Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Dla mnie navi to fajny bajer, ale nie warto szukać auta pod tym względem. Z czasem można sobie kupić lepszy panel, bo ten fabryczny jest taki sobie.
    Cytat Napisał maciek0701 Zobacz post
    Panowie za duzo przezywacie z tym wkładaniem kasy.. jednemu cos wyjdzie drugiemu nie jeden włozy 15 tys drugi 150 zl w ciagu roku np! nie ma na to zasady to loteria
    Z ogromnym szacunkiem do marki AR, ale 150 zł... miesięcznie? Kupując używane kilkuletnie auto z przebiegiem około 150 000 trzeba liczyć się z wydatkami już na starcie. A w przypadku AR 159 wręcz konieczna jest inwestycja na dobry początek. Nie mam na myśli rozrządu czy podstawowego serwisu olejowego oraz filtrów (1500). W przypadku zakupu 1.9 JTDm po 2007 r, czyli z plastikowym kolektorem dolotowym głupotą jest nie zajrzeć do niego i usunąć klap (300-400 jeśli robione przy okazji rozrządu). Chyba, że ma się ochotę w najmniej spodziewanej chwili remontować silnik. Do tego trzeba sprawdzić w jakiej kondycji są EGR (zaślepienie 150-350, zależy gdzie się to robi), DPF (700-1000) oraz znane usterki jak przedzmianowe zbiorniki wyrównawcze w układzie wspomagania, a to często wychodzi dopiero podczas użytkowania. Ogólnie rzecz biorąc, diesle są znacznie droższe w utrzymaniu od silników JTS. Zawieszenie również do najtańszych nie należy - zamienniki są żałosnej jakości. Jeśli chodzi np. o opony, to już zależy od konkretnego egzemplarza. Kupiłem auto, które miało na tylnej osi opony prawie typu slick ;] Ale się z tym liczyłem. Komplet średniej klasy opon letnich 2300-2500. Wg mnie trzeba się uzbroić w pakiet startowy rzędu 5000 PLN, najwyżej potem coś zostanie "na piwo" lub jakieś dodatki do auta
    Ostatnio edytowane przez magil ; 01-02-2014 o 11:54
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał ebol77 Zobacz post
    nie czaje czarny o co Ci kaman ?
    ale czego nie czaisz??Za navi do nowego auta jak kupowales w salonie trzebabylo dolozyc 10 tys.zl o ile mnie pamiec nie myli.Chyba, ze czegos innego nie rozumiesz??

Użytkownik Pirat drogowy Avatar ebol77
    Mieszka w
    ruda_śląska/ zurych
    Auto
    FSO 125p '82 103 KM/ AR 159 SW'06 150 KM

Domyślnie

no to pisz ze zrozumieniem ze chodzi o fabryke

Użytkownik Embrion
    Auto
    VW B5

Domyślnie

Cytat Napisał atyan Zobacz post
    dzięki za adres i ofertę pomocy już dzwoniłem, wstępnie jestem dogadany. Przyznaję, że nieco zaniepokoiło mnie zdanie "W 159 zepsuło mi się już wszystko"
    auto mam niby pewne- 1. właściciel, zakup z salonu PL (faktura), auto z polecenia etc. ale podobno ucieka olej w okolicach bagnetu (?) mimo, że nie trzeba go dolewać, chcę to sprawdzić i obejrzeć od spodu.
    no i dziś obejrzałem, Panowie z IRBIS trzepali auto prawie 2h, ale summa summarum to nie ich opinia zdecydowała o rezygnacji z zakupu W kazdym razie o ile podtrzymam chęć posiadania 159 to z następną wybranką również zawitam do nich (choć już po fakcie, bo od oszustów i złodziei w PL kupować nie zamierzam:-)

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR 159 2,4 JTDm+ SW Exclusive

Domyślnie

Mlody, zagadaj do Luka Mazura. Masz pewne autko w fajnej cenie. Część typowych rzeczy jest już zrobionych więc mniejszy wydatek na start. Dziś oglądałem i z ręką na sercu mogę polecić. Mało tego, gdybym nie miał zaliczkowanej 2,4 jtdm to pewnie teraz bym już sobie nią wracał do domu...

Użytkownik Rowerzysta Avatar tasiek
    Auto
    159 1.9 JDTM 8v '07

Domyślnie

Auto to skarbonka bez dna, jesli sie chce by jezdzilo pewnie trzeba o nie dbac, a to kosztuje. Ja zapisuje (od kupna 08.12) wszystkie swoje wydatki na auto (paliwo od kilku miesiecy), gdybym nie zapisywal nie uwierzyl bym ze az tyle mnie to kosztowalo. Nie mam 2.4 i nie mam za soba niespodzianek jak turbo, sprzeglo/dwumas ale i tak nie jest tanio wiec trzeba byc na to gotowym, wiec przylaczam sie do postow wyzej, trzeba miec kase nie tylko na sam zakup

W cenie rozrzad, 2x ubezpieczenie OC/AC, 2 komplety opon, a reszta to eksploatacja jak 4x olej i filtry, wahacz, tarcze/klocki tyl i inne mniejsze.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0618.PNG
Wyświetleń:	216
Rozmiar:	182.7 KB
ID:	119650

Ceny oczywiscie PLN a nie ojro jak w appce;]
    Ostatnio edytowane przez tasiek ; 01-02-2014 o 20:05
    http://www.forum.alfaholicy.org/signaturepics/sigpic18915_1.gif

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Cytat Napisał tasiek Zobacz post
    Auto to skarbonka bez dna, jesli sie chce by jezdzilo pewnie trzeba o nie dbac, a to kosztuje. Ja zapisuje (od kupna 08.12) wszystkie swoje wydatki na auto (paliwo od kilku miesiecy), gdybym nie zapisywal nie uwierzyl bym ze az tyle mnie to kosztowalo. Nie mam 2.4 i nie mam za soba niespodzianek jak turbo, sprzeglo/dwumas ale i tak nie jest tanio wiec trzeba byc na to gotowym, wiec przylaczam sie do postow wyzej, trzeba miec kase nie tylko na sam zakup

W cenie rozrzad, 2x ubezpieczenie OC/AC, 2 komplety opon, a reszta to eksploatacja jak 4x olej i filtry, wahacz, tarcze/klocki tyl i inne mniejsze.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0618.PNG
Wyświetleń:	216
Rozmiar:	182.7 KB
ID:	119650

Ceny oczywiscie PLN a nie ojro jak w appce;]
    no juz dajcie spokój ,za chwile dojdzie do tego, ze tankowanie jest kosztownym interesem , co chcecie od aut 6-8 letnich ,to nie maszyny ktore zabraliscie z salonu tylko auta o nie zbadanej przeszlosci (dokladnie) ,w tych autach ma prawo i sie psuje ,zużywa wiele czesci , wiec luzik chcemy jezdzic placmy

Użytkownik Pirat drogowy Avatar ebol77
    Mieszka w
    ruda_śląska/ zurych
    Auto
    FSO 125p '82 103 KM/ AR 159 SW'06 150 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Cubus00 Zobacz post
    chcemy jezdzic placmy
    no właśnie jak bym chciał tylko pojazd z punktu A do punktu B i chciał to zrobic w jak najtanszy sposob kupiłbym żelazko (tico) w gazie, a nie piekną 159

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Cytat Napisał ebol77 Zobacz post
    no właśnie jak bym chciał tylko pojazd z punktu A do punktu B i chciał to zrobic w jak najtanszy sposob kupiłbym żelazko (tico) w gazie, a nie piekną 159
    To juz lepiej seicento 1.1 + opcjonalnie gaz. Przedstawiciele handlowi robili przebiegi 500-600 tys i auto, czy silnik nie rozpadało się (karoseria nie gnije, ma lepsze zabezpieczenie przeciw korozji niż tico/matiz).

Ale to OT :-)
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Białka
    Auto
    AR159 1.9 8v była Ar159 2.0 TI

Domyślnie

Cytat Napisał Matras Zobacz post
    Mlody, zagadaj do Luka Mazura. Masz pewne autko w fajnej cenie. Część typowych rzeczy jest już zrobionych więc mniejszy wydatek na start. Dziś oglądałem i z ręką na sercu mogę polecić. Mało tego, gdybym nie miał zaliczkowanej 2,4 jtdm to pewnie teraz bym już sobie nią wracał do domu...
    Wszystko się zgadza, ale to ciągle pozostaje SW, a ja chce sedana.