Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 158

Temat: Opony bieżnkowane na sezon zimowy

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR 166, 2004r. 2.4 JTDm 175KM

Domyślnie

Ja już drugi sezon jeżdżę w zimę na bieżnikach w 166. Zima ma to do siebie, że jest pełno dziur na drogach, nie jest trudno wpaść w jakąś głębszą. Rozerwie mi bieżnikowaną - kupię nową z uśmiechem na twarzy, a markowe już niestety swoje kosztują.

Dla informacji - opony GlobGum Snow Speed 225/45/17. Koszt - po 150zł za oponę. Mam cały komplet na 4 koła za 600zł, a za jedną Michelinkę płaciłem kiedyś po 670zł za sztukę - jest chyba różnica

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Po dwóch sezonach na bieżnikowanych zimówkach przyczepiłbym się chyba do efektywności hamowania. Wydaje być się mniejsza niż na markowych zimówkach.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Giulietta 2.0JTDm 170KM TCT

Domyślnie

Drugi rok mam bieżnikowane w 166 i poza tym że głośne to nic im zarzucić nie mogę.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Klakierr
    Mieszka w
    Starogard Gdański
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.9JTD, 2000r.

Domyślnie

Odkopię temat, chce kupić zimówki do mojej 145. Nie jestem specjalnie "dziany", a opony maja troche kilometrów pokonywać. Tzn. Z gdańska do starogardu i ze starogardu do gdańska, prawie całą zimę (studia). Często pewnie będzie jechać komplet osób. Bezpieczeństwo najważniejsze (szczególnie jak mam kogos przewodzić). Tu pojawia sie pytanie, czy bezpieczniej będzie na sezonowych/dwu markowych uzywkach, czy "nowe" bieznikowane. Ogolnie jakieś sprawdzone marki macie? Jakie wzory bieżnika byscie polecali? Lub jakie używki - cena/jakość.

Wysłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 2

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Wiesz..... nie otrzymasz jasnej odpowiedzi. Zwolennicy nowych powiedzą że jak bezpieczeństwo to tylko nowe..... hmmmm.... może i tak. A może nie bo to jest nie do udowodnienia. Niby oryginalna opona to nowa wytrzymałość ale za to masz starą gumę w sumie nic nie wartą (przyczepność). Nie wspominając o tym że rozwarstwienia osnowy czy pękanie jest tak samo często spotykane..... A ja się już przekonałem że regenerowana i na niej nowa dobra guma hamuje o niebo lepiej niż już używany laczek. Na pewno jeżeli nie rozwijasz zawrotnych prędkości ani z piskiem opon nie wchodzisz w zakręty to opona nie jest skrajnie wytężana i na okres zimowy da radę każda regenerowana. Ja na zimę we wszystkich autach mam bieżnikowane. Czy to 17" czy 14" w kropku (tu nawet zaszalałem i jeżdżę od zimy ciągle na zimówkach). Przerobiłem już wiele kompletów i 0 problemów.

Tak więc kupując nowe opony (ale nie chińskie bo to gorsze od bieżnikowanej - przyczepność) na pewno lepiej niż regenerowane. Ale przy używkach ja osobiście je już odpuściłem po tylu latach eksploatacji. Oryginalne dwu trzy letnie są prawie tak drogie jak nowe a starsze są nic nie warte (gówniana przyczepność tak starej gumy). Tak samo chińskie. Guma na nich jest jak plastikowa. Nie mam pojęcia jak tym można hamować. Tak więc ja podjąłem prosty wybór - bez fisiowania i regenerowane na całą flotę w zimie. Opony za śmieszne pieniądze.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

jak kupiłem belle 2010r kupiłem komplet nokian za 1200zł 205/16 i zrobiłem nimi już z 40tys , sezon 2011/2012 całą zimę jeździłem w górach po bardzo zaśnieżonych drogach, na moje oko jeszcze 2 sezony pojadą czyli jakieś 20 tyś przed nimi . teraz pytanie czy nie lepiej zainwestować w coś porządnego i nie bać się czy jeździć na używkach ew na bieżnikowanych.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

A ja za tą kasę uzbroiłem dwa auta na 17" w zimowe laczki regenerowane nie wiem jak nokian ale miałem parę jakiś chińskich kapci za ~300zł/szt. Trzy sezony temu i jeździłem z duszą na ramieniu tak na tym gównie się hamowało. Wolałem tamtą zimę drugim autem przejeździć. Wtedy dałem sobie spokój z chińskimi. Wszystko kwestia zasobów finansowych. Tak samo ktoś może napisać: "nie pchaj się w alfę, kup porządne bmw wtedy będziesz spokojny".

Raku86
    Gość

Domyślnie

Bieznikowane kupilem na zime na pewno lepsze rozwiazanie niz używki masz "nowa" opone z pełnym bieżnikiem mam juz je drugi sezon MARKGUM czy jakoś tak. Tylko letnie kupuje nowe firmowe.

~via samsung

Użytkownik Świeżak Avatar Cezy
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    166 2.4jtd 2001r

Domyślnie

A znacie jakieś dobre firmy, sklepy online, bądź macie swoich sprawdzonych allegrowiczów zajmujących się sprzedażą takich opon bieżnikowanych?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Klakierr
    Mieszka w
    Starogard Gdański
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.9JTD, 2000r.

Domyślnie

Za komplet takich (BARGUM - cokolwiek to jest)
    http://allegro.pl/opony-195-60r15-zi...470790208.html
    zapłacę 420 zł, gwarancja 5 lat/do osiągnięcia 3mm

Nie wiem czy spiąć dupsko i dorobić sobie. Kupić Kumho KW23
    http://allegro.pl/4x-opony-zimowe-ku...458628587.html
    Marka dość znana i chyba dość dobra? Opinie?

Albo dołożyć jeszcze troszkę i mieć Dębice Firgo 2
    http://allegro.pl/debica-opona-zimow...451305992.html
    Podobno bardzo dobre opony,

Nie jeżdżę jak wariat, wręcz przeciwnie. Jednak boję się straty przyczepności na tych pięknych drogach z dwoma rynnami. Szczególnie przy "kursie" z czterema pasażerami. Ważne też, żeby opona była w miarę cicha, a z tego co czytałem to bieżnikowane są dość głośne - tu pewnie też co człowiek to inna opinia.