Witam od dwóch dni po odpaleniu zimnego silnika coś puka dość głośno z czasem coraz mniej i po 30 sek już nic nie słychać.
Puka z okolic rozrządu wcześniej po odpaleniu piszczało a teraz puka czy może to być wina tylko rolki napinacza?
Jeżeli tak to wystarczy tylko go ją odkręcić i wsadzić nową czy trzeba coś blokować?

Odpowiedz z cytatem
. nie wiem którą rolkę wymieniłeś... ale jak ja zakładałem pasek to najpierw maiłem poluzowane oba napinające, nastepnie przed założeniem paska metalową brzeszką lub w miare mocnym prętem zdusiłem sprężynę napinacza tego zaraz kolo koła pasowego tak aby napięcie było możliwie jak najmniejsze(tak zduszoną sprężynę przykręciłem dość mocno aby mi się nie rozciągnęła przy pomocy śruby mocującej na klucz imbusowy) następnie nałożyłem pasek wszędzie tak jak powinien iść. (drugi napinacz wtedy też nie jest wcale napięty bo jest lekko poluzowany na srubie). w takim momencie napinamy pierwszy napinacz ten bez sprężyny(ten blisko sprężarki klimy) tak aby pasek uzyskał możliwie dobre napięcie, nastepnie przykręcamy tak aby się napinacz nie poluzował. zaraz po tym popuszcamy śrubę od napinacza z sprężyną tak aby napiął do końca porządnie pasek(jeśli nie ruszy się wcale warto troszke mu pomóc ręką aby sie trochę sprężyna poluzowała, a co za tym idzie aby napięło dobrze pasek. śrubkę imbusową dobrze dokręcamy aby sprężyna podczas pracy silnika sie nie rozregulowała... no i to by bylzystko
pozdrawiam