Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Uszczelnienie miski 2.0 V6 TB i kilka innych drobnych usterek

Użytkownik Ogier Avatar mizer
    Mieszka w
    Nowy Kamień
    Auto
    Alfa 166 2.0 V6 TB

Domyślnie Uszczelnienie miski 2.0 V6 TB i kilka innych drobnych usterek

Witam, na wstępie się przywitam zostałem nowym posiadaczem alfy 166 (w końcu) od zawsze na nie chorowałem chodzi mi o kilka drobnych usterek i kilka podpowiedzi to tak:
    1. jak uszczelnić miskę olejową uszczelka czy silikon
    2. centralny zamek wariuje przy otwieraniu zaraz się zamyka albo otwiera i zamyka na przemian i nie da się zamknąć dopiero jak drzwi pasażera otworze to się uspokaja, nie dziala centralny z pilota czy mogę kupić inny pilot i próbować go zestrajać z centralka w moim samochodzie ??
    3. jaki olej mam zalany 10w60 valvoline mechanik mi proponuje 10w40 tlumaczy to faktem że ja jakoś nie jeżdżę wyczynowo więc w zupełności wystarczy
    4. Mam założony do niej gaz spalanie 11-12 litrów w cyklu mieszanym na co jeszcze muszę zwracać szczególna uwagę przy serwisowaniu mojej wymarzonej 166-tki
    5. Po zapaleniu świeci sie akumulator który znika po tym jak mocniej przegazuje (akumulator nowy w pełni naładowany i przetestowany urzadzeniem pod obciążeniem) i przygasają lekko światła prz przegazowywaniu

Użytkownik Romeo Avatar konrad251
    Mieszka w
    Leżajsk / Dublin
    Auto
    166 - Była

Domyślnie

1. Alfa nie ma uszczelek miski! Tylko "sulikon"
    2. jest temat zbiorczy wyżej nad tym co napisałeś. Wszystko o centralnych zamkach
    5. Najlepiej komp i sprawdzić czy coś wyświetla. Przyczyn moze być wiele. Od niedokręconej masy dobrze po słaby alternator?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Konrad napisał prawie wszystko. Ja tylko dodam że z tą kontrolką to może być też problem Z regulatorem i/lub szczotkami alternatora.

Misiek213
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mizer Zobacz post
    3. jaki olej mam zalany 10w60 valvoline mechanik mi proponuje 10w40 tlumaczy to faktem że ja jakoś nie jeżdżę wyczynowo więc w zupełności wystarczy
    Olej 10w-40 jest niewiele tańszy niż 10w-60 (85pln i 108pln - ceny hurtowe za castrol) więc lepiej zalej 10w-60. Niektórzy twierdzą że przy lekko zużytej turbinie po zalaniu 10w-40 silnik zaczął pobierać więcej oleju. (czytałem na alfaclub'ie). A vavo jest średnim wyborem jeśli chodzi o olej... Ponieważ vavoline 10w-60 jest olejem półsyntetycznym. A castrol 10w-60 czy selenia Racing zalecana przez Alfę to pełne syntetyki. I właśnie tylko dlatego leję castrol do mojej alfy (motor ten sam co u Ciebie ;p).

4. Mam założony do niej gaz spalanie 11-12 litrów w cyklu mieszanym na co jeszcze muszę zwracać szczególna uwagę przy serwisowaniu mojej wymarzonej 166-tki
    To i tak mało Ci pali... mnie pali około 13tu ale to wina krótkich odcinków (15km) i uszkodzonego termostatu, którego nie chce mi się wymieniać bo zimno jest ...na co zwrócić uwagę? Luzy zaworowe co 30tys km, olej co 10tys km, możesz nawet częściej.

1. jak uszczelnić miskę olejową uszczelka czy silikon
    Silikon z Febi'ego... koszt ~25pln w byle sklepie motoryzacyjnym. Złożyłem na niego masę misek i było ok.

2. centralny zamek wariuje przy otwieraniu zaraz się zamyka albo otwiera i zamyka na przemian i nie da się zamknąć dopiero jak drzwi pasażera otworze to się uspokaja, nie dziala centralny z pilota czy mogę kupić inny pilot i próbować go zestrajać z centralka w moim samochodzie ??
    ...centralny zamek w 166tce... to jest temat rzeka ...masz podwieszony temat... ja już tracę cierpliwość do tego zamka u mnie...

5. Po zapaleniu świeci sie akumulator który znika po tym jak mocniej przegazuje (akumulator nowy w pełni naładowany i przetestowany urzadzeniem pod obciążeniem) i przygasają lekko światła prz przegazowywaniu
    Tak jak Marek napisał... alternator do wyciągnięcia. Zawieź go do firmy co robi alternatory i rozruszniki... Zrobią

Bardziej wyczerpująco się nie da na te pytania odpowiedzieć chyba
    Ostatnio edytowane przez Misiek213 ; 27-01-2013 o 15:50

Mieszka w
    Nowy Kamień
    Auto
    Alfa 166 2.0 V6 TB

Domyślnie

Wielkie dzięki kolego jeżeli masz taki sam silnik jak u mnie powiedz mi jak się on sprawuje jakie miałeś poważne awarie i czy bardzo kosztowne bardzo się bałem przed zakupem ale serce wygralo i nie żałuje bo auto po prostu bajka

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

V6TB to bardzo wymagający silnik, układ zapłonowy i dolot jest w nim bardzo wrażliwy. Ma fochy w stylu wywala błąd a przyczyną jest co innego najdroższy jest właśnie układ zapłonowy. Niedbałość o szczegóły objawia się spadkiem mocy i ciągłymi niedomagania. W najgorszym wypadku siadają panewki. Ale to raczej kwestia dbałości o olej i częstotliwość zmian. Szczególnie to drugie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maestro
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

Bardzo mało Ci pali

Tylko że ja nie lubie i nie potrafie jeździć cały czas spokojnie. Nie po to mam takie a nie inne auto
    Także dla mnie normalnym spalaniem jest 14-15 Więcej też zeżre

Mieszka w
    Nowy Kamień
    Auto
    Alfa 166 2.0 V6 TB

Domyślnie

Ja zniosę spalanie nawet do 16 litrów wcześniej miałem mondeo mk3 2.0 tddi palił mi średnio 8 litrów ropy a przyjemności z jazdy żadnej alfe poprostu pokochałem za jej prowadzenie lekkość jazdy komfort charakter ogólnie jeździłem nowszymi konstrukcjami ale tak jak alfa 166 nie jeździło mi się żadnym Pozdrawiam wszystkich alfaholików