Gdzie jest ten overbost. Pojawia się on w kilku postach, ale nadal nie wiem gdzie on się znajduje.
Gdzie jest ten overbost. Pojawia się on w kilku postach, ale nadal nie wiem gdzie on się znajduje.
Byłem u mechanizatora przelewy porobiłem i są wszystkie w miare równe (odchyły w granicach 15%) ale polecił mi żebym zawiózł wtryski do sprawdzenia bo mogą być zapieczonę i dlatego też trochę nierówno chodzi. Natomiast błąd P0235 Który cały czas się pojawia może być spowodowany przycinającą się geometrią turbo i moje pytanie czy da radę samemu wyczyścić (to co reguluje) bez ingerencji w samo turbo? I jak się do tego zabrać?
Czyli 136 KM (140CV CF2)
Ehh.. dopiero co doczytałem z tą "kontrolką świec" powyżej 3 000 obrotów - gruszka od turbo może być tylko do wymiany, ponieważ następuje przeładowanie...
.. albo turbo do czyszczenia (zapieczone sterowanie łopatkami geometrii) / lub regeneracji.
Z doświadczenia (niestety przykrego) wiem, że czyszczenie samemu nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jak to ktoś napisał na forum: "można samemu poprawnie rozebrać i złożyć turbo, ale czyszczenie może sprawić <<bicie>> na ośce wirnika ze względu na brak poprawnego jego wyważenia", przez co wirnik będzie ocierał o obudowę, a w konsekwencji doprowadzi to i tak do regeneracji turbo.
Patrząc z perspektywy czasu, teraz bym się nie bawił w zabawę samemu, tylko od razu oddał do dobrego zakładu regenerującego turbiny - tę opcję Ci polecam.
Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI
/Grzesiek
Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI
/Grzesiek
Jutro zabieram się za wyjęcie turbo i wyczyszczeniem łopatek a przy okazji chciałem zaślepić egr żeby oszczędzić turbo po czyszczeniu i pytanie brzmi czy w mojej wersji silnikowej mogę i w którym mijscu najlepiej dać zaślepkę?
Czyli jednak zabierasz się za czyszczenie łopatek (rozebranie muszli turbiny) ?! Na dodatek sam?! Myślałem, że chcesz tylko wyczyścić gruszke ?! Turbo wyciągnąć i z powrotem zamontować to 3 godziny roboty. Ja bym na początek spróbował na Twoim miejscu czyszczenie/wymianę gruszki.
Co do EGR, to proponuję zaślepienie tuż na kolektorze wydechowym, gdzie łączy się z egrem.
Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI
/Grzesiek
Turbo wyczyściłem , było zapieczone tak jak myślałem ,łopatki nie ruszały sie a teraz chodzi leciutko tylko pytanie czy sprężyna w gruszcze powinna tak mocno dociskać ten siłownik co chodzi? Jakie ciśnienie idzie na gruszkę żeby ruszyć łopatkami? (Bo kompresora nie mam a dmuchając w wężyk nie ruszało się). po wyczyszczeniu nic się nie zmieniło ale powodem może być uszkodzona gumowa rura wychodząca z turbo bo sparciała :-/ Jutro będzie nowa ,założę i zobaczymy, bo jeśli nie to to tylko overbost zostaje.
Tak, sprężyna (cięgno) w gruszce jest tak mocno naciągnięta. Przy już ok. 0,5 - 0,7 bara (nie licząc atmosferycznego, inaczej to 1,5 - 1,7) - niestety nie pamiętam dokładnie jak to wygląda - cięgno gruszki powinno już z niej wychodzić. Maksymalne wychylenie cięgna następuje przy 1 - 1,1 bara. Pozwala to na bezpieczne dostarczanie ciśnienia powietrza do silnika. Dopiero aż przy 1,5 bara następuje przeładowanie. Oczywiście, jeżeli było coś majstrowane przy cięgnie (wkręcane / wykręcane) to maksymalne wychylenie cięgna może odbywać się przy mniejszym / większym ciśnieniu.
Overboostu w Twoim silniku nie ma (miałem ten sam silnik co Ty). W tym jest właśnie problem - przy overbooście sterowanie następuje na podstawie odczytu przez komputer ciśnienia doładowania, a nie tak jak w wersji 136 KM za pomocą podciśnienia wytworzonego przez zimną stronę turbiny (sterowanie mechaniczne).
Jak już wspominałem wcześniej, zrób koniecznie logi na 3cim biegu, to podpowiemy jak się zachowuje ciśnienie w Twoim dolocie, wytworzone przez turbinę.
Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI
/Grzesiek