A cała klape od schowka da rade jakoś wykręcić?
A cała klape od schowka da rade jakoś wykręcić?
Na dole jest kilka śrubek służących do demontażu klapki. Zajrzysz pod schowek to je zobaczysz.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Co prawda do innego tematu ale tu masz jak zdemontować klapkę schowka.
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...i_schowka.html
OK dzięki, czyli wychodzi na to że skoro nie mam tego uchwytu który jest pod klamką to nawet jeśli dostał bym gdzie kolwiek klamkę to jej nie zamontuje i będe chyba musiał kupić nową klape?
A chciałem się jeszcze zapytać co do tych skrzypiących wachaczy to czy spokojnie można te gumy czymś nasmarować o ile nie są jeszcze do wymiany?
Ostatnio edytowane przez mat147 ; 05-05-2013 o 20:54
Przyczyną skrzypienia może być sworzeń dolnego wahacza, skrzypi przy przejeździe przez nierówności i przy skręcaniu. W takim przypadku na jakiś czas może pomóc zastrzyk w gumową osłonę. W ten sposób można zlikwidować tylko skrzypienie i trzeba się przygotować na wymianę wahacza. W moim przypadku pomimo tego że wahacz na tulejach luzów nie miał sam sworzeń latał bardzo luźno.
Mialem takie chuczenie juz dwa razy i zawsze bylo to lozysko. Dokladnie to bylo tak, ze na zakretach sie robilo duuzo glosniej. Raz poszlo mi tylne, a w zeszlym tygodniu wymienialem przednie. Nie chce straszyc, ale w Alfie to niestety spory wydatek. Nie znam sie doladnie na tym, ale mechanik mi pokazywal i wyjasnial ze to lozysko jest jakos razem z piasta nierozbieralne i do tego jeszcze jest wprasowany pierscien ABS i stad taki koszt. Pamietam, ze tylne to bylo cos ~600zl, a przednie ~400. Mowa o oryginalnych. Chociaz zastanawia mnie, czemu tylne drozsze od przedniego?
O ile to łożysko to cena nie mała. W tym tygodniu podjadę już do jakiegoś mechanika i sprawdze.
ps.Nie chce zakładac kolejnego tematu wiec zapytam się tutaj. Mianowicie chodzi mi teraz o radio. U siebie w alfie mam radio Delphi Grundig S1010 USB i początkowo myśałem nad wymianą tego radia na seryjne z CD. Jak myślicie które radio będzie jednak lepsze te które obecnie mam czy seryjne? Obecne gra przyzwoicie, a z seryjnym nie miałem stycznosci więc nie wiem, no i chyba minusem seryjnego to brak usb. A może wymienić na coś jeszcze innego?![]()
Nie wydaję mi się by było to łożysko. Skrzypienie w czasie jazdy, głównie na nierównościach, to raczej coś z zawieszeniem.
Uszkodzone łożysko przypomina raczej huczenie. Hałasuje także podczas jazdy po równej drodze i raczej hałas się nasila ze wzrostem prędkości.
Mam seryjne z systemem Bose, gra dobrze i jest sterowanie przy kierownicy. Niestety odtwarza tylko płyty audio cd i nie ma portu usb. Zastanawiam się na zamontowanie radia z poprzedniego auta. No ale wtedy nie będzie wyglądać już tak ładnie i nie będzie sterowania przyciskami na kierownicy![]()
Ostatnio edytowane przez wegorz ; 14-05-2013 o 12:04
Witam, żeby nie zakładać nowego tematu dotyczącego zawieszenia więc zapytam się was tutaj. Mianowicie jakiś czas temu miałem problem z pukaniem, wymieniałem przednie górne wachacze, pukanie ustało, ale mam pytanie odnośnie całego zawieszenia w 147. Jako że nasze alfy mają dosyć twarde zawieszenia to czy między innymi cechą tego zawieszenia jest to że na nierównosciach, większych bądz mniejszych to w środku odczuwa się te nierówności i wyboje? Bo np. w samochodzie u znajomego jak i u ojca w vectrze b gdzie zawieszenia jest napewno dużo miększe to tam nie czuć tak w środku nierównosci itp., zawieszenia jest tak jakby bardziej płynne. Więc czy to już taka cecha twardego zawieszenia że odczuwa się to w środku?
ps. alfa to moje pierwsze autko dlatego też stąd takie moje pytanie bo nigdy wcześniej nie miałem porównania pomiędzy zawieszeniami.
Ostatnio edytowane przez mat147 ; 27-07-2013 o 21:45