Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)
Moje Paniehttp://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html
a co się stało z tą półosią że musiałeś ja wymienić ?
Podejrzewam, że wystarczyło wymienić pierścien zabezpieczający itd. i byłoby ok.
Półoś była w dwóch częściach. Ten 'łepek' który włożony jest w tarcze się ukręcił na amen.
Nie chcę zakład kolejnego tematu, ale mam problem, który zapewne jest przyczyną wymiany/uszkodzenia półosi. Otóż zapaliła mi się kontrolka ABS i ASR. Autem nie jeździłem praktycznie od naprawy, a dzisiaj gdy przejechałem się po śliskiej nawierzchni (śnieg), zauważyłem, że przy ostrym hamowaniu i przy wchodzeniu w zakręty bądź gwałtownym przyśpieszaniu w aucie zarzuca dupą (i nie są to duże prędkości 30-50km/h po mieście). Dodam, że przymarzł mi ręczny i wydaje mi się, że może jeszcze delikatnie trzymać - szczególnie na tylnym prawym kole (auto zarzuca zawsze do lewej strony).
Podpiąłem oczywiście auto pod laptop i wyszły mi błędy (dodaję zdjęcia), ale do każdego błędu jest opis, że nie jest on przyczyną włączenia kontrolki.
Trochę mnie to niepokoi, nigdy auto się tak nie zachowywało, chociaż powiem szczerze, że wcześniej nie miałem okazji robi dużych tras po zaśnieżonych ulicach.
ABS postarałem się sprawdzić i wydaje mi się, że działa chyba ok, blokuje chyba koła poprawnie i czuć 'przeskakiwanie', chociaż pedał hamulca łapie dopiero po chwili - jest dość miękki.![]()
U mnie tez ostatnio przymarzl reczny i przy zmianie kierunku jazdy z duzym skretem kol tez tylem lubi zarzucic - podejrzewam, ze reczny jeszcze delikatnie trzyma jedno z tylnych kol (choc kiedy ruszam na sniegu zadne z tylnych kol nie jest zablokowane). ABS mam ok - zadne kontrolki mi sie nie swieca.