Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Temat: HID - xenon - brak świateł mijania/krótkich

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał blackalfa166
    Cytat Napisał bosniak_sg
    tak, a świstak siedzi i zawija w te sreberka" Ty widzialeś kiedys jak działa samoregulacja w 8-10 letnim samochodzie
    tiaaa i mówisz że działają tak jak bym sobie sam silniczkiem regulował
    Weź pod uwagę, że w niektórych samochodach jak np. BMW E46, VW Passat z rocznika chociażby 2002, czy 2003 z oryginalnymi reflektorami ksenonowymi, które oczywiście posiadają system samopoziomowania, ale działa on tylko po uruchomieniu silnika kiedy pierwszy raz włączy się światła. Dlatego na wybojach itp wcale się to nie sprawdza, a samochód do ruchu dopuszczony jest! Ponadto co jeśli zatrzymasz się i zabierzesz do tyłu 3 osoby, nie gasząc przy tym samochodu?? Reflektory zaczną świecić po niebie! Dlatego nie ma doskonałych rozwiązań i w tym przypadku kolega bosniaq_sg ma zdecydowaną rację. System samopoziomowania to swego rodzaju pic na wodę... O wiele większe ma znaczenie właściwa regulacja reflektorów i przy przeróbkach stosowanie chociażby soczewek niż cały ten system.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

kurcze panowie ... szanuje wasze racje ... nie wiem jak jest w BMW i innych autach nigdy się nad tym nie zastanawiałem ...

wiem natomiast jak to jest w mojej 166.

kurcze nakręcę film telefonem i dam linka jak to działa ...

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

kurcze panowie ... szanuje wasze racje ... nie wiem jak jest w BMW i innych autach nigdy się nad tym nie zastanawiałem ...

wiem natomiast jak to jest w mojej 166.

kurcze nakręcę film telefonem i dam linka jak to działa ...
    W końcu po to jest to forum, żeby dyskutować.
    Ja wiem jak jest to rozwiązane w starszych modelach samochodów wyposażonych w ksenony.
    Nie wiem jak jest w 166, być może zostało to unowocześnione względem starszych modeli. Zaznaczyć chciałbym jednak, że to nie brak samopoziomowania jest przyczyną oślepiania zestawów HID, lecz nieprofesjonalność montażu, brak soczewek, oraz pakowanie w reflektor wszystkiego co dostępne na allegro i zawiera napis "xenon". Zarówno sprzedający, jak i kupujący w większości przypadków nie mają pojęcia o tym co sprzedają/kupują i stąd te problemy.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

zgadzam się w 100% jeśli HID wspólpracuje z reflektorem soczewkowym to nie ma tragedii dla tych z przeciwka. Ale wrzucanie HIDów do niektórych reflektorów ze zwyklym odbłyśnikiem daje nieraz takie rozblaski że szok.
    zależy to pewnie od doskonałości reflektora czasami jak jedzie taki HID z przeciwka to widać że to jest samoróbka ale nie oślepia i jest to do przeżycia a czasami to rozblysk jest taki że nic nie widać ...

W punto II mojej żony jest tak że w nocy na ścianie widać idealnie linię odcięcia światła i są to reflektory soczewkowe. Prawdopodobnie wrzucenie tam HIDa nie zabiło by światłem nikogo z przeciwka ale niektóre samochody mają tak rozmyta tą linię światła że te poblaski mogą nieźle dawać po gałach

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

zgadzam się w 100% jeśli HID wspólpracuje z reflektorem soczewkowym to nie ma tragedii dla tych z przeciwka. Ale wrzucanie HIDów do niektórych reflektorów ze zwyklym odbłyśnikiem daje nieraz takie rozblaski że szok.
    zależy to pewnie od doskonałości reflektora czasami jak jedzie taki HID z przeciwka to widać że to jest samoróbka ale nie oślepia i jest to do przeżycia a czasami to rozblysk jest taki że nic nie widać ...

W punto II mojej żony jest tak że w nocy na ścianie widać idealnie linię odcięcia światła i są to reflektory soczewkowe. Prawdopodobnie wrzucenie tam HIDa nie zabiło by światłem nikogo z przeciwka ale niektóre samochody mają tak rozmyta tą linię światła że te poblaski mogą nieźle dawać po gałach
    Cieszę się, że się rozumiemy. Ja w poprzedniej Alfie: 146 miałem HID i było super, no, ale tam jak wiadomo jest soczewka...
    Pozdrawiam.
    - Rafał

BIDON
    Gość

Domyślnie

Szkoda, że po czasie sie dowiedziałem, że HIDy można podłączyć z "ominięciem" tego modułu... eh człowiek uczy sie na błędach ;//

hej mozesz napisac coś dokładniej o tym podłaczeniu jak to zrobic ?

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał BIDON
    Szkoda, że po czasie sie dowiedziałem, że HIDy można podłączyć z "ominięciem" tego modułu... eh człowiek uczy sie na błędach ;//

Jeśli do mnie kierujesz to pytanie, to ja podłączyłem normalnie, bez omijania czegokolwiek, czyli w miejsce żarówek H1 wstawiłem przetwornice, a dalej to już wiadomo jak.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Marcin166
    Gość

Domyślnie

Jam mam ostatnio pewien problem z HID-em a mianowicie co któryś raz nie zapala mi się jeden żarnik, po czym wyłączam światła i włączam na nowo i już się rozpalają oba. Wiecie może jak może być tego przyczyna? Wydaje mi się że żarnik do wymiany, ale dziwne bo ma niecały miesiąc. A poza tym robiłem z kumplem próby z HID-em, jeździliśmy z naprzeciwka i nic nie oślepiało, na delikatnych wybojach było to delikatne mrugnięcia co nie miało w żaden sposób wpływu na konfort jazdy samochodu z naprzeciwka. No a na dużych wybojach to pewno daje po oczach, ale po dziurach nie jeździ się szybko

M@rcin
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1
    Cytat Napisał BIDON

Jeśli do mnie kierujesz to pytanie, to ja podłączyłem normalnie, bez omijania czegokolwiek, czyli w miejsce żarówek H1 wstawiłem przetwornice, a dalej to już wiadomo jak.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Raczej to było do mnie skierowane, tylko koledze coś nie wyszedł "cytat"

Ale...jeśłi chodzi o podłączenie HIDów, tak aby ominąć ten moduł, trzeba mnieć odpowidni kabelek który posiada już swój przekaźnik, swój bezpiecznik i wtedy sie podłącza za pomoca jego przetwornice razem, żarniki . Zasilanie bierzemy z jednego podłączenia org. żarówki (tzn. od tych kabelków co sie podłacza żarówke + i - ) I podobno (wg.mojego elektryka) omijamy cały ten moduł. Są też inne plusy tego np. nie zakłuca nam radia i radia CB
    Zdjęć nie robiłem, bo dużo by na nich nie było widać, wszystko pochowałem pod plastikami, a szkoda mi już odkręcać ich poraz "enty" Koszt takiego kabelka to niestety 100zł :| Ale jeśli mam płacić 150zł za moduł co dwa tygodnie to ja dziękuje...

BIDON
    Gość

Domyślnie

dokładnie o to mi chodziło dzieki za odp. ciekawe czy padło ci to od xsenonow czy zbieg okolicznosci ale przekaznik nie zaszkodzi