Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Temat: problem z odpalaniem 1.9 jtd

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar -Marco-
    Mieszka w
    STA
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 2001 115KM

Domyślnie

A mam takie pytanie, bo pierwszy raz mam alfe. Są tam wtryski czy pompo-wytryski? I jaki jest koszt takie wtrysku?

A możesz dokładnie opisać jak zrobić logi z korekt dla wszystkich wtryskiwaczy i kąta wyprzedzenia wtrysku z ciśnieniem na listwie CR? Tzn chodzi dokładnie jaki parametr zaznaczyć? Bo może uda się zrobić dzisiaj ten log.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Cytat Napisał -Marco- Zobacz post
    A mam takie pytanie, bo pierwszy raz mam alfe. Są tam wtryski czy pompo-wytryski? I jaki jest koszt takie wtrysku?

A możesz dokładnie opisać jak zrobić logi z korekt dla wszystkich wtryskiwaczy i kąta wyprzedzenia wtrysku z ciśnieniem na listwie CR? Tzn chodzi dokładnie jaki parametr zaznaczyć? Bo może uda się zrobić dzisiaj ten log.
    U nas montowany jest system common rail z pompą wysokiego ciśnienia a twoja bella (tj. silnik 1910cm^3 JTD 115CV) ma układ wtryskowy common rail pierwszej generacji. To nie pompowtryski jak w grupie VW a wtryskiwacze elektromagnetyczne. Co do naprawy to najlepiej zregenerować - koszt to ok 150 zł od sztuki w zależności od zakresu regeneracji i czy do tego będą wymieniane rozpylacze we wtryskiwaczach. Daję przykład, pierwsza lepsza aukcja:
    http://allegro.pl/regeneracja-wtrysk...267254815.html
    Co do logów to musisz mieć najnowszego FESa, bo te bardzo stare mogą tego parametru w live data nie mieć. To się nazywało bodajże jakoś korekta paliwa cyl.(cylinder) 1,2,3,4 albo jakoś tak a kąt wyprzedzenia wtrysku to był początek wtrysku albo coś w tym stylu. Fuel pressure już wrzucałeś ale w momencie zwiększania obrotów potrzebne będzie skorelowanie wszystkich wartości. Zrób dwa logi jeden z wolnych obrotów drugi z przyśpieszania na 4 biegu (1500rpm do 3000rpm). Pozdrawiam

Mieszka w
    STA
    Auto

Domyślnie

Witam po przerwie Nie bawiłem się już z tym nowym FES'em. Postanowiłem kupić rozwalone wtryski, oczywiście używane. Właśnie w Gliwicach za 150 zł sztuka i 2 tyg gwarancji rozruchowej. Dzisiaj je wymieniłem i zapaliłem autko na zimnym silniku...normalnie 1 obrót i pali, na gorącym to samo, cud miód odpalać tak autko. Jestem strasznie zadowolony i to wszystko dzięki Tobie! Jestem Twoim wielkim dłużnikiem! To Ty pomogłeś ocenić co jest przyczyną takiego czegoś i dzięki Tobie poznałem co to próba paliwowa i jak to powinno wyglądać Jesteś wielki! Dziękuje za wszystko i pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Witam po przerwie Nie bawiłem się już z tym nowym FES'em. Postanowiłem kupić rozwalone wtryski, oczywiście używane. Właśnie w Gliwicach za 150 zł sztuka i 2 tyg gwarancji rozruchowej. Dzisiaj je wymieniłem i zapaliłem autko na zimnym silniku...normalnie 1 obrót i pali, na gorącym to samo, cud miód odpalać tak autko. Jestem strasznie zadowolony i to wszystko dzięki Tobie! Jestem Twoim wielkim dłużnikiem! To Ty pomogłeś ocenić co jest przyczyną takiego czegoś i dzięki Tobie poznałem co to próba paliwowa i jak to powinno wyglądać Jesteś wielki! Dziękuje za wszystko i pozdrawiam
    Hehe nie ma sprawy aż radość że komuś tak bella będzie służyła... Szerokiej drogi POZDRAWIAM

Ziomek1981
    Gość

Domyślnie

Witam chciałbym odświeżyć temat.

Mianowicie od dwóch dni mam problem ze swoją Alfą 156 1.9JTD SW z 2001r.

Więc tak:
    Na ciepłym silniku mam problem z odpaleniem samochodu czyli kręci rozrusznik a samochód nie chce odpalić. Na zimnym odpala po 1-2 obrotach rozrusznika.

Z tego co zauważyłem to podczas kręcenia rozrusznika wskazówka poziomu paliwa spada do zera (jest pełen zbiornik) i resetują się zegary od przejechanych kilometrów bieżących.

Proszę o wskazówki co to może być.

Użytkownik Romeo Avatar Lenix
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 147 2.0, jest GT i Saxo

Domyślnie

Co do resetowania i poziomi paliwa to nie wiem ale co do tego kręcenia rozwiazaniem na 99,9% jest wymiana swiec na nowe

Wysłane z mojego MT11i przy użyciu Tapatalka

~ taka była piękna ! :C

Mieszka w
    STA
    Auto

Domyślnie

Hmm...ja bym nie obstawiał świec bo wydaje mi się, że jeżeli problem występuję na ciepłym silniku, to świece odgrywają małą rolę przy zapalaniu. Ja miałem ten sam problem przy zapalaniu na ciepłym, tyle, że mi wskazówka ani zegary nie wariowały. Jak się resetuje przy kręceniu rozrusznika to może aku słaby już?

Ziomek1981
    Gość

Domyślnie

Hmm...ja bym nie obstawiał świec bo wydaje mi się, że jeżeli problem występuję na ciepłym silniku, to świece odgrywają małą rolę przy zapalaniu. Ja miałem ten sam problem przy zapalaniu na ciepłym, tyle, że mi wskazówka ani zegary nie wariowały. Jak się resetuje przy kręceniu rozrusznika to może aku słaby już?

Jutro przyjedzie Ojciec do mnie z miernikiem i zrobię kilka pomiarów ale to chyba wina akumulatora jest bo dwa dni nie jeździłem i dzisiaj wogóle kręcić nie chciał.

Więc to był akumulator.
    Marco dzięki wielkie za pomoc )
    Ostatnio edytowane przez Ziomek1981 ; 13-11-2013 o 10:04 Powód: nie chce ponawiać posta

Mieszka w
    STA
    Auto

Domyślnie

Nie ma problemu i cieszę się, że problem rozwiązany Pozdrawiam