Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: demontaż tapicerki w celu prania - czy warto?

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    147 2.0 TS

Domyślnie demontaż tapicerki w celu prania - czy warto?

Witam,

planuję uprać tapicerkę z foteli zarówno przednich jak i tylnych, i tutaj pytanie - czy warto zabierać się samemu za demontaż i pranie w pralce tapicerki czy jest to wyłącznie opcja dla myjni, które zajmują się czyszczeniem wnętrz?

pozdrawiam

Użytkownik Embrion Avatar heartless156
    Auto
    AR156 1.9JTD' 98

Domyślnie

Demontować tapicerkę-Po co? Dobry pre-spary + płukanie ekstrakcyjne i nie poznasz auta. Wiem co mówię. Ja używam http://sklep.proclean.net.pl/21-pr101-.html jako pre-spray. Oraz http://sklep.proclean.net.pl/22-ex850.html do płukania. Cena przeraża? Weź z kimś na spółkę, starczy na kilkadziesiąt/kilkaset aut. O praniu tapicerki poczytaj na forum Kosmatyka Aut. To zdjęcie z mojego Rovera (wtedy myślałem, że to ta czystsza część wykładzin). Z przodu pod pedałami miałem plamę ze starego płynu hamulcowego. Po takim praniu ślad po plamach zaginął.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0084.jpg
Wyświetleń:	287
Rozmiar:	77.7 KB
ID:	98701

Administrator ds. gadżetów Maniak resoraków Avatar flatbeet
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

podbijam pytanie - gdybym jednak zdecydował sie wyprać w pralce, czy taki demontaż tapicerki z foteli to skomplikowana sprawa czy da to się zrobić w miarę sprawnie ? gdzieś chyba obiło mi sie o uszy że przednie fotele to trzeba demontować z auta, innej rady nie ma. ale jeśli mam to zrobić raz na rok to chyba dam rade, pytanie tylko jak ? ma ktoś z Was już za sobą demontaż tapicerki ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar micorl
    Mieszka w
    Siewierz/Mierzęcice
    Auto
    147 FL JTDM 16v TI Q2 - była,159SW JTDM 16v TI - była,A147 FL 1.6 T.S, Giulietta JTDM 2.0

Domyślnie

Sam tego nie robiłem, ale widziałem jak tapicer rozbierał mi przedni fotel żeby poprawić jeden szew na skórze i faktycznie fotel trzeba zdemontować (4 śruby) i rozpiąć kostkę od poduszek po wcześniejszym odłączeniu akumulatora). Skóra jest naciągnięta na stelaż i przymocowana za pomocą metalowych spinek, które nie są niczym skomplikowanym. Nie wiem jak jest w przypadku weluru, ale pewnie podobnie...Bał bym się tylko o to, co się z nim stanie jak wyschnie? Czy nie straci oryginalnego formatu i nie będzie Ci się gdzieś później marszczył?