Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Alfa 147 Problem z Airbag Pilne...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Najprościej byłoby sprawdzić niebieskim kablem z przełącznikiem bo taki z poduszkami łączy się bez problemu nawet jeśli są błędy w centralce - w tym błąd wewnętrzny. Nie uzupełniłeś miejsca zamieszkania, ale spróbuj w regionalnym zapytać czy ktoś ma taki kabelek to na jakimś spocie Ci podepnie i sprawdzi czy to była wina kabli czy problem jest z autem.

A co do kurtyn - tak, są długie - na foto masz rozmieszczenie poduszek:

Użytkownik Rowerzysta Avatar ffranek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Stelvio 2.0 200KM '22

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    A co do kurtyn - tak, są długie
    Tak jak koledzy piszą. Ja zweryfikowałem to również w praktyce. Niestety.
    Także musisz to przyjąć, że jest ich w Twojej Alfie najwyżej sześć.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Nysa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTD 115KM 2004

Domyślnie

Dzięki za odp. Niech będzie 6 mi to nie przeszkadza tylko mam nadzieje, że jest te 6, że nie brakuje którejś skoro świeci, chyba, że tak jak pisałem jeszcze że klakson nie działa może coś z tą kierownicą ale jutro jeszcze jak nie połącze się z tymi poduchami u innego mechanika to jade do fiata myślę, że oni dadzą radę. Dam znać

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

Problem z klaksonem może powodować brak styku w kostce która podpięta jest do "trąbki". Na początek to bym polecał sprawdzić. Styki śniedzieją przez co nie ma połączenia i klakson nie działa. Czasem wystarczy kilka razy rozpiąć i spiąć by zadziałał. Klakson w 147 jest po prawej stronie silnika z przodu czyli stojąc przed autem będziesz miał go po lewej stronie od silnika w kierunku lampy.

Użytkownik Ogier Avatar pewu
    Mieszka w
    Rawa Mazowiecka
    Auto
    AR 147 1.6 TS 120KM 5D 2001r.

Domyślnie

A może jedno i drugie jest połączone.
    Ktoś zmieniał poduszkę i coś poknocił z podłączeniem kostek w kierownicy przez co nie działa klakson i wywala błąd poduszki.
    Albo zmieniona była kierownica bo poprzednia była wytarta ?
    Napisz skąd jesteś to może ktoś z forum oblatany w temacie mieszka niedaleko i pomoże. Na odległość ciężko jest coś wymyślić. U większości mają komputery uniwersalne, które w gruncie rzeczy poza kasowaniem błędów niewiele się przydają.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9jtd 8v 115KM 2002r.

Domyślnie

Kolego sprawdź czy masz w ogóle sterownik Air Bag
    Znajduje sie on w tunelu środkowym, najłatwiej dostać się do niego od strony pasażera. Tu gdzie pasażer ma lewą nogę musisz ściągnąć boczek jest na kolkach po zdjęciu zobaczysz obudowę od nawiewu a pod spodem metalowa skrzyneczkę przykręconą do podłogi auta to jest ten sterownik dochodzą do niego dwie wiazki przewodów.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Nysa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTD 115KM 2004

Domyślnie

Dzięki wszystkim za porady, byłem w serwisie fiata i wszystko już ok. Niedziałający klakson był powodem braku styku przy trąbce a jeśli chodzi o poduszki to błąd tkwił w kostce pod siedzeniem kierowcy (Urwany jeden z kabelków) Naprawili, skasowali błąd i kontrolka zgasła. Na komputerze w "airbag" pokazuje że jest 8 poduszek. 2 normalne i 6 kurtyn a powiedzieli mi, że wersje 3D mają 6 a moja 5D z tyłu w słupkach ma 2 dodatkowe kurtyny boczne dla pasażerów z tyłu. a znaczków airbag jest 12 w środku.
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

W którym serwisie Fiata pracują tacy specjaliści?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1,6t-spark 00r

Domyślnie

Zamiast się przyznać że się pomylił z tymi poduszkami to gość dalej przy swoim, bo on ma 8 i w serwisie fiata mu powiedzieli... a jak mu powiedzieli to niech poda co to za serwis to będziemy wiedzieć że ten serwis omijamy szerokim łukiem.

Jedyna taka 147 na forum z 8 poduszkami.

Licząc znaczki to moja" ma lekko 16 poduszek", ale szczerze wątpię aby np w daszku przeciwsłoneczny pasażera była poduszka(napis SRS Airbag tam jest).

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Z tymi poduszkami, to widzę ciągle powtarzająca się historia. Jak nie spece z allegro, to ktoś inny wymyśla, że poduch jest ileśtam...
    Alfa 147 nie ma opcji jeśli chodzi o ilość poduszek. Wszystkie miały tyle samo w standardzie - 6 poduszek. Wałkowane wiele razy, więc nie ma co wyliczać.
    Znaczki nie oznaczają ilości poduch.

A co do fachowców z pierwszego tematu, co "byłem u dobrego mechanika na komputer i podłączyliśmy się ze wszystkim oprócz tych poduszek, po prostu nie da się ... ", to powiem tyle - ja nie jestem mechanikiem, ale wszedłem na stronę FES i dowiedziałem się, że aby połączyć się z poduszkami, trzeba mieć specjalny kabelek (przejściówkę), aby zamienić miejscami piny od złącza.
    W każdym razie ja bym omijał takich speców (zarówno tych pierwszych, co się nie mogli podłączyć, jak i to niby aso, w którym mówili o 8 poduszkach).
    Niezależnie od wersji, kurtyna ciągnie się przez całą długość szyb bocznych (od przedniego słupka, aż po bagażnik).

Aż dziw bierze, że nawet po spojrzeniu na grafikę drift-r, nadal są wątpliwości... ale cóż z tego, jak za niecały miesiąc znów ktoś na forum będzie usiłował przekonywać, że jego alfa 147 ma więcej poduszek...