Ostatnio edytowane przez lesio146 ; 07-10-2013 o 12:59
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
Trochę się na ten temat wypowiemPrzerabiałem ten temat , i zaznaczam Tobie , że niema pewności czy wał nie jest delikatnie "wygięty" w tym miejscu gdzie się obróciła panewka . Mógłbyś również zanieść wał do osoby która np planuje głowice profesjonalnie , i poprostu zadać mu pytanie czy ten wał nadaje się , czy nie . Jeśli chcesz tym samochodem jeździć przez dłuższy czas , to polecam włożyć więcej pieniędzy , i kupić wał używany ale nominalny (czyli taki z silnika który był sprawny) Do tego komplet nowych panewek , drugie korbowody , bo na stoprocent są mikro wżery i inne zadrapania .
Żeby dobrać się do wału korbowego masz dwie opcje , wyjąć silnik od góry , czyli zdjąć głowice , poduszki , i dobrać się od kanału żeby zdjąć blok ze skrzyni biegów , a druga opcja to wyjąć skrzynię , a potem wyjąć wał na bloku . Polecam pierwszą opcję .
Tak naprawdę te kończące się panewki były przyczyną twojego braku mocy powyżej 5tyś obr. Ponieważ silnik tracił kompresję na którymś z cylindrów , panewka blokowała delikatnie wał i stąd te wcześniejsze objawy . Dodam, że jak panewki rozwaliły się , a ty trochę wcześniej dawałeś mu ładnie w palnik , to wał na stoprocent jest już nie taki jak być powinien![]()
Ale trzeba przyznać , że u mnie ten dźwięk był mocniejszy , oj z 2x mocniejszy . Głowa do góry i alfa będzie śmigaćPowodzenia
Ostatnio edytowane przez sulik ; 07-10-2013 o 15:51
Raczej do szlifierza który wały szlifuje.
- - - Updated - - -
Używany to już ma.W TS wał można szlifować i to jest lepsze rozwiązanie.
- - - Updated - - -
To już totalna bzdura
- - - Updated - - -
Dlatego wał trzeba szlifować.
- - - Updated - - -
Silnik wyjmuje się wraz ze skrzynią dołem.To jest najlepsze i chyba najszybsze rozwiązanie.
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
ok już nie wiem kogo słuchać. Tak czy siak muszę kupić komplet nowych panewek a wał będę szlifował paskiem skórzanym. Lesio a może masz pojęcie co do tego braku mocy? on w ogole patrząc na inne filmy na YT jakos wolno sie wkreca na te obroty, najgorzej mnie martwi ze po wyzej 5tys traci moc i na pelnym gazie wyzej sie nie wkreci a jak patrzalem na wolnym rozpedzaniu to wkreca sie na maksymalnie 6 tys.
@lesio146
. Ponieważ silnik tracił kompresję na którymś z cylindrów , panewka blokowała delikatnie wał i stąd te wcześniejsze objawy .
To już totalna bzdur
Dlaczego bzdura , skoro tłok niema pracy takiej jak powinien byc , w momencie jak obróciło panewkę korbowody mają inną charakterystykę pracy . A to powoduje mniejszą kompresję. Powtarzasz się non stop z tym , że wał można szlifować . Zeszlifuje , a co mu to da , jak wał się skrzywił? Odda do specjalisty którego jak ty nazwałeś "szlifierz" , (chociaż na mazowszu , osoba która planuje głowice , również nazywa się szlifierzem obróbek mechanicznych) i on stwierdzi co z wałem robić . I ostatnia argumentacja , wał używany to on może i ma , ale z silnika uszkodzonego . A ja proponowałem mu nominał z silnika nieuszkodzonego/sprawnego wcześniej .
Bez odbioru
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
posłuchaj kolegów a pasek skórzany to do spodni sobie zapnij
już tu nie jeden chciał wymienić uszkodzone panewki tak jak wymienia się uszkodzony przepływomierz a w taki sposób nic się nie naprawi a jedynie można pogorszyć....
oddaj auto do warsztatu w którym mają doświadczenie z włoskimi silnikami - to taka dobra rada
Udałem się z Twoja wypowiedzią do mojego mechanika i powiedział mi, że w momencie gdy panewka się obróci to tam jest minimalna różnica i nie wpływa to na moc silnika kompletnie.
- - - Updated - - -
Akurat mam auto w warsztacie, słuchaj nie mam teraz 3 tysiące na naprawę tego profesjonalnie, cały mój budżet wydałem na auto, którym chciałem jeździć a nie latać z nim po mechanikach, bo nie po to się kupuje samochód![]()
Szlif wału to 150-200zł, więc czy warto niszczyć pasek od spodnii???
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Na moc silnika nie ? Na logikę , skoro tłok ma inna charakterystykę pracy , to ma słabszą kompresję , a jak ma słabszą kompresję to nie daje silnik z siebie 100% . Co to za mechanik , ja pierdziele.
Druga sprawa , jak za remont silnika dasz po najmniejszych kosztach załóżmy 1000 zł czy tam nie wiem ile można zbić jeszcze , to pewnie odrazu ten samochód sprzedaż , a następny właściciel przyszły będzie kurwić na alfy , i pewnie na ciebie.
Ostatnio edytowane przez sulik ; 08-10-2013 o 14:37