Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Temat: Wymiana Mcpersona

Użytkownik Romeo Avatar sebaaaaaaaa
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105 KM Była Alfa Romeo 166 2.4 JTD Jest Alfa Romeo GT 1.9J

Domyślnie Wymiana Mcpersona

Witam Panowie. W tygodniu biorę się za wymianę sprężyn i amortyzatorów w swojej Alfie. Będę montował zawieszenie gwintowane i mam kilka pytań do Was. Zawieszenie przednie jest z małym przebiegiem ok 8 tyś km i będę je miał razem z widełkami tymi co są przykręcone do zwrotnicy. I teraz pytania czy nie będę musiał rozczepiać przegubu żeby u siebie też wyciągnąć to razem z widełkami ? Jak najbezpieczniej wybić sworzeń wahacz górnego żeby go nie uszkodzić ? Jest on w bardzo dobrym stanie ok 12 tyś km i nie chciał bym go dojechać podczas wymiany. Patrząc na specjalne ściągacze do sworzni myślę że jak go użyje do tego to mogę gumę uszkodzić, jest jakaś bezpieczniejsza metoda od tego ściągacza i młotka ?

Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kwasnybartek
    Mieszka w
    Werynia, Kolbuszowa,
    Auto
    "Mruczuś" AR 156 2.0 TS, CF2,M3 '98 ECU M1.5.5, AR156 SW '04 1,9 JTD 140

Domyślnie

Cytat Napisał sebaaaaaaaa Zobacz post
    I teraz pytania czy nie będę musiał rozczepiać przegubu żeby u siebie też wyciągnąć to razem z widełkami ?
    Na to pytanie akurat znam odpowiedź i mogę powiedzieć że da się wyciągnąć kolumnę razem z widełkami ale jest ciasno i trzeba trochę się nagimnastykować.
    Cytat Napisał sebaaaaaaaa Zobacz post
    Jak najbezpieczniej wybić sworzeń wahacz górnego żeby go nie uszkodzić ? Jest on w bardzo dobrym stanie ok 12 tyś km i nie chciał bym go dojechać podczas wymiany. Patrząc na specjalne ściągacze do sworzni myślę że jak go użyje do tego to mogę gumę uszkodzić, jest jakaś bezpieczniejsza metoda od tego ściągacza i młotka ?
    Jak będziesz stosował ściągacz zgodnie z przeznaczeniem i będziesz uważał to nie powinieneś nic uszkodzić a ściągacz i młotek to chyba jedna z powszechniej stosowanych metod i sprawdza się.
    1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!

Mieszka w
    Płock
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105 KM Była Alfa Romeo 166 2.4 JTD Jest Alfa Romeo GT 1.9J

Domyślnie

Myślisz że ściągaczem mniej uszkodzę sworzeń niż nakręcenie na śrubę od sworznia inna śrubę i walenie od dołu młotkiem w sworzeń ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Jeśli już zamierzasz walić młotkiem to trzeba to robić umiejętnie, tzw. metodą na dwa młotki.
    Nie walimy nigdy w sworzeń wahacza, tylko w zwrotnicę.
    Po odkręceniu nakrętki jeden młotek przykładamy z boku zwrotnicy, a drugim młotkiem walimy w drugi bok zwrotnicy.
    Metoda dość prymitywna, ale bywa skuteczna, tylko uważaj żeby nie trafić w błotnik.

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

Panowie a co powiecie o takim ściągaczu ? Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Clipboard01.jpg
Wyświetleń:	91
Rozmiar:	23.2 KB
ID:	89857

Myślę że to chyba będzie najlepsze zastosowanie

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Mam taki - może nie jest zbyt rewelacyjny, ale na ogół wystarcza.

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

No właśnie w Intercarsie tez mogę taki kupić za nieduże pieniądze więc pewnie zdecyduje się na kupno tego ściągacza i będzie dużo łatwiej i obejdzie się bez walenia młotkiem , mam nadzieje

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Ściągając ściągaczem też młotek się przydaje.
    Jak już napniesz śrubę to dobrze jest stuknąć lekko młotkiem - wtedy często samo wyskakuje.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Serock/Bydgoszcz
    Auto
    156 2,4 JTD CF2, 159 1,9JTDm

Domyślnie

Kolego sebaaaaaaaa - jak napotkasz jakieś trudności, albo wymyślisz jakieś patenty pomagające w wymianie, to daj znać w tym temacie. Niebawem też będę się w te klocki bawił i nie ukrywam, że nie chce rozgrzebywać zbyt dużo tylko po to by wymienić amortyzatory i springi.

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Cytat Napisał jaruh Zobacz post
    Kolego sebaaaaaaaa - jak napotkasz jakieś trudności, albo wymyślisz jakieś patenty pomagające w wymianie, to daj znać w tym temacie. Niebawem też będę się w te klocki bawił i nie ukrywam, że nie chce rozgrzebywać zbyt dużo tylko po to by wymienić amortyzatory i springi.

[156]Wymiana amortyzatora/sprężyny przód

jak troche poszukasz ,to znajda sie manuale do wielu napraw,szukanie nie trwa tak dlugo jak wymiana