Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Temat: Alfa Romeo 156 Nie wkręca się na obroty

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał guzikstunt Zobacz post
    Kolego lesio jak to zrobić porządnie?
    Patrz wyżej co napisał Maciek,innego sposobu nie ma. To co zamierzasz zrobić to strata czasu i pieniędzy oraz 100% pewności że to nie będzie działać.Szlif wału nie jest drogi.
    Ostatnio edytowane przez lesio146 ; 07-10-2013 o 12:59
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Rowerzysta Avatar sulik
    Mieszka w
    Nowy Dwór Maz.
    Auto
    159 1.9 8V + wirus

Domyślnie

Trochę się na ten temat wypowiem Przerabiałem ten temat , i zaznaczam Tobie , że niema pewności czy wał nie jest delikatnie "wygięty" w tym miejscu gdzie się obróciła panewka . Mógłbyś również zanieść wał do osoby która np planuje głowice profesjonalnie , i poprostu zadać mu pytanie czy ten wał nadaje się , czy nie . Jeśli chcesz tym samochodem jeździć przez dłuższy czas , to polecam włożyć więcej pieniędzy , i kupić wał używany ale nominalny (czyli taki z silnika który był sprawny) Do tego komplet nowych panewek , drugie korbowody , bo na stoprocent są mikro wżery i inne zadrapania .

Żeby dobrać się do wału korbowego masz dwie opcje , wyjąć silnik od góry , czyli zdjąć głowice , poduszki , i dobrać się od kanału żeby zdjąć blok ze skrzyni biegów , a druga opcja to wyjąć skrzynię , a potem wyjąć wał na bloku . Polecam pierwszą opcję .

Tak naprawdę te kończące się panewki były przyczyną twojego braku mocy powyżej 5tyś obr. Ponieważ silnik tracił kompresję na którymś z cylindrów , panewka blokowała delikatnie wał i stąd te wcześniejsze objawy . Dodam, że jak panewki rozwaliły się , a ty trochę wcześniej dawałeś mu ładnie w palnik , to wał na stoprocent jest już nie taki jak być powinien

Ale trzeba przyznać , że u mnie ten dźwięk był mocniejszy , oj z 2x mocniejszy . Głowa do góry i alfa będzie śmigać Powodzenia
    Ostatnio edytowane przez sulik ; 07-10-2013 o 15:51

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał sulik Zobacz post
    Trochę się na ten temat wypowiem Mógłbyś również zanieść wał do osoby która np planuje głowice profesjonalnie ,

Raczej do szlifierza który wały szlifuje.

- - - Updated - - -

kupić wał używany ale nominalny (czyli taki z silnika który był sprawny)

Używany to już ma.W TS wał można szlifować i to jest lepsze rozwiązanie.

- - - Updated - - -

. Ponieważ silnik tracił kompresję na którymś z cylindrów , panewka blokowała delikatnie wał i stąd te wcześniejsze objawy .

To już totalna bzdura

- - - Updated - - -

p to wał na stoprocent jest już nie taki jak być powinien

Dlatego wał trzeba szlifować.

- - - Updated - - -

T
    Żeby dobrać się do wału korbowego masz dwie opcje , wyjąć silnik od góry , czyli zdjąć głowice , poduszki , i dobrać się od kanału żeby zdjąć blok ze skrzyni biegów , a druga opcja to wyjąć skrzynię , a potem wyjąć wał na bloku .

Silnik wyjmuje się wraz ze skrzynią dołem.To jest najlepsze i chyba najszybsze rozwiązanie.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

guzikstunt
    Gość

Domyślnie

ok już nie wiem kogo słuchać. Tak czy siak muszę kupić komplet nowych panewek a wał będę szlifował paskiem skórzanym. Lesio a może masz pojęcie co do tego braku mocy? on w ogole patrząc na inne filmy na YT jakos wolno sie wkreca na te obroty, najgorzej mnie martwi ze po wyzej 5tys traci moc i na pelnym gazie wyzej sie nie wkreci a jak patrzalem na wolnym rozpedzaniu to wkreca sie na maksymalnie 6 tys.

Mieszka w
    Nowy Dwór Maz.
    Auto
    159 1.9 8V + wirus

Domyślnie

@lesio146

. Ponieważ silnik tracił kompresję na którymś z cylindrów , panewka blokowała delikatnie wał i stąd te wcześniejsze objawy .

To już totalna bzdur

Dlaczego bzdura , skoro tłok niema pracy takiej jak powinien byc , w momencie jak obróciło panewkę korbowody mają inną charakterystykę pracy . A to powoduje mniejszą kompresję. Powtarzasz się non stop z tym , że wał można szlifować . Zeszlifuje , a co mu to da , jak wał się skrzywił? Odda do specjalisty którego jak ty nazwałeś "szlifierz" , (chociaż na mazowszu , osoba która planuje głowice , również nazywa się szlifierzem obróbek mechanicznych) i on stwierdzi co z wałem robić . I ostatnia argumentacja , wał używany to on może i ma , ale z silnika uszkodzonego . A ja proponowałem mu nominał z silnika nieuszkodzonego/sprawnego wcześniej .

Bez odbioru

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał guzikstunt Zobacz post
    .... a wał będę szlifował paskiem skórzanym.....
    Człowieku ogarnij się z tym paskiem - nic ci to nie da, tylko wyrzucisz pieniadze na panewki, które i tak się za chwilę skończą
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

posłuchaj kolegów a pasek skórzany to do spodni sobie zapnij
    już tu nie jeden chciał wymienić uszkodzone panewki tak jak wymienia się uszkodzony przepływomierz a w taki sposób nic się nie naprawi a jedynie można pogorszyć....
    oddaj auto do warsztatu w którym mają doświadczenie z włoskimi silnikami - to taka dobra rada

guzikstunt
    Gość

Domyślnie

@lesio146

To już totalna bzdur

Dlaczego bzdura , skoro tłok niema pracy takiej jak powinien byc , w momencie jak obróciło panewkę korbowody mają inną charakterystykę pracy . A to powoduje mniejszą kompresję. Powtarzasz się non stop z tym , że wał można szlifować . Zeszlifuje , a co mu to da , jak wał się skrzywił? Odda do specjalisty którego jak ty nazwałeś "szlifierz" , (chociaż na mazowszu , osoba która planuje głowice , również nazywa się szlifierzem obróbek mechanicznych) i on stwierdzi co z wałem robić . I ostatnia argumentacja , wał używany to on może i ma , ale z silnika uszkodzonego . A ja proponowałem mu nominał z silnika nieuszkodzonego/sprawnego wcześniej .

Bez odbioru
    Udałem się z Twoja wypowiedzią do mojego mechanika i powiedział mi, że w momencie gdy panewka się obróci to tam jest minimalna różnica i nie wpływa to na moc silnika kompletnie.

- - - Updated - - -

Akurat mam auto w warsztacie, słuchaj nie mam teraz 3 tysiące na naprawę tego profesjonalnie, cały mój budżet wydałem na auto, którym chciałem jeździć a nie latać z nim po mechanikach, bo nie po to się kupuje samochód

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Szlif wału to 150-200zł, więc czy warto niszczyć pasek od spodnii???
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Nowy Dwór Maz.
    Auto
    159 1.9 8V + wirus

Domyślnie

Na moc silnika nie ? Na logikę , skoro tłok ma inna charakterystykę pracy , to ma słabszą kompresję , a jak ma słabszą kompresję to nie daje silnik z siebie 100% . Co to za mechanik , ja pierdziele.

Druga sprawa , jak za remont silnika dasz po najmniejszych kosztach załóżmy 1000 zł czy tam nie wiem ile można zbić jeszcze , to pewnie odrazu ten samochód sprzedaż , a następny właściciel przyszły będzie kurwić na alfy , i pewnie na ciebie.
    Ostatnio edytowane przez sulik ; 08-10-2013 o 14:37