Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Maniak resoraków Avatar wkamil
    Auto
    156 SW 2.4 JTD Ti '05, 159 SW 2.0 '11

Domyślnie

Ztcw to przy wymianie sprzegla i nie zawsze musi wchodzic w gre wymiana wysprzeglika.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    czyli jestem nienormalny :-)

po mojemu jak dwumas nie wykazuje zuzycia to się go zostawia ( tym bardziej że nie jest to wydatek 100 czy dwóch i raczej nie traktowałbym tego jako wymianki profilaktycznej )

no ale co kto lubi i na co kogo stać :-)
    A rozrząd można wymienić bez pompy wody.

Niestety w praktyce koło dwumasowe nie przeżyje dwóch sprzęgieł. Dodaktowo często jednak koło wcześniej nie domaga niż sprzęgło. Wysprzęglik też jest kulawy, u mnie do 200kkm nie dożył, więc szkoda tego nie robić wszystkiego naraz, gdy robocizna za zrzucenie skrzyni jest na poziomie 500-800 zł.

Auto

Domyślnie

Awaria sprzęgła może mieć miejsce chyba także z innych względów niz zużycie wynikające z wyeksploatowania. Wówczas tez będziesz za każdym razem wymieniał dwumas - tak na wszelki wypadek?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał wkamil Zobacz post
    Awaria sprzęgła może mieć miejsce chyba także z innych względów niz zużycie wynikające z wyeksploatowania. Wówczas tez będziesz za każdym razem wymieniał dwumas - tak na wszelki wypadek?
    Na dobrą sprawę idąc tym tokiem wymieniając sprzęgło i dwumas można zostawić wysprzęglik, bo akurat nie cieknie... a potem wydać kolejne stówki na jego wymianę. Więc wszystko w granicach rozsądku. Czasem opłaci się zapobiegać zamiast leczyć.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Auto

Domyślnie

A jak tylko wysprzeglik padnie, to wymieniac od razu cale sprzeglo i dwumas

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Widzę, że u Ciebie ze skrajności w skrajność. Zaglądasz pod maskę dopiero jak auto na 4 gary pali?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

vwwojtas
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Olej555 Zobacz post
    Użytkowałem e90 (318d 2005r) , e60(530xi 272KM2009r) i jeździłem przez ok 2 miesiące f10 525d 2012r. Żadnej przepaści nie zauważyłem. Na co dzień jeżdzę 159 i 90% tego co pisze kolega vwwojtas , delikatnie pisząc, to bzdura. Pozatym jak mozna porównywać koszty 159 z motorem 2.4 do bmw 1 ?
    sam jesteś bzdura nie musisz się ze mną zgadzać i nie wierze że użytkowałeś f10 -no chyba że bank ci zabrał niestety leasing trzeba płacić
    f10 to inna bajka nieporównywalna z e87 e90 to są samochody "dla ludu"

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    kazdy normalny wie ze jak wymieniasz sprzeglo to i raczej dwumas, a sprzeglo jest dwumasowe wiec rozumiec mozesz sobie to jak chcesz.Za 3 tys to chyba mozna wymienic w 1.9 JTDm lacznie z robocizna.Silnik 2.4 za czesci z tego co patrzylem to koszt rzedu 4 tys plus robota
    czyli 5 tyś z robotą bo cztery plus jeden to pięć chłopczyku

inaczej dla mnie 159 super auto rewelacyjnie się prowadzące ale ZA DROGIE W SERWISIE jak na tę klasę przecież to nie klasa premium czyli a8 bmw 7 i podobne a że psuje się częściej niż maluch no cóż ...

popatrzcie sobie na forum a raczej kłopoty jakie trapią użytkowników 159 np -przy myciu na myjce odpadł mi plat lakieru lub po umyciu mam mokre dywaniki a potem popatrzcie sobie na inne forum np.użytkowników Daci i ocencie sami co to warte.
    alfa jest ok jako nowa zrobić 100000km i do żydka
    ale to moje zdanie

lubie pogrzebać przy aucie ale ciągłe worzenie kluczyw bagażniku lub godzinami przesiadywanie na forum mnie osobiście męczy
    bo taka jest alfa
    coś jej zaświeci na desce
    coś puknie stuknie lub chrupnie mnie przeszkadza
    a czekanie aż odpadnie przeraża
    zesranie na drodze przygnębia
    a pchanie po drodze to udręka
    bo...alfa to męka
    a krzyż w logo sen z oczu mi spędza...
    piękna alfa sprzedana słońce mi świeci od rana ...
    znów chwalę Pana
    amen.
    Ostatnio edytowane przez vwwojtas ; 16-10-2013 o 19:26

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Widzę, że u Ciebie ze skrajności w skrajność. Zaglądasz pod maskę dopiero jak auto na 4 gary pali?
    A gdzie tam. Jak przebije jedną opone, to zmieniam wszystkie cztery i rozrząd Kończąc ten przydlugi juz OT, zmieniajcie sobie panowie razem ze sprzeglem co chcecie i za ile chcecie, mozecie nawet zasilac kase ASO, wolna wola i wasze pieniadze.

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Cytat Napisał vwwojtas Zobacz post
    sam jesteś bzdura nie musisz się ze mną zgadzać i nie wierze że użytkowałeś f10 -no chyba że bank ci zabrał niestety leasing trzeba płacić

- - - Updated - - -

czyli 4 tyś z robotą bo trzy plus jeden to cztery chłopczyku
    Nie bede sie przed tobą tłumaczył dzieciaku. Poziom twoich komentarzy wyklucza jakąkolwiek dyskusje.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał vwwojtas Zobacz post

- - - Updated - - -

czyli 5 tyś z robotą bo cztery plus jeden to pięć chłopczyku

inaczej dla mnie 159 super auto rewelacyjnie się prowadzące ale ZA DROGIE W SERWISIE jak na tę klasę przecież to nie klasa premium czyli a8 bmw 7 i podobne a że psuje się częściej niż maluch no cóż ...

popatrzcie sobie na forum a raczej kłopoty jakie trapią użytkowników 159 np -przy myciu na myjce odpadł mi plat lakieru lub po umyciu mam mokre dywaniki a potem popatrzcie sobie na inne forum np.użytkowników Daci i ocencie sami co to warte.
    alfa jest ok jako nowa zrobić 100000km i do żydka
    ale to moje zdanie

lubie pogrzebać przy aucie ale ciągłe worzenie kluczyw bagażniku lub godzinami przesiadywanie na forum mnie osobiście męczy
    bo taka jest alfa
    coś jej zaświeci na desce
    coś puknie stuknie lub chrupnie mnie przeszkadza
    a czekanie aż odpadnie przeraża
    zesranie na drodze przygnębia
    a pchanie po drodze to udręka
    bo...alfa to męka
    a krzyż w logo sen z oczu mi spędza...
    piękna alfa sprzedana słońce mi świeci od rana ...
    znów chwalę Pana
    amen.
    chlopczyka to sobie szukaj wsrod bliskich Wojtusiu.Teraz mi pokaz gdzie napisalem ze 4+1 jest 4??Umiesz czytac w ogole? chlopczyku?

- - - Updated - - -

A jak tylko wysprzeglik padnie, to wymieniac od razu cale sprzeglo i dwumas
    wez juz skoncz ze swoja filozofia bo jest troche nudna

- - - Updated - - -

A gdzie tam. Jak przebije jedną opone, to zmieniam wszystkie cztery i rozrząd Kończąc ten przydlugi juz OT, zmieniajcie sobie panowie razem ze sprzeglem co chcecie i za ile chcecie, mozecie nawet zasilac kase ASO, wolna wola i wasze pieniadze.
    ja jak przebije opone jezdze bez opony.Ty wymieniaj sobie co chcesz albo nie wymieniaj sobie nic.Chyba wszyscy Ci pisza ze dobrze jest to zrobic i nie placic 2 lub trzy razy za zrzucanie skrzyni wiec zanim cos napiszesz przeczytaj to uwaznie,zastanow sie i napisz cos na ten temat sensownego,a nie jakies brednie.