Po twoim opisie mam wrażenie, że zmienił stryjek... i nie będę kończył, pedał ma chodzić lekko, przerabiałem ten temat i docisk w 1.9 i 2.4 jest ten sam jak również i reszta (dwumas, tarcza) dlatego w 2.4 te elementy kończą się szybciej ponieważ nie są w żaden sposób wzmocnione. Szarpanie przy ruszaniu raczej nie minie coś jest nie tak.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
dokładnie, w 2,4 ma więcej sprężyn / blaszek to jest jedna różnica a jest ich chyba 2 bądź 3
To że 1000 obr na 4 to tylko test czy dwumas jest ok. Bo czasem wizualne oględziny nie wystarczają.
co do szaprania zobacz jak czuje się wysprzęglik. Podejrzewam, że ma już dość i dlatego szarpie przy ruszaniu.
szapranie może być też spowodowane przypaloną/krzywą powierzchnią styku tarczy sprzęgła i koła dwumasowego.
wysprzęglik czuje się dobrze, nie cieknie itp. zdaje mi się że to tarcza mogła się delikatnie przypalić w momencie jak wyjechałem pierwszy raz z garażu i uświadczyłem ślizgającego się sprzęgła, od tego czasu z gazem delikatnie przez 2 tygodnie tryb eco. Tersz ją delikatnie przeleciałem papierkiem i założyłem. Zobaczmy co będzie się działo. Dwumas odpada, nie był w ani jednym miejscu przypalony ( cała jego powierzchnia była "biała" )
a zwróciłes uwage na luz łozyska w dwumasie, jak powierzchnia styku z tarcza sprzegłową po ucisku z jednej strony sie "ugina" to łozysko pada w dwumasie, i ta usterka powoduje ze tarcza sprzegłowa i powieszchnia dwumasy nie stykaja sie równo co powoduje drgania, lub moze byc przypalona tarcza sprzegłowa co powoduje ze sie skrzywiła i nie równo dolega do docisku i dwumasy.
sprawdz równiez poduszke pod skrzynią.
pzd
No tak tylko że, pomimo tego, że w 166 jest ten sam silnik to właśnie jak mówisz docisk jest troszkę inny w 156 w 1.9 jtd 8v i 2.4 jtd 10v docisk jest identyczny i ma 18 sprężyn. Sprawdzone organoleptycznie na własne oczy i przyznaje Ci 100% rację, że w 166 jest inny docisk ale patrząc po zdjęciach ma również 18 sprężyn tylko dodatkowo jakieś przetłoczenia na sprężynach docisku.
Teraz rozumiem, w takim razie może najwyższa pora aby rozwiać wątpliwości, może po prostu teraz robione sprzęgła już wszystkie mają grubsze te sprężyny złożone z większej ilości blaszek? Bo kurcze gdzie nie pisałem , gzie nie jeździłem to wszędzie proponowali mi jedno i te samo sprzęgło z dociskiem, mógłby może ktoś policzyć jeżeli ma docisk z 2.4 jtd wyjęty z ilu blaszek składa się ta sprężyna przedstawiona na foto od lukas1983? Bo po wielu informacjach ze sklepów zdecydowałem się na zakup takiego sprzęgła z dwumasą ale używanego po malutkim przebiegu (kupiłem w zeszłym roku na częściach nabita data 2012 bodajże z resztą części wyglądają jak nowe).