Strona 95 z 158 PierwszyPierwszy ... 45858687888990919293949596979899100101102103104105145 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 941 do 950 z 1578

Temat: JTS - badania testowe dla ustalenia parametrów - prośba o wzięcie udziału w testach.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Źle zrobiłam jednoczesne połączenie adaptera i analizatora pod 6 i 14. Ten sam błąd już kiedyś popełniłam próbując rozgałęziać BNC. Muszę chyba zrobić przewód, bo nie mam adapterów. Tylko, że skoro się nie łączę z modułami CAN, to nie wiem, czy w tym wypadku to ma sens?

Nie wiem, czym jest spowodowane zwarcie linii H i L, nie ma w tym żadnej powtarzalności w sumie. Czasem nic się nie dzieje. Może tak jak oscyloskop mi się blokował, podczas używania iskrownika. Oscyloskopem mogłam podłączyć dwie linie przez sondę różnicową i nic się nie działo. Dlatego uważam, że to sprawka analizatora. Mniejsza z tym, można temu zaradzić, zmieniając ułożenie przewodów, multipleksera oraz odłączając na chwilę analizator.
    - problem jest - odczyt bez sortowania jak jest więcej ramek. I raczej jest mi to potrzebne, aby więcej zebrał.

Ramki extended. Nie mogę ich ustawić i tak wrzuca standard. Dzisiaj je wymusiłam, ale są dziwne… Widać je tylko w opcji nasłuch. Wolno pracował program. Nagram to może, już jutro.

Może to za szybko jak dla mnie. Zaczęłam od początku, testy w pozycji kluczyka OFF i MAR. Aktywowałam w samochodzie różne opcje. Jak wysłać analogiczne zapytanie – nie wiem póki co. Choć w trybie normal powinno pójść zapytanie, a potem odpowiedź? Może muszę patrzeć w nasłuch także?
    - ramki standard - tablicy przyrządów oraz z panelu przełączników różnych. Może dlatego analogiczne ramki są na CAN i innych liniach w oscyloskopie.
    - nie było zmian ramek na wprowadzane zmiany na wyświetlaczu dużym z menu wyboru, a po zwarciu linii migało.
    - nie było zmiany na pasy ON/OFF, mimo, że kontrolka znikała.
    - nie było reakcji na zmiany temp. klimy, jedynie ON/OFF.
    - nie łączę się z BC oraz panelem instrumentów (węzły), CAN, klimą. Ponieważ testery obsługują te moduły – powinnam zobaczyć ramki o ID węzłów na analizatorze czy oscyloskopie, po ich aktywacji. BC to chyba "głowa" magistrali.
    - jeszcze patrzyłam test kontrolki silnika, po linii 7, ale już dzisiaj nie mam siły patrzeć, nie wybrałam ramek. Patrzę silnik, bo jest węzeł silnika, a linia 7 to tylko linia diagnostyczna. Nie przemyślałam tego jeszcze.
    - ramek dla zegarów nie wytypowałam, to z jałowym chyba będzie trzeba?

Nie zrobiłam już porównania OFF/MAR. Jałowy i w jeździe, to muszę się zastanowić jak zrobić, by wytypować ramki.

Takie pytanie - w MES kiedyś widać było konfigurację sieci CAN, czy mogę to jakoś zobaczyć?

AnalizatorCAN_tablica_panel_przycisków_OFF_MAR.zip
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Ramki_tablica.jpg
Wyświetleń:	133
Rozmiar:	105.3 KB
ID:	124135  
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 11-03-2014 o 02:54

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- w MES opcja "Scan DTC" lub "Skanuj" daje listę wszystkich modułów jakie widzi interfejs.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Romeo Avatar euroscan
    Mieszka w
    Katy Wroclawskie/ Wrocław/ Legnica
    Auto
    147 TS 1.6, bez wariatora

Domyślnie

można korzystając z oprogramowania alfaOBD i jego monitora prowadzić konwersacje z dowolnym modułem w aucie.....
    link: http://www.forum.alfaholicy.org/mito...ml#post1370374

Nazwa:	10009.jpg
Wyświetleń:	246
Rozmiar:	58.3 KB
ID:	124183   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	10010.jpg
Wyświetleń:	104
Rozmiar:	58.2 KB
ID:	124184  

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- Majka o tym kiedyś pisała.
    - te same działania robi MES czy alfaOBD.
    - jedyna trudność że trzeba znać komendy jakie należy podać.
    - ja robię to tak, że podpinam MES oraz Can Analizator i patrzę jakie komendy wydaje MES i jakie są odpowiedzi.
    - jak tylko analizator sie nie zawiesi lub nie odmówi współpracy to mam komendy.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 JTS 2003r.

Domyślnie

widzę wszystkie mądre umysły od jtsów są tutaj proszę o pomoc w wyleczeniu mojej alfy http://www.forum.alfaholicy.org/156/...yl_pomocy.html

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

a jakieś logi można prosić, na zimno , na rozgrzanym silniku z MES-a....
    logi mogą być w twoim temacie....

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Czyli jak się łączysz, bubu?

Sprawdziłam napięcia jak magistrala śpi. Są poprawne. Tylko, że zasypia długo. Jak wyleci podciśnienie z KS, zaworem dwukom.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	can_spi.jpg
Wyświetleń:	153
Rozmiar:	90.9 KB
ID:	125000

No, trzeba znać komendy. Trochę się uczyłam, tylko, że i tak nie mogę się połączyć z niczym oprócz silnika. Tylko komendy OBD oraz ISO przyjmuje. BC, CAN i modułów nie umiem wywołać. Tam jest magistrala diagnostyczna – ona może inaczej przesyła dane. Nie wiem jak, ale nie koduje UART, nie można tak zdekodować linii 7.

Nazwa:	ect_rpm.png
Wyświetleń:	187
Rozmiar:	1.3 KB
ID:	124998

Mogę tak tylko zobaczyć ECT i RPM, a potem przeliczyć z hex na dec… I pozostałe parametry ze scanxl. Jak zobaczyć te inne – nie wiem. Multisesję udało mi się uzyskać tylko dla OBD, dane kalibracyjne jakieś. Na 0500 i 0800 odpowiada negatywnie.

Wcześniej się łączyłam, są logi w poście nr 694 z 11.11.12, więc jakoś było to możliwe. aOBD wyświetla, że po CAN, są ID.

Więc albo:
    - interfejsy nie puszczają CAN,
    - napięcia na liniach H i L są nieprawidłowe, co skutkuje zablokowaniem interfejsu w zakresie CAN. Wnioskuję po tym, że jak sieć śpi, to analizator CAN się blokuje, a wtedy napięcia są niepoprawne.
    - bramka – to najbardziej pasuje, bo sieć działa. I dopóki ECU będzie odbierało info, będzie myślało, że wszystko jest ok.
    - BC chyba można wykluczyć, bo ani mi kontrolki nie fiksują, ani w zasadzie rpm nie falują w nieoczekiwanych sytuacjach. W sumie nic się nie dzieje, a jeśli to jest to b. subtelne.
    - oprogramowanie nieoryginalne, mimo, że zarejsterowane. To sugestia Viakena. Niemniej jednak wcześniej się łączyłam. Sprawdzałam na FES 3.3, na którym się wcześniej łączyłam i jest tak samo.
    - łączyłam się jako ELM327 1.3plus oraz jako OBDlink, na różnych prędkościach. Jest tak samo.
    - zaktualizowałam sterowniki, czy coś tam w interfejsach – jest tak samo.

Aktualnie mam 3 interfejsy OBD2 – 2 są na STN1110 - OBDlinkSX, euroscan 2013 z Viakena, oraz euroscan 2009+ z Diagnostic (chyba elm327?). Te pierwsze terminal wyświetla jako elm327 1.3plus, a ten ostatni jako elm327 1.5 i ten ma chyba inne drivery. Ponadto nie współpracuje z stnterm, więc to chyba elm327. Ten z Viakena – działa tylko na prędkości 34800, a na początku działał też na 11500. Wg stnfinder wszystkie mogą pracować w 3 prędkościach. Wydaje mi się, że wcześniej łączyłam się interfejsem OBD2 1.4 zwykłym elm327, ale ten zwykły/ wolny się zepsuł i z niczym się nie łączy. Kolejny zepsuty. Może BC niszczy interfejsy? Bo wg Viakena – to pierwszy przypadek zepsucia interfejsu. Niestety nie naprawiają tego co już nie mają w sprzedaży. Zwykłego OBD2 nie można już chyba kupić?

Skanowanie DTC w MES wykrywa 2 moduły – ECU oraz ABS, czyli te z którymi się łączę. Pozostałych nie wykrywa.

Analizator CAN wykrywa ramki wyłącznie dla tablicy wskaźników i przycisków. Reaguje na polecenia z samochodu, ale to są zmiany na zasadzie włącz/wyłącz – zmiana jednego bitu, jakby protokół komunikacyjny zakodowany, bo niezależnie od rodzaju kontrolki załączanej zmiana bitu jest taka sam. Myślałam, że zareaguje na polecenie zmiany temp. klimatyzacji, ale nie. Nie sprawdzałam w jeździe na kierunek ruchu, podczas skręcania, reakcja na gaz, etc, ale to będzie trudno wykonać jednej osobie. Po jednej ramce trzeba chyba patrzeć… Najlepiej byłoby symulować w samochodzie zmiany i patrzeć. Bo analizator bez sortowania się zawiesi. Zmiany ramek informują o statusie zapłonu i pewnie innych info ze wskaźników, ale na razie nie umiem tego zidentyfikować. Dlatego, że kilka bitów zmienia się w jednej ramce. Poza tym zmiany zachodzą z rózna częstotliwością i to tez pewnie ma znaczenie. W pozycji MAR pojawiają się czasowo 3 ramki z ID 7xx, czasem wskakuje ramka 683, a czasem znikają ramki. Jest ramka 63E z jednym bajtem, tylko, że ona się nie zmienia w stanie statycznym, nie wiem co to jest. Na razie odpuściłam analizatorowi próbowałam nauczyć się rozmawiać poprzez interfejs. Ale więcej na razie nie wymyślę w tej sprawie, więc wrócę do analizatora, by wszystkie info odczytać. Najgorzej, że trzeba jeszcze patrzeć jak przeliczać z hex na dec i z tego wnioskować co gada… I jeszcze wszystkie wyłapać. A ja ponieważ czasem się zamyślam, to nie wiem, czy dam radę. Zobaczymy.

Nie wiem jak sprawdzić bramkę poprzez złącze diagnostyczne? Myślałam, żeby może wysyłać z nadajnika analizatora komendy dla świateł i wskaźników i patrzeć, czy zadziała. Ale nie wiem, czy to jest możliwe? Jak wysłać, by zobaczyć jakąś reakcję?

Trochę nie rozumiem tego załączenia kontrolki ABS w czasie łączenia z ABSem i tego, że jest załączona, aż do przerwania połączenia lub wykonania procedury testowej na załączenie kontrolki awarii. To całkiem na opak. Ponadto moduł wyrzuca błąd. Gdyby ABS przekazywał info do ECU po linii 7, wtedy tak mogłoby być. Ponieważ 1 nie jest zwarta z 7 w KKL, a ja adapterem nie mam możliwości, aby to zrobić. Dlatego nie łączę się z modułem ASR poprzez adapter. Chyba.

Reasumując mam ochotę ruszyć z analizatorem na sterownik. Tylko, że jak zewrą się linie CAN to nie wiem czy nie wyeliminuję sterownika… Bo jeśli to sprawka GT, że się zwierają, to nieciekawie. Zastanawiam się, bo wcześnie po podłączeniu interfejsu fiksowały mi zegary, co łączyłam błędnie z MAFem, bywają też zaniki, czy zmniejszanie się napięcia w gneździe zapalniczki. Dlatego nie mogę czasem korzystać z ładowarki samochodowej do laptopa, czasem pokazuje za niskie napięcie i nie działa. Z tym MAFem, to w sumie bywało, że fiksował wraz z parametrami, a może to linie się zwierały i ECU głupiało?

Mogę ustawić każdy protokół w interfejsie, ale nie znaczy to, że uzyskam jakieś odpowiedzi. Nie wiem jak wywołać moduły, a producent przewidział ich diagnostykę poprzez złącze i w alfaOBD jest ID CAN 7Cx. Chciałam zobaczyć inne ramki… Próbowałam wywołać CAN komendami dla CAN. Poprzez AT CRA, etc… kilka – interfejs nie rozumie, np.: AT CEA… Nawet chyba mi się udało ustawić protokół B, ale terminal pisze, że brak danych, albo się zamyśla trwale, albo wywala CAN ERROR. Nie wiem jak to wywołać nie, po CAN, ale wszystkich protokołów nie sprawdzałam.

Te protokoły FIATa, co zamieścił euroscan to czytam. Tylko, że będę czytać drugi raz. Trochę zastosowałam, ale z dużą dozą bezmyślności. Muszę jeszcze poczytać.

Takie próby moje. Nie robiłam zrzutów za wiele. Ale może ktoś mnie poprawi, albo coś podpowie. Chcę się nauczyć.

Terminal1.zip

Nazwa:	RAMKA_380_OFF_MAR_RUN.png
Wyświetleń:	93
Rozmiar:	23.6 KB
ID:	124996   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	RAMKA_281_OFF_MAR_RUN.png
Wyświetleń:	102
Rozmiar:	16.0 KB
ID:	124997   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	E_2009.jpg
Wyświetleń:	95
Rozmiar:	82.4 KB
ID:	124999   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	7.jpg
Wyświetleń:	89
Rozmiar:	60.8 KB
ID:	125001   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	6.jpg
Wyświetleń:	67
Rozmiar:	9.3 KB
ID:	125002  

Nazwa:	5.jpg
Wyświetleń:	88
Rozmiar:	21.5 KB
ID:	125003   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4.jpg
Wyświetleń:	111
Rozmiar:	39.9 KB
ID:	125004   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3.png
Wyświetleń:	72
Rozmiar:	11.6 KB
ID:	125005   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	127
Rozmiar:	10.4 KB
ID:	125006   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	79
Rozmiar:	20.1 KB
ID:	125007  

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- poniżej testy połączenia z body (adres 18DAF140).
    - u mnie musi być włączony na samym wejściu filtr , bo bez filtra can analizator zatyka się.
    - dodatkowo podłączenie CAN analizatora bez kluczyka powoduje to że radio, NAV i inne moduły się zerują.
    - z innymi analizatorami can nie mam takich problemów.
    - np. analizator od licznika jest zrobiony na przekaznikach, pstryk i się podłącza do linii can, wpierw jedna linia a potem druga, cwane.
    - może coś wiadomo o upgradzie do CAN analizatora ?

- dodatkowo logi z włączenia kluczyka na MAR, taki plik loga ma około 2 MB, Can Analizator wysiada.

Nazwa:	19019.jpg
Wyświetleń:	97
Rozmiar:	138.8 KB
ID:	125048   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	19020.jpg
Wyświetleń:	71
Rozmiar:	110.0 KB
ID:	125049   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	19021.jpg
Wyświetleń:	84
Rozmiar:	119.0 KB
ID:	125050   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	19022.jpg
Wyświetleń:	80
Rozmiar:	110.0 KB
ID:	125051  
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 20-03-2014 o 07:01

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Dzięki.

No masz więcej ramek, ale masz nowy samochód, masz inny protokół – na CAN. W GT ECU ja mam KWP2000 fast. Popatrzę sobie.
    - możesz wyjaśnić opisy do plików. Nie wiem co to jest trace plus xx?
    - nie odpowiedziałeś – jak się łączysz? Chodzi mi o jednoczesne MES + analizator CAN? I jakim interfejsem?
    - bo interfejsu 1.4. - nie mam 1.4. Mogę spróbować wgrać sterowniki na nowo, te co są aktualizowałam. I tak mam 1.3plus albo 1.5 Co masz wgrane?
    - nie ma napięcia na linii 9 w GT, to znaczy, że muszę uzyskać połączenie po CAN albo po 7.

Tak, wiem, producent mi też mówił, że GT nie zapcha analizatora. Jednak, że to następuje b. szybko, że analizator się zawiesza. Jak włączę wszystkie bez sortowania. Być może zalezy to od czegoś innego.

Jeśli sugerujesz w innym dziale, że nie jestem połączona. To owszem kilka razy już pisałam, że przerywa mi połączenie na terminalu, zarówno na B-CAN, jak i KWP w momencie jak włączam monitorowanie CAN BUS. Mogę się połączyć z KWP2000fast i potem przestawić na B-CAN, C-Can. I nie rozłącza dopóki nie włączę monitorowania CAN BUS. Czy możesz włączyć monitorowanie CAN BUS?
    - czytam manual Fiata po raz drugi. Teraz dopiero zauważyłam, że jest dla innego B-CAN. To jeszcze spróbuję z tamtym się połączyć. B-CAN – 6 i 14. C-CAN – 2 i 10. Co masz w Gulietta na 2 i 10?
    - niemniej jednak chcę wiedzieć jak łączyć się z modułami poprzez dowolny terminal.

Wiem, że muszę ustawić interfejs na stosowny protokół. Potem muszę zrobić tak, aby ECU miało tą samą komunikację. Z manuala chyba wynika, że będzie to zapytanie powitalne składająca się z 5 bajtów.
    - muszę znać:
    ----------- format ramki, TBD
    ----------- adres ECU, TBD
    -----------adres interfejsu, F1
    ----------- ID wiadomości, dostępne
    ----------- mode diagnostyczne, dostępne
    ---------- baudrateID – można pominąć ECU z tego nie korzysta, w tym protokole.

To mam: xx xx F1 10 89 – tak bym wybrała, gdybym znała format i adres ECU. Znam dla grupy VAG – C1 33, ale dla K- line. Ale dla fiata – skąd mam wiedzieć. Manual wymaga – załącznika z opisem, tzw.: TBD – danych szczególnie tajnych. Może znane są te dwa bajty?

GT nie obsługuje protokołu ISO 15765-x, jak chyba Gulietta, co sprawia, że nie mogę skorzystać z komend AT CRA… i nie mogę zrobić multisesji. Są to chyba komendy dla protokołu ISO 15765. Mogę uruchomić protokół na interfejsie. A trzeba by protokoły interfejsu i ECU były zgodne. Jak mam połączyć się z modułami w GT, nie wiem.

Wczoraj nie udało mi badanie analizatorem. Próbowałam z 40 minut, ale cały czas zwierał linie. Przy okazji jak zwiera linie to przy wyłączonych światłach podświetla zegary. Dodatkowo interfejs 1.5 też mi robił zwarcie na liniach, więc na to wygląda, że niedługo nie będzie pracował poprawnie.
    - na złym robiłam połączenie. Ale program i tak nie przełączył chyba.

Nad resztą to się muszę zastanowić, wypisać z tych manuali różne komendy. Bo tak jak jeszcze zacznę w samochodzie wertować kilkaset stron manuali, to marne widoki, że coś zrobię w najbliższym czasie. Czy możecie mi pomóc z tą komunikacją?

Jak mogę podłączyć analizator do przewodów CAN w ECU – jeśli je znajdę? Jakie mam ustawiać prędkość, bo jak ustawię źle to analizator się zablokuje.

PS) Nie pokazałeś multisesji, jak euroscan. Chciałam tylko zobaczyć.

Nazwa:	terminal_a_OBD_1.jpg
Wyświetleń:	90
Rozmiar:	49.8 KB
ID:	125098   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	terminal_a_OBD_2.jpg
Rozmiar:	51.9 KB
ID:	125099   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	terminal_a_OBD_3.jpg
Wyświetleń:	81
Rozmiar:	52.7 KB
ID:	125100   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	terminal_a_OBD_4.jpg
Wyświetleń:	89
Rozmiar:	52.1 KB
ID:	125101   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	terminal_a_OBD_5.jpg
Wyświetleń:	85
Rozmiar:	51.4 KB
ID:	125102  

Nazwa:	terminal_a_OBD_6.jpg
Wyświetleń:	81
Rozmiar:	55.2 KB
ID:	125103   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	terminal_a_OBD_7.jpg
Rozmiar:	49.6 KB
ID:	125104   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	terminal_a_OBD_8.jpg
Wyświetleń:	70
Rozmiar:	53.0 KB
ID:	125105   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	terminal_a_OBD_9.jpg
Wyświetleń:	82
Rozmiar:	52.7 KB
ID:	125106   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	terminal_a_OBD_10.jpg
Rozmiar:	40.9 KB
ID:	125107  

Ostatnio edytowane przez Majka ; 20-03-2014 o 11:08

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

opis magistrali CAN w giuliettcie oraz kable do łączenia MES oraz Can analizatora..... ja mam stary wtyk obd2 a w nim zalutowane kable do can analizatora....

Nazwa:	kabel-Y.jpg
Wyświetleń:	92
Rozmiar:	90.8 KB
ID:	125153   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	opis2xfemale.jpg
Rozmiar:	48.5 KB
ID:	125154  
    Attached Files Attached Files