Teraz po remoncie to nawet bardziej jestem ciekaw jak się zachowuje olej w silniku i interesuje mnie coś więcej niż temat jego ubywania
Może na wiosnę jak ogarnę trochę auto do kupy to i tym się zajmę.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Uprzedziłeś mnie, ale i tak zamieszcze swoje zdjęcia
![]()
Gwint na korku w jednym końcu ma średnicę 17,5 mm, a w drugim 18,0 mm. Jeżeli postawimy korek na boku to stoi krzywo, czyli na pewno jest stożek. Mierzyłem jeden i drugi, oba są takie same. Wysokość korka 11,1 mm.
Gwint w czujnikach to typowy gwint stożkowy, dokładnie jest to gwint 1/8" NPT. Adaptery z konrada maja w komplecie taki aluminiowy pierścień i on pewnie uszczelnia połączenie przy dokręcaniu dopasowując się do nierówności. Mam takie adaptery wkręcone u siebie widoczne na zdjęciu i nie ma żadnych wycieków.
Wkręcając czujniki dodatkowo uszczelniłem ich gwinty specjalną taśmą, choć pewnie nie było to konieczne.
Ostatnio edytowane przez piter ; 28-01-2012 o 18:36
Ja tam nic nie uszczelniałem, adapter też z konrada - prosto z niemiec.
No i oczywiście nic nie cieknie
Pamiętam tylko że strasznie ciężko było wykręcić te korki, no i dużo oleju wyleciało z dziur.
jak zakładałem czujniki do Uno, to oba miały zwykły gwint metryczny, żaden stożek, zobaczę jak będzie w tym, co kupię
otwory w pompie oleju są również stożkowe czy cylindryczne?
dużo oleju musi wypłynąć, bo z samego filtra i z magistrali głównej poleci, szczególnie z niedawno zgaszonego silnika
Ostatnio edytowane przez kudlaty_bytom ; 28-01-2012 o 23:04
verdebiancorosso
Sorki, że tak odgrzewam kotleta. Działam jednak w szczytnym celu. Chcę w estetyczny sposób rozwiązać brak wskazania ciśnienia oleju w naszych 156. Do tego mógłby dojść pomiar temperatury oleju oraz np. napięcia na zaciskach akumulatora (to akurat jest dość proste). Jako, że mam teraz trochę czasu chciałbym go wykorzystać na coś pożytecznego... a nie klepanie dem na C64 pod MOS6510
Do rzeczy. Mam prawie już wszystkie klocki z którego zbuduję układ pomiarowy, potrzebuję jeszcze dość istotnego elementu - czujnika ciśnienia oleju do zakresu 7 - 10 bar. Wiem, że część z Was go montowała - jeśli możecie zasugerujcie jakiś model do którego dostępna jest dokumentacja referencyjna. Kryteria:
- czujnik musi być w miarę dostępny na rynku, bo układ będzie dopasowany pod niego, a dokładnie układ pomiaru rezystancji musi zostać dobrze skalibrowany
- czujnik musi się dać w miarę łatwo zamontować w naszych TwinSpark'ach, tj. minimalizacja przejściówek/adapterów które komplikują mocowanie, aby czujnik miał maksymalne światło w otworze gdzie zostanie umieszczony
- czujnik musi być w miarę tani
Niestety, na razie przejrzałem noty referencyjne czujników VDO. Ceny.. porażające. Liczę, że pomożecie znaleźć mi coś bardziej cenowo przystępnego dla wszystkich. Sam układ niestety nie będzie tani. Postaram się dobrać tak komponenty aby zachować certyfikację automotive jak i nie przegiąć z ceną. Gdy tylko zbuduję prototyp zabiorę się za projekt mini płytki. Dane wyświetlane będą na małym acz wyraźnym wyświetlaczu OLED. A gdzie to umieszczę...![]()
Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...
OK, a jaki sensor ciśnienia zastosowałeś, jakiej firmy? Ja szukam czujnika mierzącego ciśnienie, samego + nota referencyjna aby skalibrować układ odczytu po drugiej stronie.
Co do Infocenter, też o tym myślałem. Jest to do zrobienia, pytanie czy się opłaca (czasowo) nad tym siedzieć. Generalnie potrzeba by tylko dobrego opisu jak poszczególne czujniki podłączone są do Infocentera, czy Infocenter bierze jakieś dane z ECU. Jak fizycznie realizowana jest komunikacja z czujnikami, innymi modułami pojazdu. Reszta to odpowiedni mikrokontroler... i rzeźba w kodzie.
Można spróbować z podłączeniem czujnika ciśnienia oleju, to jest OEM zastosowany w GTA, masz może numer/kod elementu? Opcje są dwie - do Infocenter wgrywali różne wersje firmware lub Infocenter posiada jedną wersję firmware, a swoją funkcjonalność rozszerza/redukuje poprzez sprawdzanie czy dany czujnik jest obecny (pomiar rezystancji, natężenia prądu czy napięcia - jeśli poza ustalonymi granicami to funkcjonalność jest usuwana).
Ostatnio edytowane przez tomito ; 19-02-2013 o 09:02
Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...
GTA ma czujnik temperatury oleju, a nie jego ciśnienia, co więcej - z tego co pamiętam - jest on wkręcany bezpośrednio w miskę olejową. W TSach przez to jest nie do wykorzystania jako fabryczna część. Infocenter nie ma różnych oprogramowań, napięcie z czujnika jest poprowadzone do osobnego pinu. Jeśli to nie GTA to po prostu jeden pin pod wtyczką od infocenter jest wolny...