Może ja się wypowiem. Miałem 166 v6 w benzynie i miałem też a4 v6 w benzynie, miałem 156 JTD i mam teraz passata w TDi tak że moja wypowiedź nie będzie teoriami z dupy, lecz konkretami popartymi latami użytkowania. No więc tak. Zacznę od tego co kupiłbym do 20 tyś zł jeśli chodzi o alfa romeo? 147 po lifcie w JTDku. Szybkie porównanie, VAGi na pewno są solidniejsze, mniej korodują, lecz za te same pieniądze kupisz auto z dwa razy większym przelotem niż alfa. Jeśli chodzi o TSy w alfach to nie miałem styczności ale czytając forum bałbym się pakować w te wynalazki, natomiast jeśli chodzi o JTD to naprawdę prześwietne silniki. Tak jak pisałem miałem JTD, teraz mam TDI i przepaść jest przeogromna. VAGowski dizel w porównaniu do fiatowskiego jest mułem, fakt że pali litr mniej na 100km niż JTD w mojej 156 ale coś kosztem czegoś. Jeśli chodzi o własności jezdne alfa też jest bez porównania z VAGami. To auto naprawdę prowadzi się w zakrętach. Dlaczego nie wybrałbym drugi raz 156? Ten model strasznie rdzewieje, ma wadliwą konstrukcję, rdzewieje od środka, nawet w poliftowcyh egzemplarzach zdarzają się przypadki wspawywania podłogi bo są już dziury. Dlatego jeśli cenisz sobie indywidualność, to jak samochód się prowadzi, bierz 147 FL. Golf V nie ma silników, zarówno benzynowe jak i TDI są po prostu mierne. Audi b6 za 20 tyś będzie zmęczone i to bardzo. Sam dziś się zastanawiałem co będzie po passerati bo znając siebie długo z dizlem nie wytrzymam i do 20 tyś fajnym pomysłem jest 407 2.0 16v + LPG. Ładny, w miarę szybki, awaryjny jak alfa czyli jak trafisz na dobry egzemplarz to wcale oraz kompletnie nie rdzewieje. Jednym słowem bardzo fajny wóz. Jeśli chcesz spróbować marki alfa romeo to kup 147, niestety będziesz musiał zmienić mechanika bo jeśli Twój twierdzi że alfy to złom, znaczy że niewiele wie o tym fachu. Po prostu mechanik od jednej marki pod nazwą VAG. Gdybyś miał jeszcze jakieś pytanie odnośnie porównania alfa romeo do vaga pisz śmiało na PW.