http://pl.wikipedia.org/wiki/Vehicle_Dynamic_Control a czy to nie jest tak ze fiat tak nazwał te wszystkie systemy połączone razem jako VCD??
W najbiedniejszych 159 produkowanych na biedne rynki nie było VDC, był chyba sam ASR. VDC był w standardzie na bogatszych rynkach. Swoją drogą za VDC w standardzie dostaje się odpowiednie punkty w testach zderzeniowych EuroNCAP, więc nie ma sensu robić tańszych wersji bez tego wyposażenia na rynek Niemiecki (bo można na tym stracić część piątej gwiazdki). Generalnie 159 bez VDC to większa rzadkość niż 159 z klimą manualną.
Żeby była jeszcze jasność: VDC jest realizowane za pomocą podobnej centralki co ABS, tylko trochę bardziej rozbudowanej, ma po prostu trochę większą "inteligencję". W każdym razie w samochodach z VDC to centralka od VDC pełni orlę ABS, ASR, a w najnowszych samochodach również spełnia rolę szpery (nazywanie tego szperą jest przesadzone, ale najnowsze Q2 jest chyba właśnie tak realizowane). A np. w niektórych nowych 911 centralka kontroli trakcji przyhamowuje jedno z wewnętrznych kół podczas zakrętu, po to by sprawiać wrażenie, że auto lepiej skręca. Inna sprawa, że dzięki VDC (ogólnie dzięki kontroli trakcji) można bardzo szybko wykończyć klocki hamulcowe zimą.
A czy założyciel tematu pytał się CO TO JEST KONTROLA TRAKCJI (ESP/VDC)? Bo w jednym z postów napisał, że umie korzystać z google.
Jak mnie brakuje moderatorów ...
Przepraszam ale się denerwuję.
o brak moderatorów też nie pytał
I jeszcze powiedz, ze masz podstawowy licznik bez wyswietlacza multifunkcyjnego!
Niby mniej wyposazone, ale przez to ze rodzynek to bedzie wiecej wart![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Wejdź do ePera i po VINie odszukaj jaki masz numer pompy w:
331 HAMULCE ť 33101 NAPĘD PEDAŁÓW HAMULCÓW ť 33101/00 STEROWANIE PEDAŁÓW HAMULCÓW
element numer 4. To jest chyba pompa ABS/VDC
Jeśli przy pompie masz zastosowanie: E392 to znaczy, że masz VDC.
Ostatnio edytowane przez magil ; 23-09-2013 o 21:20
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Jeśli pytasz o kolumnie zastosowanie to na liście części się pojawia, choć u mnie to po numerze VIN mam do wyboru część do auta z VDC i do auta bez VDC, więc czasem ePer to nie wyrocznia i proponuje obie części. U mnie VDC jest na 100%, bo mam jednak dość spaśną wersję (zresztą stawiam dobrą flaszkę, że też masz VDC, Twoja 159 nie należy do słabo wyposażonych). Auta bez VDC mają też inny przycisk VDC. Kiedyś wydaje mi się, że widziałem zdjęcie takiej skromnej wersji (bez komputera, klima manualna itd.) i zamiast przycisku VDC/ASR był inny przycisk. Choć przyznam się, że być może mi się to śniło.
![]()
Ostatnio edytowane przez jahu ; 23-09-2013 o 22:03