Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 66

Temat: Odpalanie na zimno

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Ale ja się nie zgodzę Też tak miałem - po wymianie kompletnego sprzęgła, tj. od listopada, jest cisza! Mimo, że koło dwumasowe nie było jeszcze w złej kondycji (za to sprzęgło i wysprzęglik jak się okazało - w bardzo złej), to wydawało takie dźwięki jak pokrywka od garnka - karmal nieźle to określiłeś
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta Avatar wrobel
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR 159 SW / CBR600 RR

Domyślnie

no to mnie uspokoiliście
    juz sie powoli przyzwyczajam do tego ze "ten typ tak ma"

ad 1 - ten zgrzyt pojawia sie tylko przy minusowych temp. Jak ruszam rano z garazu to nie ma tego objawu
    ad 2 - j.w.
    ad 3 - j.w.

Użytkownik Romeo Avatar murgal
    Mieszka w
    Sandomierz/Wrocław
    Auto
    159 2.4 Berlina

Domyślnie

Ten zgrzyt i ja usłyszałem po dłuższym postoju na mrozie, przez z 1-1,5 sek. Podobno rozrusznik.
    Moje wściekłe 2.4

Budowa stron internetowych, sklepów itd. > Maniak Design Studio

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Ale ja się nie zgodzę Też tak miałem - po wymianie kompletnego sprzęgła, tj. od listopada, jest cisza! Mimo, że koło dwumasowe nie było jeszcze w złej kondycji (za to sprzęgło i wysprzęglik jak się okazało - w bardzo złej), to wydawało takie dźwięki jak pokrywka od garnka - karmal nieźle to określiłeś
    Wg. mnie taki opis jednoznacznie się kojarzy właśnie z takim dźwiękiem

Ja to miałem od momentu gdy kupiłem belle - trochę czasu już ją mam po pół roku od kupienia zrobiony dwumas, sprzęgło i wszystko co z tym związanie. Wymieniony olej w skrzyni biegów, przy okazji remap ( ) a stukanie jak temperatura spadnie poniżej zera dalej jest. Oczywiście wymieniałem sprzęgło itd bo zaczęło się ślizgać a nie bo coś stukało ;P
    Gościu na forum159 wymieniał na gwarancji to co ja + skrzynie biegów.... i nic - dalej to samo
    Jak się rozgrzeje to stukanie ustaje.

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cholerka, jak widać ciężko utrzymać te auta w idealnym stanie ;]
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

W idealnym stanie to auto jest każde, jak z fabryki wychodzi - chociaż to też nie jest pewne ;P

W używanym aucie podejście właściciela jest najważniejsze.

Użytkownik Embrion Avatar Przemko
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Indy Zobacz post
    Witam, dzisiaj po 8 godzinach stania na dworze w temperaturze -10 C, odpaliłem auto i przez ok. 8 sekund z silnika wydobywał się dziwny dźwięk. Do posłuchania tutaj: https://www.dropbox.com/s/02rfohaw6x...mny_silnik.mp3.
    Dokładnie chodzi o dźwięk od 3 do 11 sekundy nagrania.
    Auto jest świeżo po wymianie akumulatora.
    Co to jest za wycie?

Odnośnie tego dźwięku to mam identyczny po nocy w której auto stało pod chmurką i przy ujemnej temperaturze (poniżej tak okolo 6 stopni). Jak dla mnie to jest dźwięk bendiksa na rozruszniku który nie może powrócić na swoje miejsce.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Fleyvor
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    Nie bój żaby
    Pompa wspomagania Pewnie masz czerwony płyn w układzie.
    Jak spory mróz przychodzi to zanim płyn wspomagania wszędzie dotrze - to właśnie takie coś występuje Nie kręć kierownicą po odpaleniu... kilka chwil i to ustaje.
    Generalnie brzmi to strasznie, ale jest nieszkodliwe.
    U mnie ten dźwięk jest zdecydowanie krótszy - im zimniej tym dłużej takie wycie występuje.
    Gdy temperatury przestają być mocno minusowe ten dźwięk w ogóle nie występuje
    Tak jak kolega wyżej odpowiedzial na 90% to pompa wspomagania u siebie mam dzwiek identyczny tylko również krócej wymienilem zbiorniczek przy skrecaniu wyc przestalo ale po odpaleniu po nocy pod chmurka na mrozach dzwiek tego wycia został jak sie chowa auto do cieplego garazu dzwiek znika a co do dzialania skrzyni ostatnio piekna alfa zakopalem sie w szczerym polu po wyjechaniu z zaspy i zostawieniu auta na dworze na noc okazało się ze biegi przestały wogóle wchodzic - auto powedrowalo na dwa dni do cieplego garazu śnieg odmarzł spod auta i po problemie

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

To nie jest tak do końca. Dobrze że masz pedantyczne podejście do swojego samochodu ale trzeba niestety się przyzwyczaić że auto to przedmiot martwy. Przedmiot martwy który w tym przypadku ma już 5 lub więcej lat, składa się z tysięcy części, poddawany jest codziennie warunkom atmosferycznym, oraz naszym pięknym polskim dziurom. Ponadto większość samochodów nie lubi zimy i przy mrozach potrafi zachowywać się dziwne. Dziwne dźwięki, ciężko wchodzące biegi na zimnym silniku, problemy z odpaleniem diesla przy dużych mrozach, to niestety normalka w tych samochodach. Należy jeszcze wziąć pod uwagę że coraz to nowsze pojazdy naszpikowane są dużą ilością elektroniki która też oczywiście nie lubi zimna. Dlatego w zimie podstawą jest chłodne podejście bez paniki bo dużo przerażających objawów może zniknąć wraz ze wzrostem temperatury na zewnątrz.

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał abezus Zobacz post
    To nie jest tak do końca. Dobrze że masz pedantyczne podejście do swojego samochodu ale trzeba niestety się przyzwyczaić że auto to przedmiot martwy. Przedmiot martwy który w tym przypadku ma już 5 lub więcej lat, składa się z tysięcy części, poddawany jest codziennie warunkom atmosferycznym, oraz naszym pięknym polskim dziurom. Ponadto większość samochodów nie lubi zimy i przy mrozach potrafi zachowywać się dziwne. Dziwne dźwięki, ciężko wchodzące biegi na zimnym silniku, problemy z odpaleniem diesla przy dużych mrozach, to niestety normalka w tych samochodach. Należy jeszcze wziąć pod uwagę że coraz to nowsze pojazdy naszpikowane są dużą ilością elektroniki która też oczywiście nie lubi zimna. Dlatego w zimie podstawą jest chłodne podejście bez paniki bo dużo przerażających objawów może zniknąć wraz ze wzrostem temperatury na zewnątrz.
    Amen. Nic dodać nic ująć !