Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Temat: Montaż używanych poduszek silnika- czy warto?

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie Montaż używanych poduszek silnika- czy warto?

Witam.

Jak sądzicie czy warto zakłądać używane poduszki silnika do swojego autka?

Czy ktoś robił takie wymiany u siebie i może podzielić sie swoimi uwagami?

Chodzi o to ze padła mi przednia prawa poducha w 166 2,4 10v i nowa kosztuje w As24 280 zeta- na sam widok tej ceny z oczu lecą mi łzy

Mam okazje od ręki kupić od pewnego kolego z forum używke za 120 zeta - tak ja wycenił i zacząłęm się zastanawiać czy aby warto bawić sie w używki czy nie lepiej zacisnąć co nieco i kupić nową.
    [C

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

Witam

Dobry człowieku powiem Ci tak ,na przykładzie mojej 155 .
    Wiadomo jako że jestem walnietym gościem i chce żeby moja była cudowna , napaliłem się na wymianę poduszek silnika i teraz akcja czy jesteś pewien że ona jest walnięta ?
    jak masz coś w stylu : http://allegro.pl/poduszka-silnika-a...084381830.html

to wybacz mi bardzo albo Ci zgniła ( w co bardzo wątpię ) to ona nie jest winna - Fiat te poduszki zrobił na tyle pancerne że przeżyją nasze samochody ( a jak się nie zgodzisz ze mną,to możesz wymienić , a tylko bardziej spier** ) wiem co mówie , wymieniłem na nowe i żałuje ! Ciąłem taką jedną poduszkę , ludzie ona wytrzyma nas i nasze dzieci

czemu uważasz ze padła CI ta poduszka ?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Racja, ja kiedyś też na darmo wymieniłem poduchę. Dwóch "fachowców" twierdziło że to wina poduszki a winne okazało się sprzęgło oczywiście to nie jedyny powód. Jednak jeżeli już się innej opcji jak ta poduszka nie dopatrujesz to ja bym polecał opcję kupienia używki z opcją zwrotu. Myślę że jak bierzesz od forumowego kolegi to nie będzie problemu. Przekładasz sobie (to chwila roboty) i sprawdzasz czy pomogło. Ja tak właśnie wtedy zrobiłem i dobrze że na to się zdecydowałem bo bym kupił niepotrzebnie.
    Jeżeli jednak chodzi o sam fakt kupna używki (w sensie że to na pewno jej wina) to ja raczej bym brał zamiast kupować nową. Wiadomo że człowiek ma nie jedno auto i nie jeden wydatek na głowie. Oczywiście akcja jest obarczona ryzykiem ale różnica w cenie diametralna. Chyba że masz z czego zacisnąć pasa to oczywiście nowa jest zawsze najlepszą opcją
    Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 18-03-2013 o 08:48

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Objawy jakie zauwazyłem to szarpanie ogólnie autem wmomencie puszczenia sprzęgła. No i czasami jak odpalam auto to silnikiem strasznie telepie. Silnik pracuje cicho i równo (jak na diesla). Generalnei walczę z tym odkad mam belle ale jakoś ostatnio zacząłem sie za ogarnianie "mechaniki". Jak gasze auto to tez czasami słychac szarpnięcie- wiem dwumasa- jednak z moich obserwacji to nie ona. Na 100 procent gdzies któras poduszka jest jeb..ęta. Pierwsza do odstrzalu idzie ta najdrozsza bo widac golym okiem ze w mmencie jak silnik jest odpalony to trzesie sie ona jak galareta doslownie. Cala lapa silnika lata na boki. Nie wiem jak To Wam dokladniej wyjasnic
    [C

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Weź używkę od kogoś z opcją zwrotu. Podmiana poduszki to niedużo roboty.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Na allegro znalazlem za 60 zeta z przesyłką Juz do mnie jedzie. Z kappy co prawda ale w eperze ten sam numer ma. Zobaczymy. Mam nadzieje ze będzie lepiej. Reszte poduch kupie sobie nowe bo ich cena tak nie miażdży.
    [C

Użytkownik Rowerzysta Avatar orsonik
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Alfa 147 2003r 1.9jtd 140KM

Domyślnie

masz racje jak wymieniać to na nowe a nie używane , może tak być że kupisz używkę pojeździsz chwile i znowu padnie

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Sorry za OT ale Ty orsonik naprawdę masz tak maskę pomalowaną?????????

fackamaka
    Gość

Domyślnie

Siemanko. Masa masz takie same objawy jak ja. Niestety u mnie wymiana poduszek nic nie dała. Ja co prawda wymieniałem na używki ale założenie nowych też by nic nie dało. Pada Ci sprzęgło i tyle a konkretnie najprawdopodobniej docisk. W mojej Belli dodatkowo objawia się to tym, że gdy auto jest w ruchu i chcę mocno przyśpieszyć to po wciśnięciu gazu wyraźnie czuć ślizganie się sprzęgła. Jestem za używkami. Nie tak łatwo uszkodzić poduszki w alfie. Właściwie jest to możliwe tylko w skutek kolizji lub wypadku. Normalna eksploatacja nie jest w stanie spowodować "padnięcia" poduszki. Pozdrawiam.

Numberuno
    Gość

Domyślnie

Miałem to samo i wymieniłem najpierw tą prawą poduszkę (zresztą prawidłowo bo była całkiem zerwana) ale i tak 2 dni później zrzucałem skrzynię żeby wymienić sprzęgło. Powiedz jak łapie Ci pedał sprzęgła, jeśli zaczyna łapać zaraz przy podłodze to na 100% łożysko wyciskowe.