Witam gdzie sie znajduje czujnik ( nie wiem jak to nazwac ) po uderzeniu co aktywuje poduszke , czy byly przypadki samowystrzelenia poduszki w alfach ?
Witam gdzie sie znajduje czujnik ( nie wiem jak to nazwac ) po uderzeniu co aktywuje poduszke , czy byly przypadki samowystrzelenia poduszki w alfach ?
główny czujnik jest w centralce pod nagrzewnicą przykręcony do podłogi
WWW.TMIN.PL - ELEKTROMECHANIKA, KLIMATYZACJA, WULKANIZACJA(WYM.OPON), ALARMY , AKCESORIA ORAZ CZEŚCI TEL. 501-545-779
AUTA: jest 147 1,6TS, CHRYSLER 300C
była 145 1,4TS, 156 2,4jtd, 159 SW Ti 2,4 jtdm Q4, 156 2,5 V6
Czołowy jest chyba bezwładnościowy a boczne są w słupkach. Rzadko zdarza się aby poduchy same wystrzeliły i są to raczej pojedyncze przypadki.
nie wiem czy w Alfach, ale w BMW E39 było kilka przypadków, że jadąc po drodze gruntowej bądź po dziurskach czujnik boczny czasem mógł zwykłe uderzenie kamienia odebrać jako wypadek i odpalał jedną poduszkę zazwyczaj boczną, ale tak jak stoi to żaden samochód nie dostał od tak samozapłonu poduchy powodując jej wystrzelenie.
- - - Updated - - -
Co innego jakbyś grzebał przy poduszkach na podłączonym aku wtedy masz duże ryzyko, że wywali poduchy
Był raz przypadek z Audi A4 - kobiecie wywaliło przednie poduszki jak wjeżdżała na krawężnik. Miała głowę przy kierownicy jak poduchy odpaliły, z tego co kojarzę to wstrząśnienie mózgu plus kilka dni w szpitalu. Przypadek był opisywany na forum a4 z tego co pamiętam.
P.S. - Co do BMW - wystarczy obejrzeć ostatni odcinek Top Gear. Byli w Afryce i właśnie w BMW Jeremiego wywaliło boczną poduszkę, bo jechał po kamienistej drodze.
dzieki wszystkim za opowiedzi , tak sie pytalem bo spodziewam sie potomka a zona jezdzi alfa , chyba juz mam urojenia![]()
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Nie wiemZawsze mi powtarzano, że przy odłączaniu poduszki od kierowcy aku trzeba odłączyć i cokolwiek się z poduchami robi czy to rozpina czujniki czy co innego to zawsze zaczyna się od odpięcia aku.
Oglądałem ten odcinekDrift fakt to nie była zwykła kamienista droga, ale na polskich wertepach kilka razy słyszało się o takich przypadkach wystrzału poduszek po wjechaniu w duże dziursko.
No masz lekkie urojenia, ale wiadomo bezpieczeństwo żonki i potomka najważniejsze![]()