Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: [156] stuki w zawieszeniu po naprawie zawieszenia

szymon
    Gość

Domyślnie [156] stuki w zawieszeniu po naprawie zawieszenia

Ostatnio pojawiło mi się lekkie stukanie z przodu z prawej strony. Okazało się, że amortyzator już ma nieweile bo 47% więc postanowiłem je wymienić. Wymieniłem oba, a przy okazji jeszcze wahacze górne i dolne i gniazda amorów. Po przejechaniu paru kilometrów pojawiły się głośne stuki, nawet na niewielkich dołach. Dochodzą jakby bezpośrednio spod spodu auta. Wróciłem do warsztatu do poprawki. Mechanik twierdzi, że wszystko jest ok ale wymieniłem jeszcze profilaktycznie gumy na stabilizatorze i łączniki. Nic nie pomogło Na stacji diagnostycznej nadal twierdzą, że wszystko jest ok. A tłucze, że nie można jechać. Może ktoś mi podpowie co mógł spiep...ć przy wymianie? Druga rzecz, która mnie zastanawia to to, że amorki po wymianie mają 57% - czy to nie za mało?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Często przy niefachowej wymianie zrywane są gumy w tulejach wahaczy, ale może najzwyczajniej nie dokręcił stabilizatora
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

szymon
    Gość

Domyślnie

To nie to, stukało juz przed wymianą gum na stabilizatorze, a po wymianie nie ma żadnych zmian. Wahacze na szarpakach niby są ok ale te stuki właśnie pojawiły się po wymianie wahaczy i amorów.

madagaskar
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał szymon
    To nie to, stukało juz przed wymianą gum na stabilizatorze, a po wymianie nie ma żadnych zmian. Wahacze na szarpakach niby są ok ale te stuki właśnie pojawiły się po wymianie wahaczy i amorów.
    ... a koncowki drązkow, robiles?

natomiast jesli to dzwiek spod spodu auta to moze jakis problem z sankami? Moze jakies mocowanie szlag trafil... ?

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie Re: stuki w zawieszeniu po naprawie zawieszenia

57% to słabo, jak wymieniałem w bravie to nówki miały 78% (mechanior z aso mówił że nówki mają taki przedział 70% do ponad 80%)
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156
    Często przy niefachowej wymianie zrywane są gumy w tulejach wahaczy, ale może najzwyczajniej nie dokręcił stabilizatora
    U mnie te gumy w tulejach wahaczy są krawędzi oberwania... Wie ktoś, czy można je (same gumy) kupić osobno, czy można je tylko razem z wahaczami kupić? Może ceny też znacie?

Cytat Napisał sedicivalv0le
    57% to słabo, jak wymieniałem w bravie to nówki miały 78% (mechanior z aso mówił że nówki mają taki przedział 70% do ponad 80%)
    Hmm.. jako porównanie, mam przed sobą wydruk z testu zawieszenia mojej Belli na szarpakach z przed tygodnia. Wynika z niego, że na osi przedniej lewy ma przyczepność 65%, a prawy 63%, natomiast tylne mają 77% i 76%. Dodam, że auto przyjechało z Italii w sierpniu i do tej pory nic w zawieszeniu nie wymieniałem.

Pozdrawiam,

Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Hmm.. jako porównanie, mam przed sobą wydruk z testu zawieszenia mojej Belli na szarpakach z przed tygodnia. Wynika z niego, że na osi przedniej lewy ma przyczepność 65%, a prawy 63%, natomiast tylne mają 77% i 76%. Dodam, że auto przyjechało z Italii w sierpniu i do tej pory nic w zawieszeniu nie wymieniałem.
    Jeśli myślisz że nówki będą miały ok 100% to powodzenia, bo to jest nierealne. Jak masz ponad 80% to max.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał sedicivalv0le
    Jeśli myślisz że nówki będą miały ok 100% to powodzenia, bo to jest nierealne. Jak masz ponad 80% to max.
    Luz, pisałem tylko, że moje używane amorki mają 65-77%, a nówki kolegi mają coś ponad 50%... wnioski co do tych nowych można wyciągnąć samemu.

Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Luz, pisałem tylko, że moje używane amorki mają 65-77%, a nówki kolegi mają coś ponad 50%... wnioski co do tych nowych można wyciągnąć samemu.
    sorki kolego :roll: , źle zinterpretowałem :mrgreen:

Dokładnie tak jak napisałeś, amory ma trefne.

Twoje autko jeździło na zachodzie po drogach to i ładnie trzyma zawiecha parametry.

pozdr