Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Temat: Problem Alfa 145 1.4 TS

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Tylko niech Ci sprawdzą wszystko a nie tylko błędy
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

muro87
    Gość

Domyślnie

chyba już nie pojadę na kompa ;d
    zaobserwowałem nowe zjawisko, odpalam auto chwilę chodzi - bujnie obrotami i gaśnie, jadąc wciskam gaz a auto zwalnia tak jakbym ujmował i przy jeździe jednostajnej strasznie szarpie, czy to są objawy czujnika halla czy wału ? auto dodam jeszcze odpala po 5-6 kręceniach

ŁukaszG
    Gość

Domyślnie

Takie pytanie na wszelki wypadek: przepływkę wymieniłeś na oryginalny oryginał czy jakiś "100% działający zamiennik"?

muro87
    Gość

Domyślnie

wstawiłem chyba z 5 oryginalnych co prawda używek ale najlepiej chodziła na zamienniku,
    dziś auto odpaliło na minutę, może dwie i zgasło (akurat jechałem na diagnostykę) po próbie odpalenia odpala na 5 sek i gaśnie, wciśnięcie gazu w podłogę przy odpalaniu nic nie daje, benia oczywiście jest

muro87
    Gość

Domyślnie zaczarowana 145-ta

odświeżę trochę temat bo starego nie każdemu chce się czytać ;p problem oczywiście standardowy, marchewa, duże spalanie i falujące obroty

wymieniłem świece,kable,cewki,sondę,termostat z czujnikiem,wałki rozrządu,czujnik wału,oczywiście ustawianie rozrządu i alfa w dniu wczorajszym odmówiła posłuszeństwa
    mechanior kazał mi elektrozawór wariatora wymienić a błąd pokazuje czujnika wałka (kompletnie nie rozumiem) no i biegi przy okazji przestały wchodzić, nie można ani wyjąć ani włożyć,wysprzęglik nie cieknie, łapa ok, linki pracują prawidłowo, delikatnie cieknie mi pompaka sprzegła ale nie wiem czy to unieruchomiłoby samochód, także podsumowując byłem u mecha, odłączył mi elektrozawór i powiedział że do wymiany (na podłączonym strzela w kolektor a na odłączonym było ok) z uśmiechem wsiadłem i jadę do domu, nagle obroty spadają, zatrzymałem się i ku mojemu wielkiem wkur nie ma biegów i nie można odpalić auta, jak głupi pchałem samochód do domu w sobotę o 10 rano gdzie największy ruch ;D pod domem biegi na zgaszonym wchodzą ok a na zapalonym wgl, auto jak odpaliło obroty miało 500-600 na granicy zgaśniecia, a no i jeszcze były opiłki na elektromagnesie znajdującym się w czujniku wału, wszystko po wymianie wałków, miarka się przebrała i potrzebuję kogoś kto się zna tak na 100%
    błędy jakie pokazywało na kompie to czujnik wałka i przepływomierz(podmieniałem chyba z 5 używek boscha) każda musiał być do bani bo na starej najlepiej się sprawuje.

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/pols...#ixzz2LpL4yjpZ

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Ja już swoje powiedziałem - czujnik położenia wałka rozrządu oraz mechanik do wymiany.
    Do tego pompka sprzęgła pewnie, a jak nie to łapa wyciskowa stoi w łożyskach - sprzęgło przed awarią chodziło ciężko? Przepływki mogły być o złym numerze. Jak bardzo zechcesz to 100% sprawne przepływkę z 1.4 i pompkę mam. Niestety, czujnik wałka poszedł razem z silnikiem, bo go trudno było wymontować bez ruszania kół rozrządu.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

muro87
    Gość

Domyślnie

co do sprzęgła to chodzi o to że już raz miałem podobnie ale wystarczyło dolać płynu i było ok, teraz do samego końca bez żadnych oznak awarii, sprawdzę co i jak jak odpalę auto i poproszę PW o cenie przepływki i pompki

co do mecha będzie ciężko, pracowałem w skodzie ale chłopaki z serwisu nie chcą się paprać w alfie, a do mławy zbyt daleko, poszukam, popytam może znajdę innego.

nie chce odpalić, pompka podaje paliwo, na wskaźnik proszę nie patrzeć bo oszukuje
    Ostatnio edytowane przez muro87 ; 24-02-2013 o 17:33