Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: [156] Sezamie otwórz się, czyli przyszła zima i drzwi trzyma

Irokez
    Gość

Domyślnie [156] Sezamie otwórz się, czyli przyszła zima i drzwi trzyma

Witam.

Jakie stosujecie patenty na przymarzające drzwi i "zaspawany" przycisk klamki?

Ja na razie przycisk potraktowałem impulsem kinematycznym z naprowadzaniem mięśniowo-kostnym a drzwi... no poddały się w końcu ale bałem się że je podrę

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wlkp
    Auto
    156 2.0 ts

Domyślnie

na przymarzające drzwi dobry jest silikon w sprayu. na zamek najlepszy smar grafitowy (taki proszek),

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

kup sobie srodek o nazwie "uszczelka"
    a do zamka i do okola przycisku wstrzyknij troche oliwy do mechanizmow precyzyjnych
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

zdziba
    Gość

Domyślnie

Silikon w sprayu( sprawdzone od lat))

Użytkownik Świeżak Avatar J.A.N
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp.
    Auto
    Alfa Romeo156 1.9 JTD 8V 115 KM 2003

Domyślnie

Ja do uszczelek stosuje glicerynę - z apteki

co do klamki to jeszcze nie mam patentu, to moja pierwsza zima z AR
    156 Sportwagon 2003 1,9 JTD 8V 115 km - zostałem ALFAHOLIKIEM

pitt24
    Gość

Domyślnie Re: Sezamie otwórz się, czyli przyszła zima i drzwi trzyma

uszczelki traktuje silikonem, co do klamki pomaga w 100% demontaż i czyszczenie.(widziałem, że ktoś relacje z przebiegu operacji wrzucił do działu "zrob to sam")
    Głupio wygląda walka z zacinającą się klamką a tym bardziej używanie wobec niej przemocy
    Przy tej okazji przypomina mi się historia z moim starym polonezem, kiedy okazało się, że zamarznięte drzwi - owszem - dały się otworzyć, ale zamknąć już nie.Bardzo "rozsądnie" postanowiłem sprawdzić czy te od przeciwnej strony (pasażera) też się tak zachowają... jechałem do domu trzemając - jedne zawiązane recznikiem ( tylko to miałem pod ręką) drugie - szalikiem ....to była jazda.... :wink:

jasiu486
    Gość

Domyślnie

na uszczelki wazelina

SzybkiLopezLublin
    Gość

Domyślnie mam 100% skuteczny sposób (jak narazie) na zamarznięte zamki

potrzeba matką wynalazku, pewnego dnia mieliśmy spot klubu lubelskiego, miałem ładną zaspę na samochodzie, a że nie chciałem niszczyć lakieru skrobaniem, to obmiotłem Alę na tyle aby mieć widoczność, udałem się na myjkę samoobsugową aby zmyć lód z karoserii, no i rzecz jasna zaczęło się przymarzanie przycisków w drzwiach itp.
    Wpadłem na taki oto pomysł:

1. kupiłem odmrażacz do zamków i spray penetrująco-smarujący (np. wd40 lub coś w tym stylu, ale żadnych wynalazków które mogą uszkodzić lakier bądź elementy plastikowe)
    2. najpierw użyłem odmrażacza, w dziurki kluczyków, a następnie wciskałem przyciski klamek i w szczeliny dookoła ww. przycisków też wstrzyknąłem sporą porcję tego specyfiku
    3. kolejnym krokiem (po ok. 5 minutach jak już lód roztopiło) było wstrzyknięcie sprayu penetrująco-smarującego w miejsca gdzie wcześniej dałem odmrażacz, oraz w same mechanizmy zamków i zapadki, równierz w mechanizmy tylnych klamek
    4.EFEKT: teraz nawet przy -5 stopniach jadę na myjkę samoobsługową i bez problemu otwieram drzwi, nic nie przymarza

na uszczelki polecam specyfiki o których mówią przedmówcy, ja tego problemu obecnie nie mam. W sytuacjach alarmowych najlepiej mieć w bagażniku trochę płynu zimowego do spryskiwaczy i polać nim szczeliny między drzwiami a kabiną, oraz klamki, po kilku chwilach powinno dać się wejść do auta