Strona 1 z 8 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 77

Temat: Alfa 159 za +/- 20tys?

Użytkownik Embrion
    Auto
    może będzie 159

Domyślnie Alfa 159 za +/- 20tys?

Witam wszystkich. Utworzyłem nowy temat, gdyż przeszukałem forum i nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Jeżeli nie powinienem zakładać tematu, to proszę przenieść post tam, gdzie trzeba i z góry przepraszam. Zachorowałem na 159... Teraz jeżdże avensisem z 99r (diesel) i powoli myslę o sprzedaży auta i kupnie czegoś młodszego. Dużo się naczytałem o alfie 159 i wychodzi na to, że nie ma się czego bać tylko zbierać kase i kupowac Interesuje mnie tylko 1.9 JTDm (120 albo 150KM - nie ma znaczenia bo jak 120 będzie za mało to chip) w kombi, chociaż sedan też by przypasował. Głównie robię trasy autostradką a4, mało jeżdżę po zakorkowanym Krakowie, więc o dpf się nie boję. CHciałbym abyście podpowiedzieli mi czy znajdę jakąś sensowną alfe za okolo 20tys? Wiem ze bedzie to pewnie kolo 2006-2005 roku i przebieg spokojnie 200tys, ale to mnie nie przeraża - a może nawet i lepiej bo już niektóre naprawy będą zrobione Na aukcjach ceny się wahają od 15tys (tego nawet nie biorę pod uwagę) do okolo 30 (oczywiscie mowa o roczniku 2007 i starszym), więc wyciągając średnią z tych cen pomyślałem, że może za okolo 20k by coś się dało wyciągnąć. Czy wg Was jest sens nastawiać się na 159 w tych pieniądzach, czy raczej sobie odpuścić? Byłbym wdzięczny za każdą sugestię. Pozdrawiam :-)
    Ostatnio edytowane przez marcin43210 ; 27-04-2014 o 02:04

Użytkownik Maniak resoraków Avatar juhass
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Giulietta MA 2011; Giulia 2021 USA

Domyślnie

Jeśli nie chcesz znienawidzieć alfy to odpuść...
    Albo dozbieraj z 10 tys i wtedy cos szukaj. Z tym że nie licz na realne 200tys, a raczej coś koło 250-300. Niestety, diesel musi jeździć...

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Kupuj bo młodsze nie będą - takie moje zdanie.
    Tylko miej zapas kasy.... to że DPFem sie nie przejmujesz bo robisz trasy, nie oznacza że nie będziesz miał z Nim problemów w aucie z 2005-2006r. ze sporym przebiegiem.
    Dużo szukaj i oglądaj - najlepiej z kimś kto już trochę jeździ 159 ( jeśli oczywiście masz taką możliwość ).
    Na budziku pewnie będzie 150-180tys. km ale jak będzie miała pewnie 350+ to się nie przejmuj - jtdm-y to dobre i trwałe jednostki ( oczywiście oby tylko nie zajechane było ). Większość ludzi jak widzi 250tys. to już oczy wywala na wierzch... ( inna sprawa że takich ogłoszeń nie ma bo k... wszyscy cofają liczniki ) a wiele aut z zachodu 3-4 letnich tyle realnie ma.
    Czytaj forum regularnie - duża skarbnica wiedzy i będzie Ci łatwiej użytkować 159 jak już kupisz

Powodzenia w szukaniu i spełnianiu motoryzacyjnych marzeń !!

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Pirat drogowy Avatar 3voQ
    Mieszka w
    LDZ
    Auto
    156, A8L, Voyager, Peżo

Domyślnie

Tylko odloz min 10k na ewentualne naprawy, to samo sie tyczy modeli za 20 jak i 30k. Oczywiscie mowię o egzemplarzach juz nieco wyeeksploatowanych, policz sobie ile cię wyjdą same "elementy eksploatacyjne" jak rozrząd, dwumas, zawias, hamulce, oleje, maglownica, ktora coraz częściej sprawia kłopoty, opony etc. Cieżko to zrobic w cenie 10k ale jak juz zrobisz to pozostaje tylko jeździć i jeździć:-) pomijam wtryski i turbinke, ktore uchodzą za stosunkowo trwałe.

Wysłane za pomocą Poczty Polskiej poleconym priorytetem..
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    mało piszę, więcej robię a to moje pociechy
    156 3.0

Dawne kochanki:
    GT 3.2 (kochała najbardziej a teraz kocha ZjadaczKanapkow)
    159 (zdradziła i poszła)
    GTV (w trakcie renowacji w dobrych rękach GrzesieKW)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Użytkownik Embrion
    Auto
    może będzie 159

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi. Czytalem już troche forum i dużo ludzi za okolo 30k szukało alf z 2008r (szukało w 2013r), więc pomyslalem ze skoro już rok minał i chciałbym starsze auto to moze za taką kasę coś sie uda złapać. Alfa wygląda... obłędnie i po porstu jak patrze na te auta to nie moge przestać, ale wiem, że przy wyborze auta trzeba sie też kierować rozsądkiem, dlatego wolę popytać, żeby na mine się nie wpierdzielić. Teraz avensis d4d... chyba każdy wie, co to oznacza Oprocz wymiany sprzegła, hamulców i reszty eksploatacyjnych rzeczy NIC więcej w nim nie robiłem i jeśli przesiadka do alfy byłaby tak niemiła, że trzeba od razu wszystko robić to nie wiem jakie bym miał odczucia xD mimo wszystko kasiorke jeszcze zbieram, a ogloszenia i forum przeglądam dalej - zawsze nowe informacje wynajdę jakieś

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

To samo mi pisali jak ponad dwa lata temu szukalem alfy za 30k.i co?

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał marcin43210 Zobacz post
    jeśli przesiadka do alfy byłaby tak niemiła
    Upewnij się, że z punktu widzenia kierowcy przesiadka do Alfy będzie satysfakcjonująca. Po Toyocie można się trochę zdziwić...

Użytkownik Embrion
    Auto
    może będzie 159

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    Upewnij się, że z punktu widzenia kierowcy przesiadka do Alfy będzie satysfakcjonująca. Po Toyocie można się trochę zdziwić...
    Wiesz... toyota jest z 99r... wiec już auto wiekowe ale i za razem mega wygodne Wydaje mi się jednak, że w alfie komfort jazdy bylby jednak lepszy bo to dużooo młodsze autko.

Dodano po 8 minutes:

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    To samo mi pisali jak ponad dwa lata temu szukalem alfy za 30k.i co?
    I co, nie posłuchałes, kupiłes za te 30k i się cieszysz z niej do dzis bo dobre autko? Czy może wrecz przeciwnie?;>
    Ostatnio edytowane przez marcin43210 ; 27-04-2014 o 11:40 Powód: Dodano

Użytkownik Świeżak Avatar Ciacho13
    Mieszka w
    Rypin
    Auto
    AR159 SW TI 2.4 JTDm 210ps 2008 black + Seat Ibiza 6L Sport 1.9 130ps 2003 Black

Domyślnie

Pod względem emocji z jazdy taka alfa 159 zmiażdzy starego i nudnego do potęgi avensisa. A co do 20 tyś złotych... hmmm to najszybsza droga do znienawidzenia nowego auta. Opcje są dwie, albo zbierasz więcej i kupujesz zadbany egzemplarz albo kupujesz taki i trzymasz kase w rezerwie
    Ja przesiadałem się z Ibizy 6L 2003 rok TDI 130km i jedyna rzecz na minus to spalanie, bo Ibiza ok. 5 Litrów a tutaj każdy wie, 7,5 to minimum, ale jak coś waży 1.8 tony, ma 210 km czyli power i do tego porusza się na kapciach jak od mniejszej ciężarówki to można to zaakceptować
    Ostatnio edytowane przez Ciacho13 ; 27-04-2014 o 12:00
    Moja pierwsza Alfa - 159 SW 2.4 JTDM Turismo Internazionale

159 powodów do wydawania pieniędzy na swoją pasję

Były : Seat Cordoba SX 97' 1.6i/101km / Ford Mondeo 01' 2.0 TDDI/115km
    Jest : Alfa 159 SW 2.4/210km TI 08 / Seat Ibiza 6L Sport 03' 1.9 TDI/130km

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał marcin43210 Zobacz post
    Wiesz... toyota jest z 99r... wiec już auto wiekowe ale i za razem mega wygodne Wydaje mi się jednak, że w alfie komfort jazdy bylby jednak lepszy bo to dużooo młodsze autko.
    Nie jestem pewien co do tego nowe samochody są raczej cięższe (szczególnie 159) od starszych, więc i mniej komfortowe. W dodatku Alfa ma dwuwachacz z przodu, który dodatkowo zmniejsza komfort.

Może da rade kupić 159 za takie pieniądze z początku produkcji. Aczkolwiek przygotowałbym dodatkowe PLN na "pakiet startowy". Jeśli to będzie diesel to i przebieg będzie duży (sam masz klekota to oblicz ile rocznie jeździsz, np w moim przypadku jest to 30kkm+) a to może oznaczać, że przez ten czas mimo iż samochód był być może całkowicie bezawawaryjny, ale za to wyeksploatowany i może po chwili wyjść coś do roboty (np. zawieszenie) co uszczupli twój portfel i sprawi, że będziesz wkoło opowiadał jaka ta Alfa awaryjna.

Życzę powodzenia w kupnie auta