Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Pokrywa bagażnika - nie unosi się po odblokowaniu

Użytkownik Embrion Avatar pikador
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTDm8V - 2007

Question Pokrywa bagażnika - nie unosi się po odblokowaniu

W mojej AR 159 - sedan(2007) po odblokowniu pokrywy bagażnika, aby ją otworzyć muszę wpychać dłoń pomiędzy pokrywę a zderzak. Wiadomo, przy obecnej pogodzie wszystko jest upier..... Czy z uwagi na brak jakiegoś przetłoczenia lub "raczki" do podnoszenia klapy, sprężyny nie powinny jej unosić choćby na parę centymetrów (tak miałem kiedyś w Focusie)? Myślę że powinienem wymienić sprężyny - ale może tak ma być?
    Jeśli mam rację - to jakie polecacie sprężyny lub inne lekarstwo na tą dolegliwość?

Swoją drogą to dobrze,że nie ma na klapie żadnych "rączek" lub przetłoczeń - tył jest piękny jak cały samochód.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Łukasz.L.
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    159 JTDm 1.9 16V

Domyślnie

Cytat Napisał pikador Zobacz post
    ale może tak ma być?
    może, u mnie jest tak samo, a siłowniki wymieniałem, bo końcówki się ułamały od otwierania do samego końca siłą rozpędu, też badziew, trzeba trzymać klape co by nie waliła do końca
    Pozdrawiam serdecznie

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

U mnie też tak jest. Czyli pewnie tak ma być
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał Łukasz.L. Zobacz post
    może, u mnie jest tak samo, a siłowniki wymieniałem, bo końcówki się ułamały od otwierania do samego końca siłą rozpędu, też badziew, trzeba trzymać klape co by nie waliła do końca
    Co do otwierania klapy i urywania końcówek siłowników podnoszących klapę to trzeba przygiąć blaszki, które blokują maksymalne otwarcie klapy. Blaszki znajdują się po obu stronach na zawiasach . Jak będziecie otwierać klapę to zobaczycie je. Pod wpływem czasu i otwierania blaszki odginają się i nie blokują klapy w odpowiednim miejscu. Niestety prawdopodobnie sami z tym sobie nie poradzicie. Blaszki są wykonane z dość grubej stali. Ja podjechałem do blacharza, który obcęgami chwycił każdą i odgiął do prawidłowego położenia. Trochę się bał, że złamie ale udało się. Mimo wszystko nadal otwieram klapę dość powoli i nie puszczam jej swobodnie do końca.

- - - Updated - - -

Proponuję innym też sprawdzić czy klapa nie blokuje się już na samych teleskopach. Oryginalne teleskopy są dość wytrzymałe ale z czasem nie wytrzymają ciężaru klapy. U mnie pewnego dnia jak klapa poleciała to urwała mocowania teleskopów i uderzyła dość mocno w tylna szybę. Dobrze że jej nie uszkodziła

Użytkownik Ogier Avatar lukasz159
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 170KM i 380Nm :)

Domyślnie

Witam tylna klapa po wcisnieciu przycisku na pilocie powinna odskoczyc do gory na taka wysokosc ze smialo miesci sie tam reka. Jak otworzysz klape powinny byc tam dwa odboje plastikowe ze sprezynami i to one unosza klape na kilka cm. Wystarczy je wcisnac reka i wiadomo czy dzialaja. Po wcisnieciu powinny gwaltownie odbic zpowrotem.

Użytkownik Embrion Avatar pikador
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTDm8V - 2007

Domyślnie

Cytat Napisał lukasz159 Zobacz post
    Witam tylna klapa po wcisnieciu przycisku na pilocie powinna odskoczyc do gory na taka wysokosc ze smialo miesci sie tam reka. Jak otworzysz klape powinny byc tam dwa odboje plastikowe ze sprezynami i to one unosza klape na kilka cm. Wystarczy je wcisnac reka i wiadomo czy dzialaja. Po wcisnieciu powinny gwaltownie odbic zpowrotem.
    Dzięki. Jutro poszukam tych odboi plastikowych w klapie.

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał lukasz159 Zobacz post
    Czyli jak coś to te odboje do wymiany ?
    ASO ?

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Ogier Avatar lukasz159
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 170KM i 380Nm :)

Domyślnie

Dzis sprawdzalem z ciekawosci. Sa plastikowe i da sie je wykrecic z klapy. Nie wiem co jest w srodku jesli sprezyna i ona nawalila to mysle ze da sie ja zastapic jakas inna.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

U mnie klapa odskakuje tak że ledwo palca zmieszczę czyli rozumiem że mam ten sam problem?
    Powinna wyżej odskoczyć?

Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r

Domyślnie

U mnie klapa też tylko troszkę podnosi się przy otwieraniu, tak żeby ledwo palce włożyć i chwycić za rant klapy. Zawsze wydawało mi się że na te plastikowe odboje powinny być założone gumki co spowodowałoby że klapa wyżej by odskakiwała. Myślałem że u mnie te gumki się gdzieś straciły. Z tego co piszecie to też ich nie macie, więc albo nie było tam tych gumek albo łatwo je zgubić.
    Ostatnio edytowane przez sickboy ; 08-02-2013 o 19:49

Nero Provocatore - AR159
    Jedna mARka - Jeden Klub - Alfaholicy