Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: [156]Stuki w zawieszeniu.

Konik
    Gość

Domyślnie [156]Stuki w zawieszeniu.

Witam.
    Byłem dziś w ASO AR w Bydgoszczy ze stukającym zawieszeniem.
    Majster wsiadł ze mną do Alfika i się przejechaliśmy troche po wertepach. Stwierdził że wahacze są spoko (wymieniane miesiąc temu były) i że puka stabilizator. Wymiana 300 + część w ASO ~500. Stąd moje pytanie. Czy żeczywiście może stukać drążek stabilizatora skoro to kawał pogiętej rury mocowanej dwoma gumami do ramy? A może miał na myśli łączniki drążka stabilizatora, kóre są na jego końcach i poprostu chciał mnie naciągnąc na wymianę całego zestawu? Bo z czego się dowiedziałem to zawieszenie (przód oczywiście) składa się tu z wahacza górnego, dolnego, drążka stabilizatora i łączników stabilizatora. Czy o czymś zapomniałem? Może poprostu kupię łącznik stabilizatora L+P zmienie ewentualnie gumy trzymające drążek stabilizatora, pojadę na ustawienie geometrii (bo jest źle ustawiona stwierdzono na SKP) i to wystarczy? No bo skoro wahacze są nowe to co może pukać. geometria to moim zdaniem nie ma wpływu na stuki choć pewien nie jestem.

Proszę o opinię.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Stuki może powodować również mocowanie amortyzatora . Samo przejechanie się nie wystarczy na taką diagnozę widać z tego że mechanik idzie na łatwiznę . Po przejechaniu sie powinien wejsć pod auto i sprawdzić namacalnie co stuka . Jakiś jasnowidz czy co , w przypadku takich autek jak 156 zawieszenie jest dość skomplikowane żeby po przejechaniu małego odcinka taka diagnozę postawić

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

rebellion1
    Gość

Domyślnie

witam
    stuki mogą powodowac zuzyte gumy stabilizatora miałem to samo stukania na nierównościach najczęciej w sytacji gdy jedno koło jest nizej od drugiego, ale cena jaką Ci krzykneli to kosmos cała impreze możesz odbyć za +- 200 zeta
    na allegro jest do kupienia kpl. gumek za ok 40 zeta z przesyłką ewentualnie możesz sie skusić na poliuretanowe koszt ok 100 złotych do tego wymiana poza ASO w moim przypadku było 150 zeta. druga opcja równiez na allegro możesz kuopić orginalny nowy cały drążek stabilizatora za coś w okolicach 250 + wymiana 150 czyli razem 400 wiec połowa ceny z ASO. Decyzja należy do Ciebie

porterneon
    Gość

Domyślnie Podobny klopot.

Witam. Nie chce zakladac nowego watku, gdyz moj problem jest bardzo zblizony.
    Stuki w zawieszeniu mam tylko przy wjechaniu w dosc duza nierownosc. Mniejsze tlumione sa normalnie.
    Co mnie niepokoi to trzeszczenie zawieszenia (z przodu) przy przejezdzaniu przez nierownosci ktore hustaja samochodem. Dziwne jest to ze zeby trzeszczalo zawieszenie musi zie "dogrzac". Dziwnie to brzmi ale jak auto odpale po nocy to nic takiego nie wystepuje. Jak wracam z pracy po bardziej nierownej drodze to po kilki kilometrach zaczyna trzeszczec. Co to moze byc?
    Z tylu takiego trzeszczenia nie ma ale jest stukanie jak z przodu.

AR 156 S-wagon '00 2.4 JTD

Paweł156
    Gość

Domyślnie

Normalka przedni górny wahacz tak skrzypi, u mnie tez tak było, sprawdz czy nie ma luzów bo prawdopodobnie jest juz na wykończeniu, naszczescie niski koszt 130zł plus wymiana. A moze to bedzie dolny wtedy nasmaruj gumy wahacza i moze na chwile przestanie. Ale obstawiam górny.

csscss
    Gość

Domyślnie

A odnośnie ceny stabilizatora w ASO - 500zł. Po co przepłacać. skoro orginał można kupić na allegro za niecałe 280zł.

Daniel156SW
    Gość

Domyślnie

Co do trzeszczenia, mialem to samo. Na poczatku pryskalem gumy, ale po dwoch miesiacach nic nie dawalo. Okazalo sie ze mam dobite wachacze, gorne i dolne. Wymienilem wszystkie cztery i mam swiety spokoj...No prawie, bo stuka mi wlasnie stabilizator, ale gumy juz zamowione na allegro

Konik
    Gość

Domyślnie

Nowe informacje na temat.

W serwisie fiata mogą mi sprzedać stabilizator z gumami (ponoć oryginalnie były zgrzewane ze stabilizatorem i osobno nie sprzeadają gum) za bagatela 870zł :shock: . Podziękowałem grzecznie i wyszedlem. Kupię gumy na allegro (widziałem za 35 kpl) albo popytam o zamienniki w sklepie w jakiej cenie stoją i sam sobie wymienie. To chyba nie problem co, szanowni alfaholicy? Jak nie przestanie stukać to potem zabiore się za łączniki stabilizatora (w fiacie 75zł/szt, allegro 22-50/szt, sklep - nie wiem). Poza tym muszę to sam rozebrać i zobaczyc jak to wygląda.

PS: Myślicie że da rade wymienić te gumy i łączniki samemu?

Użytkownik Romeo Avatar phantom71
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 1.8TS 16V 10.1998

Domyślnie

Sklep:
    Guma stabilizatora przód: 12 zł / 1 szt.

Łączniki:
    Przód 28 zł / 1 szt.
    Tył 29 zł / 1 szt.

Z wymianą gum stabil. jest problem i trzeba sie nieźle napocić.
    Z łącznikami loozik

Konik
    Gość

Domyślnie

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jakich kluczy będe potrzebował do wymiany łączników stabilizatora i czy będzie potrzebny ściągacz do łożysk?