Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Temat: EGR jakie procenty otwarcia w FES

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 2010

Domyślnie

Cytat Napisał borys639 Zobacz post
    Witam.Jestem nowym posiadaczem 159 1,9 8v 2007r .Jakie macie katy-procenty-otwarcia zamkniecia EGR.U mnie po wcisnieciu gazu EGR pokazuje 4% zamkniecia ,po odpuszczeniu ok35-40%.Pytanie takie poniewaz w mojej 156 po wcisnieciu gazy EGR zamyka na 1%. Czy nalezało by przeczyscic EGR w 159.
    Możesz zerknąć na moje -
    tu : http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1021638
    w trakcie jazdy.
    Tu: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1022089
    na postoju.
    EGR nie zaślepiony.

criss
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    No właśnie? Dlaczego? Czym grozi jazda z zaślepionym EGRem bez wyłączania go w komputerze? Ze dwa razy zadawałem to pytanie na forum, a nikt nie jest mi w stanie odpowiedzieć na to pytanie.

FES mi pokazuje różne poziomy otwarcia EGRu... a jest zaślepiony- domyślam się, że nie jest wyłączony.
    jazda z zaślepionym egr bez ingerencji w soft grozi trybem awaryjnym (check engine)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

O matko... to żeś odpowiedział Panie Kolego. Lepiej było nic nie pisać
    "Nie można, bo nie można"...
    A może byś się tak ustosunkował do pierwszej części mojego posta?! Nie mam zamiaru tłumaczyć każdej osobie, której się nie chce użyć wyszukiwarki. Poza tym skoro Ci ktoś pisze, że się nie da to albo uwierz na słowo albo spróbuj sam i się przekonaj, że jednak nie warto było.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Check engine? Nie mam czegoś takiego... tzn było, ale raz mi zgasł samochód przy ruszaniu i od tamtej pory nic nie świeci, trybu awaryjnego też nie ma.

Belfer, o to chodziło czy dalej będziesz zgrywać omnibusa? Szczerze mówiąc drażni mnie coś takiego- nie znalazłem odpowiedzi i koniec. Pytam- odpowiadaj, albo się... ucisz.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Check engine? Nie mam czegoś takiego... tzn było, ale raz mi zgasł samochód przy ruszaniu i od tamtej pory nic nie świeci, trybu awaryjnego też nie ma.
    Sam jestem ciekaw czy jest podobnie jak z DPF. Otóż znam przypadek 159 z przewierconym wzdłużnie DPF i samochód jeździ (bez ingerencji w sterownik silnika). Nie wchodzi w tryb awaryjny, w pamięci komputera jest zapisany błąd związany z różnicą ciśnień czujników DPF, ale nie powoduje to żadnych konsekwencji. Samochód jakoś sobie liczył procenty zapchania, wypalał filtr co 1000 km. Generalnie – gdyby nie sadza na wydechu i bąki związane z awarią w dolocie – to trudno by się do czegoś przyczepić.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Belfer, o to chodziło czy dalej będziesz zgrywać omnibusa? Szczerze mówiąc drażni mnie coś takiego- nie znalazłem odpowiedzi i koniec. Pytam- odpowiadaj, albo się... ucisz.
    A mnie drażni próżność ludzi liczących na to, że inni będą tolerować ich lenistwo i podadzą im wszystko na tacy. Jest kilka tematów o EGR i nie trzeba być omnibusem, żeby to znaleźć. Uciszać to możesz domowników, jak Ci pozwolą. Na forum próbuj zachować odrobinę kultury...

Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Belfer- jesteś niezwykle upartym człowiekiem.
    Szukałem- nie znalazłem. Inni też pytają, więc zamiast sypać ostrzeżenia- pomógłbyś, a nie zgrywasz anonimowego cwaniaka z uprawnieniami moderatora. Jak taki jesteś moderator to zrób porządek z powielanymi tematami.

Ponawiam pytanie, bo chyba nigdy się nie dowiem- czym grozi jazda z zaślepionym EGR, ale wciąż włączonym sterowaniem? Oczywiście oprócz CHECK ENGINE, którego nie mam.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Belfer- jesteś niezwykle upartym człowiekiem.
    Szukałem- nie znalazłem. Inni też pytają, więc zamiast sypać ostrzeżenia- pomógłbyś, a nie zgrywasz anonimowego cwaniaka z uprawnieniami moderatora. Jak taki jesteś moderator to zrób porządek z powielanymi tematami.

Ponawiam pytanie, bo chyba nigdy się nie dowiem- czym grozi jazda z zaślepionym EGR, ale wciąż włączonym sterowaniem? Oczywiście oprócz CHECK ENGINE, którego nie mam.
    http://www.forum.alfaholicy.org/147_...rculation.html

Nie dość, że to temat, który pojawia się jako jeden z kilkudziesięciu tematów (http://www.forum.alfaholicy.org/sear...archid=2593863 ) dotyczących problemów z EGR po wpisaniu frazy "zaślepienie egr" to jeszcze jest przyklejony w jednym z działów...

To tyle odnośnie wyszukiwania. Co do uwag osobistych odpuść sobie, bo próbujesz prowadzić bezsensowną dysputę w kwestii, o której nie masz pojęcia (jak widać wyraźnie jestem moderatorem tylko w HP...).

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Niestety nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie. Czy może mi ktoś pomóc?

Belfer- żeś linka dał... normalnie milion tematów się pojawia... wielkie dzięki za brak pomocy! Na PW pisałeś coś do mnie o umiejętności korzystania z forum- właśnie to pokazałeś!

Czy naprawdę będziesz drążył swój bezsensowny upór? Naprawdę jesteś tak zadufany w sobie, żeby nie odpowiedzieć mi w jednym zdaniu czym to "grozi"? Wolisz bezsensowne robienie bałaganu i wk***ianie ludzi?

Jest taka rymowanka: "siała baba mak, nie wiedziała jak, a dziad wiedział- nie powiedział, a to było tak". No więc jak to jest z tym EGRem?

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Niestety nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie. Czy może mi ktoś pomóc?

Belfer- żeś linka dał... normalnie milion tematów się pojawia... wielkie dzięki za brak pomocy! Na PW pisałeś coś do mnie o umiejętności korzystania z forum- właśnie to pokazałeś!

Czy naprawdę będziesz drążył swój bezsensowny upór? Naprawdę jesteś tak zadufany w sobie, żeby nie odpowiedzieć mi w jednym zdaniu czym to "grozi"? Wolisz bezsensowne robienie bałaganu i wk***ianie ludzi?

Jest taka rymowanka: "siała baba mak, nie wiedziała jak, a dziad wiedział- nie powiedział, a to było tak". No więc jak to jest z tym EGRem?
    Pierwszego linka też nie widzisz czy Ci się czytać nie chce?! Skoro nie potrafisz skorzystać z linków, które Ci znalazłem w jakieś 10 sekund to szczerze nie liczę, żeby krótkie tłumaczenie dlaczego nie wolno zaślepiać (powodów i objawów jest co najmniej kilka) było dla Ciebie satysfakcjonujące. Kto tutaj jest bardziej uparty? Piszą Ci ludzie, że nie wolno a Ty bez sensu pytasz dlaczego. Uwierz innym, którzy mają doświadczenie (np Maciek156) i odpuść sobie już. Jakoś nikt oprócz Ciebie się tutaj nie irytuje, więc nad tym też byś się mógł zastanowić i skończyć OT.