Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 32 z 32

Temat: Pytanie: Czy jest sens inwestować w moje autko?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Lukas-182
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0JTDm 552k DuckPower

Domyślnie

Ja do tej pory w autko władowałem ok. 3k zł, teraz właduje 5k zł, a autko kupiłem za 9,5k zł.

U mnie największe problemy sprawiały przednie, górne wahacze, wymieniałem je już 2 razy, nigdy nie padały parami One chyba stanowią najsłabszy punkt przedniej zawiechy, bo dolne wahacze, jak poprzedni właściciel wymienił przy zakupie, to trzymają do dzisiaj. Do tego dwa razy wymieniany rozrząd, komplet łączników stabilizatora, napinacz paska alternatora, rury układu dolotowego, poduszki silnika, linki hamulcowe, tylne tarcze i klocki. Typowe usterki eksploatacyjne, poważnej awarii jako takiej nie miałem, no może poza awarią regulatora ciśnienia paliwa w pompie wtryskowej, który zanim doszedłem o co chodzi to unieruchomił autko na blisko tydzień.

Poprzedni właściciel to miał ułańską fantazję, przykład: dziura w górnej rurze dolotowej, tuż przy łączeniu z kolektorem, dziura na jakieś 5cm - zakleił taśmą izolacyjną , przerwana harmonijka na rurze łączącej turbo z filtrem paliwa - także taśma izolacyjna. Inna rzecz: skrzynia basowa w bagażniku, odłączona, a kable luzem walnięte w bagażniku - kabel cały czas był podłączony pod AKU

I najlepsze na koniec, cena początkowa 13k zł, bo autko zadbane, itp. A turbina zawalona olejem, urwane lusterko od wstecznego, wspomniany wahacz, kable w bagażniku i dziury w rurach dolotowych. Zszedł na 10k zł a potem ostatecznie na 9,5. Wziąłem ją tylko dlatego, że to znajomy kumpla i polecił mi te auto. W myśl starej zasady, nie kupuj auta po znajomościach

Użytkownik Rowerzysta Avatar Lukas-182
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0JTDm 552k DuckPower

Domyślnie

Aktualizacja:

Autko po blisko miesiącu w końcu! trafi do warsztatu! (ojczulek nie miał czasu, klient za klientem a i mnie wysłano w międzyczasie na szkolenie). Powiem tak, remont wyniesie dużo więcej niż zakładałem, po dokładnym obejrzeniu autka wymienione zostanie:

• Komplet sprzęgła + nowe koło dwumasowe - udało się załatwić komplet Valeo za niecałe 1800zł
    • Przekładnia kierownicza - oddaję do regeneracji w firmie Luber - 700zł
    • Komplet przedniego zawieszenia - dolne, górne wahacze + łączniki stabilizatora, wszystko TRW - 950zł
    • Przednie tarcze hamulcowe + klocki - tarcze Bosch, klocki TRW - 280zł
    • Komplet amortyzatorów przód i tył+odboje i osłony - przednie Magneti Marelli, tylne TRW, osłony i odboje Kayaba - 650zł
    • Linki hamulca ręcznego TRW, lewa i prawa - 80zł
    • Regeneracja turbosprężarki - 550zł
    • Olej, filtry powietrza i oleju - 120zł

Do tego dochodzi naprawa progu z malowaniem + malowanie przedniego zderzaka (odpryski po kamyczkach) - 600zł
    I na sam koniec jeszcze konserwacja podłogi (nadkola przy okazji wymiany amorków).
    W między czasie ponaprawiałem drobne bzdety, typu wymiana mechanizmu elektrycznego otwierania tylnej szyby w prawych drzwiach, wymiana przycisków od otwierania szyb (miały wkurzający luz ), poprawienie szwów fotela kierowcy (zdjęcie tapicerki skórzanej z fotela kierowcy i następnie jej założenie to istna mordęga!!), wymiana wylotu powietrza na tylną kanapę (klapki miały luz).

Nie powiem, ale ciężko jest przełknąć pozbycie się takiej ilość gotówki ale po podsumowaniu wszystkich za i przeciw, nic bardziej sensownego nie dało się zrobić. Serca sprzedać komuś autka w takim stanie nie miałbym, a i zapewne kwota jaką bym uzyskał była by mało satysfakcjonująca