Źle zrobiłam jednoczesne połączenie adaptera i analizatora pod 6 i 14. Ten sam błąd już kiedyś popełniłam próbując rozgałęziać BNC. Muszę chyba zrobić przewód, bo nie mam adapterów. Tylko, że skoro się nie łączę z modułami CAN, to nie wiem, czy w tym wypadku to ma sens?
Nie wiem, czym jest spowodowane zwarcie linii H i L, nie ma w tym żadnej powtarzalności w sumie. Czasem nic się nie dzieje. Może tak jak oscyloskop mi się blokował, podczas używania iskrownika. Oscyloskopem mogłam podłączyć dwie linie przez sondę różnicową i nic się nie działo. Dlatego uważam, że to sprawka analizatora. Mniejsza z tym, można temu zaradzić, zmieniając ułożenie przewodów, multipleksera oraz odłączając na chwilę analizator.
- problem jest - odczyt bez sortowania jak jest więcej ramek. I raczej jest mi to potrzebne, aby więcej zebrał.
Ramki extended. Nie mogę ich ustawić i tak wrzuca standard. Dzisiaj je wymusiłam, ale są dziwne… Widać je tylko w opcji nasłuch. Wolno pracował program. Nagram to może, już jutro.
Może to za szybko jak dla mnie. Zaczęłam od początku, testy w pozycji kluczyka OFF i MAR. Aktywowałam w samochodzie różne opcje. Jak wysłać analogiczne zapytanie – nie wiem póki co. Choć w trybie normal powinno pójść zapytanie, a potem odpowiedź? Może muszę patrzeć w nasłuch także?
- ramki standard - tablicy przyrządów oraz z panelu przełączników różnych. Może dlatego analogiczne ramki są na CAN i innych liniach w oscyloskopie.
- nie było zmian ramek na wprowadzane zmiany na wyświetlaczu dużym z menu wyboru, a po zwarciu linii migało.
- nie było zmiany na pasy ON/OFF, mimo, że kontrolka znikała.
- nie było reakcji na zmiany temp. klimy, jedynie ON/OFF.
- nie łączę się z BC oraz panelem instrumentów (węzły), CAN, klimą. Ponieważ testery obsługują te moduły – powinnam zobaczyć ramki o ID węzłów na analizatorze czy oscyloskopie, po ich aktywacji. BC to chyba "głowa" magistrali.
- jeszcze patrzyłam test kontrolki silnika, po linii 7, ale już dzisiaj nie mam siły patrzeć, nie wybrałam ramek. Patrzę silnik, bo jest węzeł silnika, a linia 7 to tylko linia diagnostyczna. Nie przemyślałam tego jeszcze.
- ramek dla zegarów nie wytypowałam, to z jałowym chyba będzie trzeba?
Nie zrobiłam już porównania OFF/MAR. Jałowy i w jeździe, to muszę się zastanowić jak zrobić, by wytypować ramki.
Takie pytanie - w MES kiedyś widać było konfigurację sieci CAN, czy mogę to jakoś zobaczyć?
AnalizatorCAN_tablica_panel_przycisków_OFF_MAR.zip