jarzmo się trzyma, sam zacisk się rusza ;/ czyli cały zacisk do wymiany?
jarzmo się trzyma, sam zacisk się rusza ;/ czyli cały zacisk do wymiany?
Ale może się okazać, że wyrobiony otwór jest w jarzmie a nie w zacisku (zależy gdzie gwint - nie mam takich więc nie sprawdzę budowy). Tak czy siak to wątpię żebyś któryś z nich kupił osobno. Tak więc informacja co jest wyrobiona raczej nie robi Ci różnicy.
Wymiana jarzma (wyrobione otwory) lub prowadnice zacisku (wyrobione, wytarte, zgięte), a najlepiej obie te rzeczy. Zacisk nie ma żadnych ruchomych części (poza tłoczkiem) może zostać.
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
slavol zaciski jednostronne mają zacisk suwliwie na śrubach. Musi się dopasowywać do zużycia klocków z obu stron. Czyli tak jak na zdjęciu strzałka zielona pokazuje to jest ok.
Ale koledze się rusza jak czerwona pokazuje, więc do wymiany to co napisałem. W tym zacisku ruch zapewniają metalowe tuleje w jarzmie, w nich jest gwint i śrubą przykręca się zacisk. Więc tuleje lub jarzmo.
Miałem do niedawna takie....
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
Właśnie. A że nie kupi pewnie tego osobno (może wystarczyło by wymienić jarzmo) to musi i tak kupić cały zacisk.
wychodzi na to ze luz jest na tych własnie srubo tulejach w gumie... po wymianie na nowe gumki i sruby efekt jest taki ze 50zł mniej w portfelui dalej łazi na boki wyglada jakby te sruby miały luz w tych gumkach ;/
Może gdzieś wyszarpiesz tanią używkę. Na pewno dużo taniej niż brembo.
Jak jest luz to napewne hamulce wymagaja odpowietrzenia.
1. Sprawdzic stan przewodow hamulcowych,gumek na zaciskach itd
2. Wymienic przy okazji plyn w calym ukladzie ( warto bo zadko kto wogole wymienia )
3. Odpowietrzyc cisnieniowo
3. Sprawdzic czy jest okej, jak nie to szukac dalej ( servo itd )
- - - Updated - - -
Tak sie dzieje jak sa zapowietrzone hamulce. Moze to byc jedna z przyczyn - patrz wyzej.
Tyle razy miałem takie "grabki" w rękach (tylne przy wymianie klocków) i nigdy nie miałem luzu. W tej sytuacji odpowietrzenie nie ma nic do rzeczy. Czy odpowietrzony układ czy nie, nawet bez płynu i też nie ma prawa mieć takiego luzu.