Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Temat: serwis alfa romeo czy krwiopijcy i dyletanci

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Jeżeli serwis zakłada, że urwie się gwint itp to oznacza, że ten serwis trzeba szerokim łukiem omijać. Prawda jest taka, że jest bardzo mało serwisów co potrafi wykonać "ryzykowne" czynności nie patrząc tylko na kasę. Zawsze tylko byle szybko i drogo
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Jeżeli serwis zakłada, że urwie się gwint itp to oznacza, że ten serwis trzeba szerokim łukiem omijać. Prawda jest taka, że jest bardzo mało serwisów co potrafi wykonać "ryzykowne" czynności nie patrząc tylko na kasę. Zawsze tylko byle szybko i drogo
    Nie chodzi o zakładanie, że się urwie ale rzetelne poinformowanie właściciela. Próby przynajmniej u nas zawsze się podejmuje i świece z większymi lub mniejszymi problemami wychodzą. Jako klient tez wolałbys znać chyba wszystkie możliwe scenariusze?
    Z lektury można wnioskować, że zarówno poinformowanie jak i brak informacji spotka się z dezaprobatą, ciekawe. Osobiście zawsze wybieram drogę pierwszą.
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Cytat Napisał robborex Zobacz post
    Dzisiaj zapytalem w serwisie alfa romeo o koszt wymiany swiec zarowych poniewaz samemu nie dalem rady gdyz jedna ze swic za mocno siedzi i boje sie ze ukrece .
    Co mi gosciu odpowiedzial "tez sie obawia ze ukreci a wtedy zaplace nie 150 euro a 400 euro " mieszkam w holandii dlatego taka waluta.
    Malo tego bo jak mu sie zdarzy ze mi te swiece ukreci to ja mam pokryc koszty , sami wiecie co za tym idzie .

Moje pytanie jest , auto mam ubezpieczone ale nie od glupoty serwisu .
    Ktos moze doradzic jak z tej sytuacji wybrnac .
    skad jesteś ?
    i gdzie Ci takie rzeczy mówią ?

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Uważam, że serwis bardzo dobrze zrobił, że poinformował klienta o możliwości urwania świecy i konsekwencjach finansowych z tym związanych. W jednym z ostatnich odcinków Turbo Kamery ten temat był poruszany. Klient ASO nie został poinformowany o możliwosci urwania świecy i potem miał pretensje do serwisu. A tak przy okazji to co sądzicie o wypowiedzi szefa serwisu, w którym byłem ostatnio. Powiedział, że świece żarowe mocowane w aluminiowych głowicach trzeba profilaktycznie raz na 3-4 lata wymieniać, żeby nie dopuscić do zapieczenia się i urwania końcówki świecy, która się potrafi upalić i wpaść do cylindra. Dobrze jak wyleci przez zawór ale jak nie to może porysować cylinder i spowodować większe zniszczenia. Nigdy nie słyszałem o profilaktycznej wymianie świec żarowych. a Wy? Koszt wymiany świec żarowych jest nieporównywanie niższy od remontu głowicy i innych konsekwencji. Zastanawiam się czy facet chce mnie naciągnąć na niepotrzebną wymianę czy może warto. Co o tym sądzicie?

Użytkownik Embrion Avatar noir
    Mieszka w
    Caen F
    Auto
    159 SW 1,9 JTDm 16V & Delta HPE 2.0 16V

Domyślnie

JacekPlacek - tu mi naprawil doslownie pan Henio http://www.hajduk-trans.pl.tl/
    kosztowalo chyba 400pln za zerwana swiece, jesli sie nie myle.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Cytat Napisał marcingoleniow Zobacz post
    Uważam, że serwis bardzo dobrze zrobił, że poinformował klienta o możliwości urwania świecy i konsekwencjach finansowych z tym związanych. W jednym z ostatnich odcinków Turbo Kamery ten temat był poruszany. Klient ASO nie został poinformowany o możliwosci urwania świecy i potem miał pretensje do serwisu. A tak przy okazji to co sądzicie o wypowiedzi szefa serwisu, w którym byłem ostatnio. Powiedział, że świece żarowe mocowane w aluminiowych głowicach trzeba profilaktycznie raz na 3-4 lata wymieniać, żeby nie dopuscić do zapieczenia się i urwania końcówki świecy, która się potrafi upalić i wpaść do cylindra. Dobrze jak wyleci przez zawór ale jak nie to może porysować cylinder i spowodować większe zniszczenia. Nigdy nie słyszałem o profilaktycznej wymianie świec żarowych. a Wy? Koszt wymiany świec żarowych jest nieporównywanie niższy od remontu głowicy i innych konsekwencji. Zastanawiam się czy facet chce mnie naciągnąć na niepotrzebną wymianę czy może warto. Co o tym sądzicie?
    Trzeba by zapytać fachowców forumowych czy słyszeli o takich przypadkach... z drugiej jednak strony tak czy siak świece tyle żyją mniej więcej więc tak czy siak się je po takim czasie wymienia.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Trzeba by zapytać fachowców forumowych czy słyszeli o takich przypadkach... z drugiej jednak strony tak czy siak świece tyle żyją mniej więcej więc tak czy siak się je po takim czasie wymienia.
    Moje świece są od nowości czyli od marca 2007. Za 3 miasiące stuknie im 6 lat. Narazie nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów. Napewno decydujące znaczenie ma ilośc uruchomień samochodu w danym okresie. Po jakim czasie wymienialiście u siebie świece?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

ja po 5 latach

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Ja swoją zawitam do PL bliżej lata i tez czeka ją mały serwis
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    ja po 5 latach
    Zrobiłeś to profilaktycznie czy musiałeś wymienić ?