Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Temat: Alfa Romeo 156 Nie wkręca się na obroty

guzikstunt
    Gość

Domyślnie Alfa Romeo 156 Nie wkręca się na obroty

Witam serdecznie wszystkich alfaholików . 3 dni temu kupiłem sobie nowy samochód. Od wczoraj zauważyłem pewną usterkę. Mianowicie chodzi o to,że Alfa na niskich biegach nie kręci się na obroty. Ładnie wkręca się do ok 5 tys, a potem łapie muła. Nie mam pojęcia co to może być, czy są chętni, aby mi pomóc, lub dać jakieś wskazówki.

Alfa Romeo 156 2.0 T-Sparki B+LPG

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Murcialago
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 146 , 1.4 TS '98 / 156 JTD 16V

Domyślnie

Twój przypadek to bardzo naturalny objaw kaprysów T.Sa Powodem mogą być, świece, kable, cewki, przepływomierz, sonda, itd
    Bez podpięcia pod komputer pewnie prochu się nie wymyśli ale opisz dokładniej co się dzieje.
    Silnik ciepły/zimy ? Na gazie/na benzynie ? Na wszystkich biegach, czy na konkretnych ?

A czy przypadkiem nie klepie Ci jak Diesel ? Może wariator już się skończył i nie zmienia faz rozrządu jak powinien stąd ten brak chęci do jazdy powyżej 5 tyś.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

A co kolego Murcielago ma wariator do pracy silnika powyżej jakichś tam obrotów?

Najpierw zacznij kolego od sprawdzenia czy jak łagodnie przyśpieszasz to wkręci się powyżej 5tys i czy jak mu depniesz się wkręci, jeżeli powoli będziesz go wkręcał i złapie więcej niż 5tysi to na 90% przepływka do wymiany. Miałem taki sam objaw nawet na postoju nie musiałem nigdzie jechać.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    czarna AR 156 1,8T.S. S.W.

Domyślnie

I ja myślę,że to przepływka,podobnie miałem, w sumie to typowa usterka w naszych Alfach.

guzikstunt
    Gość

Domyślnie

Jadę dokładnie sprawdzić panowie i wszystko opisze. Dziękuje za pomoc.

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał RafcioL27 Zobacz post
    A co kolego Murcielago ma wariator do pracy silnika powyżej jakichś tam obrotów?
    Fakt to by miało znaczenie w całym zakresie obrotów.

guzikstunt
    Gość

Domyślnie

a więc... sprawdziłem jak kazaliście. Przy wolnym rozpędzaniu to na 2 biegu i 3 wkręcał się maksymalnie do 6 tys obrotów, chodził lekko jak diesel, podjechałem do miasta z powrotem kolo kina wymieniłem żarówkę i jakoś przy depnięciu na gaz lekko klekotał, gdy podjechałem po dom zaczął dolosowanie wszystkich budzić. Klekocze jak nic, masakra ,aaa i jeszcze jak wracałem zauważyłem coś strasznie dziwnego... jechałem ok 80km/h wysprzęgliłem i zaczęły falować obroty i do tego równocześnie prędkościomierz z obrotami i gdy falowały to migała czerwona kontrolka na obrotomierzu bodajże to od oleju... JESTEM ZDRUZGOTANY.

- - - Updated - - -

może tak klekocze bo nie ma oleju ?

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Czyli rozumiem, że wcześniej nie klepał, a nagle zaczął pracować co raz głośniej ?
    Jeśli jeszcze nie sprawdzałeś ile masz oleju to radzę sprawdzić. W tym silniku z uwagi na wariator powinno się utrzymywać poziom oleju zbliżony do maksimum. Posłuchaj czy klepanie dochodzi z okolicy rozrządu.

guzikstunt
    Gość

Domyślnie

Wcześniej nie słyszałem, żeby coś klepało. Tak dokładnie pod domem zaczął mi mocno klepać, a chwile przed tylko po przegazowaniu. Dokładnie nie patrzałem czy dochodzi z okolicy rozrządu, jutro sprawdzę dokładnie. Nadal jestem w kropce dlaczego te obroty pływają i co z tymi obrotami podczas rozpędzania.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar bieniak
    Mieszka w
    Elbląg
    Auto
    rosso 156 98r 1,8TS:)

Domyślnie

sprawdź dokładnie "szczelnośc dolotu " ale BARDZO DOKŁADNIEv jeżeli nadal się nic nie poprawia sprawdz pompę paliwa i przepływkę