Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Płyta pod silnik

Użytkownik Znawca Avatar r-sokol
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

Poniżej fotka mojej osłony z z blachy alu 3mm. Blacha recyklingowa (czyli wykorzystana juz gdzieś wcześniej stąd różne ślady na niej), kawałek był za mały więc trzeba było dospawać część.
    Zdjęcie wyciętej i ozdobionej blachy było zrobione przed przed wyginaniem i dospawaniem pozostałych elementów (wzmocnienie poprzeczne i brzegi osłony).
    Moja osłona była robiona pod TS-a tak by jak najmniej obniżać prześwit. Mocowanie do sanek było zrobione przez 2 cm tuleje gumowe stąd nie ma gięcia w tym miejscu. Kwadratowy otwór na środku jest na takie wzmocnienie miski olejowej (żeby osłona nie dotykała i nie brzęczało), trapezowe wycięcie przy dolnej krawędzi jest na rurę kolektora wydechowego.
    Pozostałe zdjęcia i rysunek w *.dwg mam na oddzielnym dysku do którego będę miał dostęp w przyszłym tygodniu.

Jakby ktoś pytał: dekor miał być wygradowany lub trawiony ale ponieważ nie miałem czasu to skończyło się na wypunktowaniu konturu.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	03092010053b.jpg
Wyświetleń:	120
Rozmiar:	106.7 KB
ID:	123646
    Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Camey
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Sokół osłona elegancja francja. Moja raczej tak elegancko wyglądać nie będzie. Ja ze swoją płytą będę trochę kombinował bo na pewno nie dam całej osłony pod silnik wg oryginalnego wzoru z 5mm blachy bo ważyło by to z tonę co przy rozkładzie mas 156 z Busso więcej pogorszy niż poprawi. Myślę dać arkusz blachy o szerokości 70-80cm przez środek by chronił silnik i wydech a boki i kutryny z cieńszej blachy alu bądź z laminatu by chroniły komorę silnika przed syfem.

Płyta "piątka" wydaje mi się tu dobrym kompromisem. Ludzie ładują "pampersy" o grubości 6mm czy nawet 8mm i mówią że mniej nie ma sensu dawać a nie jeżdzą wcale jakimiś wyczynowymi subarakami. Płyty pod silnik które robił twardy były cieńsze (3mm??) ale z tego co obiło mi się o uszy to były one ze stali. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

Użytkownik Znawca Avatar r-sokol
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

Myślałem o osłonie do do swojej v6 - ale osłony z TS-a chyba nie da się przenieść wprost do v6 (przynajmniej nie tak wysoko jak w ts-e) a nie mam czasu na przymiarki i dopasowanie. Na twoim miejscu zastanowiłbym sie raczej nad osłoną przedniej części komory (od przodu do linii sierpów - przynajmniej o takiej na szybko myślałem u siebie) - bo dalej jest juz tak "nakićkane" że nawet ręki nie ma gdzie włożyć. Na mój gust miejsce warte jeszcze osłonięcia to okolice alternatora bo szybki wjazd w głęboką kałużę i zamoczenie tego ustrojstwa kończy się bardzo bolesną wymianą.
    Może więc pomyślę pod koniec tego roku nad pełną osłoną do v6.
    Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Giulietta 1,4 TB

Domyślnie

Jeśli można to ja poproszę o plik dwg z rysunkiem osłony na mateusz.buksalewicz@gmail.com. Jak będę go miał, to mógłbym zająć się wykonaniem takich osłon. Jeśli byliby chętni, to proszę najlepiej o PW.

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał buksal Zobacz post
    Jeśli można to ja poproszę o plik dwg z rysunkiem osłony na mateusz.buksalewicz@gmail.com. Jak będę go miał, to mógłbym zająć się wykonaniem takich osłon. Jeśli byliby chętni, to proszę najlepiej o PW.
    Znaleźliby się chętni, tylko musiałbyś przedstawić wiecej szczegółów, z jakiego materiału, jaka grubość no i cena.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Giulietta 1,4 TB

Domyślnie

Więc tak:
    Proponowałbym 4 wersje: blacha stalowa 2 mm, stal 4 mm, aluminium 3 mm i aluminium 5 mm. Cena? muszę mieć najpierw rysunek, żeby określić ile materiału na to pójdzie. A tutaj zamiast spędzić kilka godzin pod autem w niezbyt wygodnej pozycji, aby pomierzyć wszystko i zrobić szablon, o wiele lepiej dla mnie będzie skorzystać z gotowego rysunku.
    Możliwe też jest zrobienie rozpórki dolnej (sam taką już zrobiłem dla siebie) i górnej (niedługo powstanie prototyp).
    Prawdopodobnie wersja stalowa 2 mm kosztowałaby około 200-250zł. Konkretnie powiem później (po pomierzeniu i zrobieniu rysunku lub otrzymania od kolegi r-sokol gotowego rysunku).
    Ostatnio edytowane przez buksal ; 07-03-2014 o 21:55

Użytkownik Maniak resoraków Avatar wkamil
    Auto
    156 SW 2.4 JTD Ti '05, 159 SW 2.0 '11

Domyślnie

Nie zapomnijcie też o osłonie pod kopciuchy ze szczególnym uwzględnieniem 2.4

Użytkownik Świeżak Avatar leszek.b
    Mieszka w
    PKR
    Auto
    AR 159 JTDm Sportwagon

Domyślnie

Pod TS-a do 147 też bym był chętny jakby była w rozsądnej cenie.

Wysłane z mojego lenovo A820 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał buksal Zobacz post
    Więc tak:
    Proponowałbym 4 wersje: blacha stalowa 2 mm, stal 4 mm, aluminium 3 mm i aluminium 5 mm. Cena? muszę mieć najpierw rysunek, żeby określić ile materiału na to pójdzie. A tutaj zamiast spędzić kilka godzin pod autem w niezbyt wygodnej pozycji, aby pomierzyć wszystko i zrobić szablon, o wiele lepiej dla mnie będzie skorzystać z gotowego rysunku.
    Możliwe też jest zrobienie rozpórki dolnej (sam taką już zrobiłem dla siebie) i górnej (niedługo powstanie prototyp).
    Prawdopodobnie wersja stalowa 2 mm kosztowałaby około 200-250zł. Konkretnie powiem później (po pomierzeniu i zrobieniu rysunku lub otrzymania od kolegi r-sokol gotowego rysunku).
    Jeśli chodzi o rozpórki, to już je robi kolega lukaszb. Tu jedynie co, to mógłbyś z ceną powalczyć. Jesli chodzi o dolną osłonę, dla mnie jeden kit, grunt, żeby była z blachy i w dobrej cenie. Kolega twardy może podesłać Ci rysunek - napisz do niego...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar wkamil
    Auto
    156 SW 2.4 JTD Ti '05, 159 SW 2.0 '11

Domyślnie

No powiedzmy. Zadałem pytanie o rozpórki do 2.4 175 KM i zapadła dyplomatyczna cisza, więc jest jeszcze coś do ogarnięcia