Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Temat: Dziwny wyciek płynu chłodniczego

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał trk0 Zobacz post
    przyłącze sie do tematu, ponieważ ostatnio zauważyłem, że też mi ubywa płynu. po ostrzejszej jeździe tak powyżej 130 na trasie zapala się czerwony wykrzyknik w kółku. na początku myślałem, że to brak oleju, ale wczoraj zatrzymałem się, dolałem oleju i po kilku kilometrach znowu się zapaliła kontrolka. zauważyłem, a raczej poczułem, że przy hamowaniu silnikiem przy otwartej szybie pasażera coś zaczęło smierdzieć. dziś rano chciałem sprawdzić olej, ale było go na maxa, spojrzałem na zbiorniczek wyrównawczy i zauważyłem, że płynu jest o wiele mniej niż było przed wyjazdem (ciągle ponad min. ale poniżej zgrzewu zbiorniczka). oprócz ubywania płynu i tej kontrolki i smrodu na hamowaniu silnikiem nie zauważyłem innych objawów. też mi kapie ze ścianki grodziowej, ale gość od klimy i mechanik mówią, że to woda z klimy. jakieś sugestie? co sprawdzić , żeby potwierdzić albo wykluczyć nagrzewnicę?
    Kapanie z grodziówki może być od klimy. Po po prostu pojedź trochę bez klimy i sprawdź czy dalej kapie. Jesteś pewien że płyn Ci ubywa i nigdzie nie jest mokro??? Sprawdź pod ICSem czy nie jest wilgotno.

Cytat Napisał alfa147 Zobacz post
    Domyślnie

Cytat Napisał Lorek Zobacz post
    Czyli w 2,4 jtd bede musiał rozpiąć klime ? Tak myślałem żeby na początek użyć środek w płynie do uszczelniania chłodnic. (oczywiście w mniejszej ilości niż zalecają). Może to by pomogło(ktoś już to przerabiał ?). Jeżeli nie pomoże to wtedy demontaż nagrzewnicy.

- - - Updated - - -

Każdy pisze że powinno być mokro pod konsolą środkową i że jest dziwny zapach w samochodzie oraz że parują szyby. To również zauważyłem że jak w siadam do samochodu szyby są bardzo zaparowane ale tylko gdy jest zimno np. jesień,zima. Pod konsolą środkową mam sucho i zapach w aucie jest oki.
    U mnie w 2.4 JTD poszło bez rozpinania klimy, także da się. Trzeba tylko powypinać rurki z uchwytów/zatrzasków. Wyjętą nagrzewnicę klimy stawiasz wtedy na silniku i bierzesz się za wyjmowanie nagrzewnicy wody.
    Może byś zwrócił uwagę ile lat minęło???

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Cytat Napisał trk0 Zobacz post
    zapala się czerwony wykrzyknik w kółku
    kolego sprawdz poziom plynu hamulcowego. lub kończą Ci sie przednie klocki hamulcowe, lub padl czujnik poziomu plynu hamulcowego. Bo ta kontrolka zdaje sie jest od hamulcowego ukladu. Ubytek plynu chlodzącego to osobny temat i jak koledzy radzą- zdejmij skorzany boczek z tunelu kolo nog pasażera i zobacz czy tam sucho masz.
    [C

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Może być też że masz nieszczelny pływak i się zatapia