Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 63

Temat: Kiedy spryskiwacze xenonów ?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    stelvio BI-TECH 280 km

Domyślnie

No nie do końca tak jest, w trójniku są zaworki zwrotne i one mogą powodować ten problem. Miałem to samo, okazało się, że wyjście z trójnika na prawą stronę było niedrożne. Ten trójnik jest raczej nienaprawialny (podobno komuś z forum się udało-mnie nie). Nowy trójnik to około 100 PLN w ASO. Dostęp do tego trójnika jest łatwy, wystarczy odkręcić osłonę silnika od dołu i jest z przodu po lewej stronie.

Użytkownik Romeo Avatar Arturek
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm , kiedyś była AR 156 2.0TS a jeszcze wcześniej TIPO 2.0ie 16V

Domyślnie

Cytat Napisał marek147-51 Zobacz post
    No nie do końca tak jest, w trójniku są zaworki zwrotne i one mogą powodować ten problem. Miałem to samo, okazało się, że wyjście z trójnika na prawą stronę było niedrożne. Ten trójnik jest raczej nienaprawialny (podobno komuś z forum się udało-mnie nie). Nowy trójnik to około 100 PLN w ASO. Dostęp do tego trójnika jest łatwy, wystarczy odkręcić osłonę silnika od dołu i jest z przodu po lewej stronie.
    Napisałeś to samo co ja post wcześniej tylko dłuższym tekstem :-)

Użytkownik Świeżak
    Auto
    stelvio BI-TECH 280 km

Domyślnie

Cytat Napisał Arturek Zobacz post
    Napisałeś to samo co ja post wcześniej tylko dłuższym tekstem :-)
    Zgoda, uprzedziłeś mnie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar qooba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    było 159 SW 1.9 JTDm 16V, jest skoda, będzie Giulia :)

Domyślnie

dzięki za informacje, posprawdzam jutro

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

To ta cena nieźle z d.py wzięta.
    Panowie. Nie wiem dokładnie w 159 jakie są średnice przewodów ale przecież to nie wahadłowiec. Na pewno przewody są PP albo sylikonowe. Czyli jak podgrzejesz to się rozciągną/skurczą. Kupcie do jasnej ciasnej jakikolwiek zaworek zwrotny i w dowolnym miejscu na przewodzie go umieścicie. Przecież to nie musi nigdzie pasować. Niech se wisi na przewodzie
    http://allegro.pl/zawor-zwrotny-spry...836720896.html
    http://allegro.pl/zawor-spryskiwacza...843470966.html
    http://allegro.pl/zaworek-zawor-zwro...906051164.html

A tego jest od cholery. Pewnie nawet średnicę i kolor spokojnie sobie wybierzecie.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    stelvio BI-TECH 280 km

Domyślnie

Mnie ta cena również nieco zdziwiła. U siebie zrobiłem to tak. Kupiłem zwykły trójnik od spryskiwacza (chyba od jakiegoś fiata)-koszt około 5 PLN do tego zawór zwrotny od pompy paliwa (nie wiem jakiego autka)-koszt około 15 PLN + 0,5 godziny roboty. Jak sobie przypominam to średnica tych wężyków to 8 mm (ale mogę sie mylić). Jeżdżę już tak 2 lata i jest OK.

Użytkownik Romeo Avatar Arturek
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm , kiedyś była AR 156 2.0TS a jeszcze wcześniej TIPO 2.0ie 16V

Domyślnie

Panowie markowie macie rację, ale te przewody są gumowe i dosyć grube i jak średnica nie podejdzie do takiego zaworka na wcisk to jakieś tam przejściówki z cieńszego wężyka... to by było za dużo roboty. Przy wymianie oleju jak jest ściągnięta osłona masz już wcześniej rozdzielacz to jest pół minuty roboty, na tych przewodach są zamozaciskające opaski wystarczą zwykłe kombinerki. A jeżeli chodzi o cenę tego rozdzielacza to pewnie, że to z lekka przesada. Przypomniało mi się jak przed laty kupowałem do swojej 156 ten gumowy przycisk na pilocie-kluczyku (wiecie o co chodzi) i zapłaciłem za tą duperelkę 50 zł. Także w ASO wszystkie ceny możliwe.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    stelvio BI-TECH 280 km

Domyślnie

Cytat Napisał Arturek Zobacz post
    Panowie markowie macie rację, ale te przewody są gumowe i dosyć grube i jak średnica nie podejdzie do takiego zaworka na wcisk to jakieś tam przejściówki z cieńszego wężyka... to by było za dużo roboty. Przy wymianie oleju jak jest ściągnięta osłona masz już wcześniej rozdzielacz to jest pół minuty roboty, na tych przewodach są zamozaciskające opaski wystarczą zwykłe kombinerki. A jeżeli chodzi o cenę tego rozdzielacza to pewnie, że to z lekka przesada. Przypomniało mi się jak przed laty kupowałem do swojej 156 ten gumowy przycisk na pilocie-kluczyku (wiecie o co chodzi) i zapłaciłem za tą duperelkę 50 zł. Także w ASO wszystkie ceny możliwe.
    Nie stosowałem żadnych przejściówek. Masz rację, kombinacje z innymi średnicami to nie to. Mogę dokładnie podać tą średnicę (bo mam stary trójnik) ale dopiero w piątek, jak będę w domu.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Cytat Napisał marek147-51 Zobacz post
    Nie stosowałem żadnych przejściówek. Masz rację, kombinacje z innymi średnicami to nie to. Mogę dokładnie podać tą średnicę (bo mam stary trójnik) ale dopiero w piątek, jak będę w domu.
    Witam Panowie
    Przerabiałem temat i do swojej Alfy 159 dołożyłem spryski. Mam też już skompletowany zastaw do założenia xenonów.
    Otóż ja złożyłem wszystko na oryginałach.
    Kupiłem 6 sztuk sprysków i cały zestaw tj. czujnik poziomu płynu w zbiorniczku z oryginalną uszczelką, dodatkową pompkę oryginał (dodam, że jest taka sama jak w 156!!! cudo, bo cena nie 230zł tylko 59zł w Landcar.eu), żeby to podłączyć, to muszą być oryginalne wiązki bez tego nie da się za łatwo!!! I dalej jest sobie taki zaworek zwrotny Valeo koszt ok. 170zł, potem trójniczek i do każdego spryska wężyk. I teraz baja Właśnie zakupiłem oryginał i zakładam wężyk i nie pasuje!!!!! okazało się że ASO ma błąd w przekroju tego wężyka i dają taki jaki jest do spryskiwaczy szyby a tam potrzeba z większą średnicą. Więc zwróciłem im ten wężyk i zakupiłem na Allegro wężyk do spryskiwaczy (taki aby nie zamarzał mi w zimie i nie pękał na mrozie, bo te najtańsze tak działają ha ha ha i potem płacz bo cieknie i nie pryska. Oczywiście musiałem włączyć funkcję w body i zrobić osiowanie proxy. Działają bez zarzutu. Dodam, żeby nie za każdym pociągnięciem manetki wylewało się dużo płynu, to zamontuję jeszcze na przewodzie pompki urządzenie opóźniające sygnał i nie za każdym razem będzie wylewało tyle płynu.
    Jeśli coś, to chętnie służę pomocą jak i co zrobić.
    Pozdrawiam wszystkich

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Do którego rocznika te ksenony montowałeś?