Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Temat: [33] Nie odpala POMOCY

lord_wojt
    Gość

Domyślnie

Tylko widzisz sytuacja nierownej pracy silnika pojawila mi sie od dluzszego czasu rowneiz na gazie fakt na gazie bylo to odczuwalne neico mniej ale spadek mocy byl znaczny tak jak by czyms sie dlawil tak bylo przez jakis czas a potem znow wracalo do normy gdzie na gazie jak i na benzynie pracowal wysmienicie mial moc rowna praca silnika

A gdy to sie znow robilo to na benzynie nei dalo sie jechac szraplo strasznie dostwala kopa a potem sie dlawil nei dlao sie jechac na benzynie na gazie dalo ale tez czulem ze cos jest nie tak?? i najgorsze jest to ze nei moge zdiagnozowac co :/ co bylo powodem tak nierownej pracy silnika na gazie jak i na benzynie

Wczoraj juz byla masa krytycza gdy wracalem z Pulaw urwal mi sie jeden zaczep od pokrywy filtra powietrza i prawdopodobnie bral lewego powietrza i zaczal strasznie strzelac na gazie :/

ale dojechalem do domu dzis chcialem pojechac na zakupy gdy go zaczelm odpalac cos tam pruknal raz czy dwa i potem juz koniec nic :/

Macie jakis pomysl??

Moderator Fachowiec Avatar Lukasz A.
    Mieszka w
    Koszalin/Szczecin
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155
    albo czujnika położenia wału
    Andrzejku jakby padl czujnik polozenia walu to nie byloby iskry i pompa paliwa by nie chodzila.U mnie tak bylo w TS-ie.
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
    Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
    Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992

I wszystkie są czerwone

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał Lukasz A.
    Cytat Napisał 75andrew155
    albo czujnika położenia wału
    Andrzejku jakby padl czujnik polozenia walu to nie byloby iskry i pompa paliwa by nie chodzila.U mnie tak bylo w TS-ie.
    ale też czujnik położenia wału może zwierać i cały czas podawać sygnał bez rozróżnienia cykli zapłonu ale to łatwo sprawdzic pokręcając wałem przy załączonym zapłonie i podpiętym wskaznikiem na świecy . Powinna pokazać sie iskra poczym zniknąć a jesli pali się cały czas>>>>>>> o to mi chodzi

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał lord_wojt
    Macie jakis pomysl??
    Wysuszenie auta? Reset kompa?

PS. Powstawiałbyś trochę przecinków, co by inni nie męczyli się przy czytaniu :wink:

lord_wojt
    Gość

Domyślnie

przepraszam za bledy interpunkcyjne

Iskra jest punktowa wiec wydaje mi sie ze wszystko z iskra i aparatem jest okej oraz ten czujnik polozenia walu :/

Restet kompa robilem nic nie dalo

Przeplywke oczyscilem nic nie dalo

Jak wam sie wydaje jakie cisnienie powinno byc przy normalnym dzialaniu pompy paliwa??

Bo powiem Wam tak na tyle heltania to swiece nie byly zbyt mokre od paliwa ??? no ale z drugiej strony wlalem paliwa do cylkow bezposrednio i nawet nie zaprukal??

Jutro go podlacze do akumulatora bo go wyjalem na noc moze co adtaje ale nadal nie mam pomyslu na nia

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    chełm
    Auto
    33 16V

Domyślnie

Zacznij od reseta kompa, spróbuj odpalić ją na gazie będzie prościej,
    jak dla mnie to czujnik położenia wału ( uszkodzenia czujników mogą być różne więc niema reguły na objawy, ten czujnik odpowiada za moment w którym ma być podana iskra),

........to nie jest przepływka tylko czujnik temperatury zasysanego powietrza i tego raczej się nie czyści, czujnik ten współpracuje z czujnikiem podciśnienia i innymi czujnikami odpowiada głównie za rozruch zimnego silnika.

Ważny element to też potencjometr przepustnicy ale w tym przypadku myślę że to ostateczność.

Jak robisz reset??Jakie LPG masz??Moga to być świece sprawdzałeś iskrę na tych świecach co są w silniku czy innych??W przypadku kiedy auto traciło ci moc jaka była temperatura silnika ??
    2xIMOLA; 33 16V;164 3.0 12V ;155 V6 - było
    33 16V- aktualny biały obiekt do dopieszczenia
    www.LKAR.pl - Lubelski Klub Alfa Romeo

lord_wojt
    Gość

Domyślnie

Swiece pala na wszystkich garach sprawdzalem na tych sa sa w silniku sa prawie nowe :/ nei maja nagaru

paliwo dochodzi tzn pompka pompuje ale jakos nie ma oszalamiajacego cisnienia podawanai paliwa

Proba na wlaczonym kluczyku polozenie 1 czyli jak pompa pracuje na nie odpalonym silniku jeszcze

Gdy traci moc temperatura silnika w normie nie skacze do tylu lub do przodu znacznie normalnie jak zwykle

LPG LANDI komp bingo na wielopunkcie nie sekwencja

Jezdze na gzie STATOIL

Reste kompa robie tak odlaczam klamre akumulatora na 10 sekund jak zawsze tylko problem w tym ze nie moge odpalic ALFE i ecu jest niepelne

Acha i mi sie przypomnialo od jakiegos czasu zauwazylem objawy samoczynnej utraty zasilania

Objawia sie to tym iz zegarek na podsufitce sie resetuje do wartosci 00.00

Oraz radiosamochodowe mi sie samo wylacza i wlacza :/

Teraz gdzie szukac tego czujnika polozenia walu??

I teraz tak jak odpalic Alfe na gazie skoro przelaczenie benzyna gaz jest uzalezniona od obrotow silnika

Slyszalem ze jest mozliwe awaryjne odpalenie na gazie mijajac benzyne ale nei wiem czy to prawda wiecei jak to sie robi moze??

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    chełm
    Auto
    33 16V

Domyślnie

Więc zacznijmy może od tego że kompa trzeba resetowac odpinając klemę co najmniej na 10 minut. Najlepiej odłącz je idź do domu wypij sobie herbatkę obejrzyj wiadomości i dopiero podepnij spowrotem. 10 sekund to za mało!!!!!!!! Zrób to i zobacz co będzie się działo. w którym miejscu sprawdzałeś ciśnienie paliwa?? Powinno być 3,5-4 bary.Możesz też sprawdzić regulator ciśnienia paliwa. Ale na początek RESET kompa. Co do tych strat napięcia może to być poprostu jakiś niedopięty bezpiecznik.

lord_wojt
    Gość

Domyślnie

dzieki chlopaki za pomoc lecz teraz pozamiatane chcialem sprawdzic ten czujnik polozenia walu i mi sie urwal :/ strasznie byl zapieczony i mi zostal magnes w srodku jedynym wyjsciem wyjecia go i monatazu nowego to zdjecie skrzyni biegow :/ wiec sprawa zostanie zrobiona po swietach dopiero masakra a ja jeszcze nie mam kanalu coz bede musial pokombinowac

ciekawe gdzieja teraz dostane taki czujnik :/

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    chełm
    Auto
    33 16V

Domyślnie

prostszym rozwiązaniem będzie wyjęcie rozrusznika i szperanie w środku "magnesem na patyku" myśle że czujnik dostaniesz bez problemu, w sklepie a jak nie to jakąs używkę. Ja mam taki czujnik ale nie wiem czy mi się nie przyda, napewno się dogadamy, ale jak idzie taki sam do 8V i 16V to wtedy zostawie sobie go na wszelki wypadek.