Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Temat: Czy jest sens kupować używane tarcze i klocki

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

Kolego, zle trafiłeś, bo sam handluje częściami i obecnie mając do wyboru używany oryginał a nowy zamiennik, to wybrał bym NOWY ORYGINAL, ale ludzie wola nowy zamiennik, bo np. Nowy reflektor ma lepsze właściwości niż używany. To samo blotnik czy maska, bo nie są pordzewiale. Weź pod uwagę, ze komplet nowych opon kosztuje 2500 zł a używki za 500. Sorry, ale na tarczach czy klockach nie zaoszczędzisz 2000 zł. Dlatego kupuje się używane opony. No chyba, ze Ty kupujesz nowe to gratuluje dobrobytu

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Ja raz kupiłem używane opony i to była kasa w błoto. Udało mi sie na używanych zimowkach przejeździc sezon i sie skończyły a przez ten wlasnie sezon były kiepskie - koszt 600pln. Kupno nowych to 1200-1500 mam przynajmniej 3 sezony oraz wysoki i świeży bieżnik. To samo idzie do letnich.

Użytkownik Romeo Avatar Grand231
    Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9mJTD 16 V 150 KM

Domyślnie

Używanych zimówek nie kupił bym nigdy, po prostu większość używek pochodzi z Reichu, opona zimowa musi być miękka a tam np. przypuśćmy że Niemiec jechał 150 km/h 2h, na zimówkach w temp > 10 st, doprowadzając do spalenia tych opon mieszanka stała się twarda i mimo że bieżnik jest wysoki opona nie ma swoich właściwości. Używki opony warto kupować ale tylko letnie w moim mniemaniu. A co do tych Mikod - w sumie nie wiem warto je czy nie ?, bo opinie są różne .

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Nie kupuj nawiercanych i bedzie dobrze chyba ze masz tendencje do mocnego obciążania hamulców, wtedy sie pogną. Ja zawsze biorę tarcze brembo i klocki ferodo - czasem dym ciężki idzie ale tarcze sie nie gną.

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Grand -http://www.sklepmartec.pl/k3092,tarc...romeo-156.html
    Brałem od nich ten zestaw, cena do jakości świetna, na forum jak się okazało sporo osób na tym jeździ i ludzie zadowoleni. Ja sam również, nie piszczą, nie ma bicia, hamuje bardzo dobrze.
    Sprawdź tylko wymiar klocków - bo w 147 jest z tym różnie. Ogólnie za ciut więcej jak 260zł z wysyłką masz dobry komplet, który na pewno przejeździ lepiej jak te używki.
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Embrion Avatar pistak23
    Mieszka w
    Szczecin / Gorzów
    Auto
    Alfa Romeo 147 t.spark 1,6 105Km

Domyślnie

Wg mnie nie ma sensu kupować używanych części eksploatacyjnych takich jak tarcze czy klocki. Nigdy nie wiesz czy tarcze są proste. Może odejdę od tematu lekko ale jestem maniakiem rowerowym i sens kupowania używanych części eksploatacyjnych jest żaden. Tarcza rowerowa jak zostanie przegrzana to traci swoje właściwości a klocki hamulcowe to się wymienia co sezon. raz po jednym wyścigu zjadło mi połowę kloców. Nidy nie wiesz jak części były używane. "Auto nie bite pierwszy właściciel" itd. Standardowa regułka jak "zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania..." itd. Ja bym nie ryzykował używanych tarcz i klocków, tutaj chodzi o bezpieczeństwo. Używane to można kupić zagłówki, lusterko, plastiki, koła itp.

Użytkownik Romeo Avatar Andy1970
    Mieszka w
    Płaza/Chrzanów/Małopolska
    Auto
    164 V6

Domyślnie

Jak tarcze są krzywe to się toczy (jak jest z czego zebrać) i mogą jeszcze długo posłużyć.
    AR 164 3.0 V6 Super 200 KM 1995 http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...12v_super.html - ciągle w odbudowie
    AR 156 2.5 V6 - sprzedam części
    AR 164 3.0 V6 - sprzedam części

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał Andy1970 Zobacz post
    Jak tarcze są krzywe to się toczy (jak jest z czego zebrać) i mogą jeszcze długo posłużyć.
    Andy - ale powiedz szczerze, gdzie tu opłacalność, jak podliczając wszystko łącznie z dojazdem, toczeniem tarcz i samą tarczą - można kupić już coś sprawdzonego, a odkładając parę złotych więcej dobry zestaw, który pewnie będzie hamował.
    Poza tym czy po przetoczeniu tarcz - nie powinno montować się i tak nowych klocków ?
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał Szczepan Zobacz post
    mając do wyboru używany oryginał a nowy zamiennik, to wybrał bym NOWY ORYGINAL
    yyyyy.... chyba coś nie ten teges

Cytat Napisał Szczepan Zobacz post
    Weź pod uwagę, ze komplet nowych opon kosztuje 2500 zł a używki za 500.
    Coś Kuba chciałeś podkreślić ale wyszło komicznie. Bo przykładowo komplet przyzwoitych opon 225/40R18 kupisz za 1600zł a używki za 500zł/komplet w tym rozmiarze to kupisz ale z bieżnikiem poniżej 4mm.

Co do tarcz i klocków używanych - jeśli jeździły na samochodzie i zamontuje się je na innym samochodzie to problemu nie ma - pod warunkiem, że to się opłaca. W przypadku opisywanym nie opłaca się.

Użytkownik Romeo Avatar Andy1970
    Mieszka w
    Płaza/Chrzanów/Małopolska
    Auto
    164 V6

Domyślnie

Dokładnie jak pisze kolega drift-r nie ma kalkulacji. Gdyby taki zestaw kosztował z 50 zł to można by myśleć ale 150 to gruba przesada. A i po toczeniu tarcz można założyć stare klocki.
    AR 164 3.0 V6 Super 200 KM 1995 http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...12v_super.html - ciągle w odbudowie
    AR 156 2.5 V6 - sprzedam części
    AR 164 3.0 V6 - sprzedam części