Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Temat: Full Auto funkcja ogrzewania.Pytanie.

Użytkownik Świeżak Avatar barkonar
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 166 JTD 2002r.

Domyślnie

Z tego co wiem, to jest to czujnik temperatury, więc on daje info do sterownika klimy odnośnie temperatury wewnątrz. Natomiast są być może inne czujniki temp. Jeśli dobrze kojarzę jest jeszcze czujnik zaparowania szyby, zwany też czujnikiem mgły. On jest chyba za lusterkiem wstecznym środkowym.

Użytkownik Ogier Avatar Majes
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa 166 2,4 jtd 2000r.

Domyślnie

fakt jest tam cos ale niezauwazylem zeby szly do niego jakies kable moze ktos wie co i jak dokladnie z tymi czujnikami

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Cytat Napisał Majes Zobacz post
    fakt jest tam cos ale niezauwazylem zeby szly do niego jakies kable moze ktos wie co i jak dokladnie z tymi czujnikami
    Poczytajcie sobie ten wątek koledzy, tam wszystko było opisane, nawet ze schematami. W kabinie są czujniki w nawiewach, na podszybiu (od nasłonecznienia) i przy stacyjce:

http://www.forum.alfaholicy.org/166/...ll_auto-2.html
    moja była Bella...

Użytkownik Rowerzysta Avatar RobertWroc
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Jarek` Zobacz post
    A co daje tryb ECON w zimie?
    w trybie eco masz wyłączoną sprężarkę klimy.czyli zmniejszone spalanie i zużycie spręzarki. Jak na dworze jest zimno to po co ma chodzić?
    Tak jak byś wystawił otwartą lodówkę na mróz i ją podłączył.Można, ale po co?
    Inna sprawa ze poniżej chyba 5 st sprężarka wyłącza się sama.
    Ostatnio edytowane przez RobertWroc ; 15-01-2013 o 12:25

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

W trybie auto też się sprężarka nie włączy w zimie. Nawet jak będzie na dworze 15 stopni a w kabinie ustawisz 20 to klima się nie uruchomi, bo komputer sterujący zarządzi grzanie kabiny a nie chłodzenie.
    moja była Bella...

Użytkownik Romeo Avatar dawidmk7
    Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto
    166 2.5 V6 Distinctive 00r.

Domyślnie

Cytat Napisał yoozef Zobacz post
    W trybie auto też się sprężarka nie włączy w zimie. Nawet jak będzie na dworze 15 stopni a w kabinie ustawisz 20 to klima się nie uruchomi, bo komputer sterujący zarządzi grzanie kabiny a nie chłodzenie.
    Nie do końca.. to czy się włączy czy nie zależy głównie od temp. na zewnątrz i od samej sprężarki bądź ustawień komputera tzn poniżej pewnej temp. np -7 sie nie wlączy ale powyżej już powinna a czy masz ustawione grzanie czy chłodzenie nie ma znaczenia. Klima nie tylko chłodzi ale też osusza powietrze z wilgoci co w zimie jest bardzo przydatne więc jeśli n.p. masz zaparowane szyby to włącz klime i po kłopocie oczywiście do n.p. -7stopni

Cytat Napisał RobertWroc Zobacz post
    Jak na dworze jest zimno to po co ma chodzić?
    Chociażby po to, że sprężarka potrzebuje smarowania, a smarowana jest tylko wtedy gdy jest włączona więc warto tak naprawdę jej w ogóle nie wyłączać
    Jak będziesz całą zimę jeździł bez klimy nie zdziw się latem jak się popsuje. Często słyszy się o problemie "zastania" sprężarki

Jeśli chodzi o nawiew to trzeba się przyzwyczaić, że elektronika I.C.S. po ponad 10 latach może żyć własnym zyciem. Można z tym walczyc lub nie
    Dla zainteresowanych mogę polecić naprawdę dobrego elektryka-cudotwórcę ze śląska
    Ostatnio edytowane przez dawidmk7 ; 15-01-2013 o 17:29

David92
    Gość

Domyślnie

A ja powiem coś jeszcze lepszego.. Kumpel miał ten sam problem z tymi trybami Auto i Full Auto - nisko startowało, zaraz się podnosiło, a po chwili spadało do tego co było na starcie. Pojechał do pewnego serwisu Alfy w Krakowie (nie powiem do którego żeby nie robić złej reklamy serwisowi) i serwisant mu powiedział, że to jak startuje wentylator zależy od tego na jakich obrotach była wentylacja przed wyłączeniem nawiewu/silnika, a to podnoszenie i spadanie poziomu wentylacji jest normalne, bo czujniki wyczuwają ogrzanie kabiny (tj. temperature która była ustawiona)...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maestro
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

Z ciekawosci wrzuciłem AUTO rano po odpaleniu i od razu wrzuciło na nogi i wentylator na max.
    I tak tego nie rozumiem, bo nigdy z auto nie korzystam

Użytkownik Romeo Avatar dawidmk7
    Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto
    166 2.5 V6 Distinctive 00r.

Domyślnie

ja jak wrzucam full auto to też na nogi daje czy zimny czy ciepły. Czy tak mam byc? - wole nie myśleć, troche mnie to wkurza ale cóż - sam chciałem alfe
    a z tą predkością u mnie jest tak, że jak zimny to nawiew na minimum a jak już temp podskoczy to chyba na maksa daje i powoli spada tak do 2-3 kresek. Musze sprawdzić bo dawno nie kożystałem z full auto

fackamaka
    Gość

Domyślnie

Ja trochę z innej beczki. Około godziny temu podczas jazdy nawiew przestał działać i pokazał się na ics-e komunikat ait conditioner. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki - są ok., nagrzewnica nie cieknie ( za ics-em jest sucho ) ale nie ma napięcia na przewodach na podszybiu które idą do bezpiecznika od nawiewu. Ktoś ma jakiś pomysł ?