Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 72

Temat: Zima vs Gtv, czyli dlaczego konstruktorzy nie przewidzieli użytkowania zimą

Użytkownik Maniak resoraków Avatar maras37
    Mieszka w
    Poznan
    Auto
    AR GTV 3.0 V6 24V

Domyślnie

wiem,dlatego napisałem ,że zartuje

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Trin
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie/Świdnica
    Auto
    Było Gtv 2.0 JTS, jest 406 coupe 3.0

Domyślnie

Co do długiego postoju samochodu, motocyklu, maszyny do różnych zastosowań jest jena zasada, nie pod "chmurką", choć jak nie używamy auta długo to wszystko może się stać, aluminium się utlenia, części ruchome nie smarowane przez dłuższy czas śniedzieją i pokrywają się nalotem który źle wpływa na ponowny rozruch, olej też nie lubi długo stać w bezczynności;] ile bym dał za garaż.... ehhh szkoda mi mojego auta, dbam jak mogę ale niestety deszcz, śnieg i mróz robią swoje;/ przyroda

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

Z tym postojem auta to moze macie racje ale w przypadku jak auto stoi 3 lata a nie przez zime

Sent from my iPhone
    Born to be wild.

Użytkownik Świeżak Avatar Italiano_Vero
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Brera 1750 TBi '10 + Alfa Spider 3.0 V6 24v '02, była Alfa GTV 2.0 JTS '03

Domyślnie

Zamki... faktycznie chyba każdy GTVkowicz ma z tym problem. U mnie jest tak, że jak nacisnę przycisk na kluczyku to grzybki odskakują do góry i mam jakieś dwie sekundy na otwarcie drzwi - jak tego nie zrobię to grzybek opada znowu. Natomiast przy temperaturach poniżej -2, -3 stopni, grzybki w ogóle nie reagują na pilota i trzeba chuchać do zamków (kluczk nie chce wejść do środka ;D)

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Oktan
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Gtv TS 2.0 r'96

Domyślnie

Moje grzybki robią to samo ale dzisiaj po psiknięciu silikonem w sprayu i dobrym rozruszaniu zaczęły trybić Zauważyliście że zamki w gtv nie mają takich charakterystycznych metalowych blaszek chroniących przed wlewaniem się wody do środka?

Wysłane z HTC One

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Cytat Napisał Oktan Zobacz post
    Moje grzybki robią to samo ale dzisiaj po psiknięciu silikonem w sprayu i dobrym rozruszaniu zaczęły trybić Zauważyliście że zamki w gtv nie mają takich charakterystycznych metalowych blaszek chroniących przed wlewaniem się wody do środka?

Wysłane z HTC One
    Mają wszystkie blaszki zasłaniające tylko w większości zostały wyłamane (u mnie są w idealnym stanie).

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    146 1.4TS, GTV 2.0TS, Giulia. Była: 159 2.0JTDm

Domyślnie

czytam i czytam i nadziwić się nie mogę. podobnie jak napisał maras37 ze swoją GTV nie mam takich problemów. szczerze mówiąc, kupując auto używane nie spodziewałem się auta w stanie idealnym, ale lista jaką wymienił futrzak i supabache jest co najmniej dziwnie długa - nie żeby moja bella była bezusterkowa. Wg mnie większość Waszych usterek wynika z pecha u mnie wszystko działa jak należy. może wpływ na to ma fakt, że każdą zimę auto spędza na kołkach i jest garażowany. nawet w służbowym Lublinie nie mam takich problemów, o pozostałych autach nie mówiąc. Auta nigdy nie przymarzły - przed zimą wszystkie uszczelki przejechane są silikonem. spryskiwacze nie zamarzają - już w okolicach listopada leję płyn zimowy. paliwo mi nie zamarza - zawsze staram się mieć ok pół baku paliwa (na zimę jest pełny) bo woda lubi się skraplać a później zamarzać w różnych dziwnych miejscach układu paliwowego. Utrudniony rozruch może być przez słaby akumulator... co do GTV to sznurek od otwierania klapki baku jest i działa (otwieranie elektryczne też). co do zamykania klapy bagaznika to sprawdź połączenia elektryczne przy zamku. u mnie było podobnie. bagażnik był zamknięty a pokazywało że otwarty (lampka też się świeciła). wystarczyło poprawić złącze i jest ok. antanę mam wewnętrzną więc problemu z automatyczna anteną nie mam. jeżeli macie problem z centralnym zamkiem to proponuję kupić zestaw na allegro. siłowniki w GTV są identyczne z tymi na allegro. decyzja należy czy zamieniamy kostki i kombinujemy z kablami (ale mamy pod oryginalnym kluczykiem sterowanie), czy robimy nową instalację. jeżeli chodzi o blaszki w zamkach to są we wszystkich zamkach zewnętrznych. parująca kabina to ponoć problem większości. ja włączam na chwilę klimatyzację i odparowuje w moment. oczywiście jak napisałem mam trochę łątwiej bo auto jest garażowane, ale z pozostałymi autami też nie mam problemu.

Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Przeciwnikiem włoszczyzny oczywiście nie jestem (wręcz przeciwnie) ale tak dla informacji spryskiwacze na wycieraczkach ma również fiat coupe

Użytkownik Znawca Avatar supa_adam
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Gtv Sport Limited Edition 2002, 156 SW 2.4 JTDm, GT 3.2

Domyślnie

Cytat Napisał jacool.n Zobacz post
    jeżeli macie problem z centralnym zamkiem to proponuję kupić zestaw na allegro. siłowniki w GTV są identyczne z tymi na allegro. decyzja należy czy zamieniamy kostki i kombinujemy z kablami (ale mamy pod oryginalnym kluczykiem sterowanie), czy robimy nową instalację.
    Czy możesz wkleić jakąś przykładową aukcję, z tymi które pasują?

Ogólne zasady użytkowania samochodu zimą są mi znane i od lat stosowane w innych samochodach, jednak moja Gtv (jak z powyższego tekstu wynika) wymaga więcej uwagi od standardowych czynności.
    Np. wspomniane pół baku staram się nawet latem stosować, bo nigdy nie wiadomo ile syfu z paliwa się wytrąciło przez lata użytkowania.

Auto
    146 1.4TS, GTV 2.0TS, Giulia. Była: 159 2.0JTDm

Domyślnie

Linki, o które prosiłeś. Siłowniki są identyczne, praktycznie stare wykręcasz nowe wkręcasz. Trochę kombinowania jest przy wyciągnięciu mechanizmu zamka (trochę ciasno jest w drzwiach, a mocowanie zamka/siłownika jest długie), ale wszystko da się zrobić. Powodzenia.

http://allegro.pl/centralny-zamek-4d...923077775.html
    http://allegro.pl/zamek-centralny-ce...888743796.html