Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 77

Temat: [156] Falujące obroty

Fred
    Gość

Domyślnie

Na pewno nie przeplywka.
    Znow uwazam ze to wina ECU i jego durnego softu ale jesli mozesz od kogos pożyczyc krokowca to podmien i zobacz czy cos sie zmieni. Szkoda kupowac nowy bo to droga sprawa a ja uwazam ze to nie krokowiec jest winny.

Co do przepustnicy to mam swoje spostrzezenia . Po zalozeniu do silnika 2.0 TS przepustnicy z 1.6 czyli z węższym dolotem falowania ustaly ...ale poniewaz nie mialem zbyt wiele czasu na testy nie wiem jaki wplyw mialaby taka przepustnica na pozostale parametry auta.

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

A jezeli ECu to co mozna z tym zrobic? Dodam ze to zaczelo sie dziac patre mies temu - moze ze 3, wczesniej nie bylo takiego problemu. Co do silniczka wolnych obrotow to - chwilowo co najwyzej moge go przeczyscic, przedmuchac przesmarowac i zobaczyc co bedzie dalej...

Fred
    Gość

Domyślnie

Jesli to ECU to mozna wgrac upgrade softu tak jak to opisywał bubu321.

A silniczka nie wyczyscisz i nie przesmarujesz bo jest nierozbieralny a poza tym nie brudzi sie wewnątrz wiec jesli tylko trzyma wolne obroty tzn ze jest sprawny.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Też miałem to samo, co kolega Siekier - na razie po zrobieniu resetu parametrów adaptacyjnych silnika krokowego i ECU jest OK - pewnie dotąd, aż ECU znowu nie złapie czegoś głupiego.

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

O - to dobrze wiedziec!
    rozumiem ze reset zrobie jak pojade na komp do mechanika?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar DeeS
    Mieszka w
    Zabrze-Ruda Śląska
    Auto
    AR 156 2.5 V6 Q2

Domyślnie

Cytat Napisał Fred
    DeeS, generalnie nie ma problemu poza tym ze taka operacja chwile trwa a ja aktualnie jestem chory a garaż mam zimny . Wstrzymajcie sie chwile by temperatura doszla choć do 0 st. i wtedy sie jakos umowimy .
    Spokonie nie spieszy sie ale z pomocy z checia skorzystam :wink: mam jednego znajomego ale on wiecznie nie ma czasu no i nie alfista a pozatym nie przepada za alfami to ci .....

selius
    Gość

Domyślnie

A czy jak bedzie uszkodzony w jakis sposob silniczek krokowy to na unidiagu wyswietli blad ze cos nie tak z silniczkiem? Czyscilem przepustnice 4 razy i za kazdym razem robilem reset parametrow adaptacyjnych silniczka krokowego i ECU, wymienilem sonde, po tym obroty tak jakby troche sie uspokoily ale nie na dlugo, naladowalem aku, wymienilem silniczek krokowy i bylem u mechanika zeby podlaczyl moja AR pod profesionalnego kompa (KTS 2000) bo myslalem ze cos zle robie i to samo, skasowal cala adaptacje i po tym zauwazylem ze przy wiekszej predkosci jak wrzuce na luz to obroty ladnie spadaja do 1 tys i tak trzymaja, ale czym wolniej jade to obroty zaczynaja bardziej falowac... Jeden kolega powiedzial mi zebym zalozyl oslone silnika i ze to powinno pomoc ale nie wiem co to ma wspolnego z obrotami silnika ;/ Jak wymienialem silniczek krokowy to zauwazylem ze dosc ciezko chodzi ten bolec na przepustnicy co kieruje nim silniczek krokowy tak powinno byc?

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Z tym bolcem to pewnie złudzenie - przepustnica ma dość mocną sprężynę i jak ruszasz nią w miejscu, gdzie jest mocowana linka to chodzi łatwiej, a za bolec od krokowca trudniej bo bolec jest osadzony na małej średnicy, a moment obrotowy to wiadomo - siła x ramię. No chyba, że masz zatartą ośkę.

selius
    Gość

Domyślnie

No tak wiadomo czym mniejszy bolec tym wieksza sila tylko ciekawi mnie czy taki maly krokowiec ma tyle sily zeby dobrze ustawic przepustnice

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

silnik krokowy jest małej mocy , ale zauważ że on pracuje poprzez przekładnię ślimakową .
    - to ona dostarcza odpowiedniego momentu do regulacji jarzmem przepustnicy oraz poprzez moment samohamujący nie pozwala na obrót przepustnicy po ustaniu momentu siły.