mnie irytuje, ale pewnie luz luzowi nie równy i może u mnie jest większy
mnie irytuje, ale pewnie luz luzowi nie równy i może u mnie jest większy
Standardowa odpowiedź na stuki przy wolnej jeździe po raptownym momentalnym dodaniu gazu i jego puszczeniu brzmi: luz na mechanizmie różnicowym oraz TTTM. Taką odpowiedź słyszalem z kilku źródeł (ASO, jakiś warsztat i tutaj). U mnie ten stuk jest dobrze słyszalny , gdy auto z wyłączonym silnikiem weźmie się na jedynkę i rozbuja przód-tył. W czasie jazdy te stuknięcia pojawiają się u mnie bardzo rzadko, tylko w zakresie biegów 1-2 i właściwie to muszę się postarać, żeby je "wygenerować".
Żeby zlikwidować ten luz, trzeba wymienić satelitki. Nie ma innej opcji.
Przykładowy obrazek:
![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
a tak z ciekawości, jaki jest koszt nowego mechanizmu różnicowego? i czy warto w to się bawić?
ja bym zaryzykował uszkodzony kielich przegubu wew.- wjedź na kanał bieg na luz, ręczny zaciągnięty i poruszaj kielichem lewym. Luz powinien być minimalny jeżeli jest mocno wyczuwalny to regeneracja lub wymiana kielicha. Jest firma w Toruniu co naprawia.
no mam luz że aż stuka, filmik wrzucałem http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1430063
wymiana krzyżaków nie pomogła, teraz poluje na używki
mógłbym się wykosztować na nówkę ale jak się okaże że jednak mechanizm
a mechanizm dla 1.9 jtd, 1.9 jts i 2.2 jts wg epera jest taki sam i w tym sklepie kosztuje 3 tyś
https://www.fiat-autoparts.com/pl/ka...number-search=
skoro temat jest o dwumasie to mam pytanie do użytkowników którzy go wymieniali wraz z całą resztą. Z racji że pierwsze posty mają już kilka dobrych lat, a auta przejechane kolejne tysiące km jak wam się sprawują auta po tym okresie? Na jakich zestawach jeździcie? Które możecie polecić a które odradzić? Powoli przymierzam się niestety do wymiany kompletu w mojej chipowanej 1.9 8v i chciałbym to zrobić najsolidniej.
Wymień od razu też wysprzęglik.
U siebie wymieniałem komplet dopiero 15 tys. km temu, ale do tej pory żadnych stuków, puków itp nie ma. Zestaw pracuje bez zarzutu. Sachs.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Przejechałem już 30 tys na komplecie Valeo (sprzęgło + dwumasa). Wysprzęglik i uszczelniacz wału innych firm ale nazw nie pamiętam. Wszystko jak najbardziej ok.
no więc byłem w dwóch warsztatach polecanych przez fachowca od skrzyń m32, pierwszy zajmuje się regeneracją dwumasów, mechanik się przejechał i wg niego dwumas jest ok, nie słychać żadnych niepokojących dźwięków, jest gdzieś lekki luz ale wg niego ciężko byłoby znaleźć przyczynę i lepiej tak jeździć
podjechałem do drugiego, mechanik się przejechał i wziął na kanał, usłyszał jakieś chrobotanie i ciche postukiwanie, wg niego ... dwumas do zrobienia
chrobotanie jest dość ciche , w samochodzie czy pod maską nie słychać, tylko na kanale/podnośniku
no i wrócilem do pierwszego warsztatu i wg nich dwumas może lekko chrobotać, co wy na to ?
EDIT
pytałem się też mechanika z drugiego warsztatu że ponoć dwumas do zrobienia jest głośny a on na to że to jest benzyna i tu nie ma takich naprężeń, co wy na to ?
Ostatnio edytowane przez Alabaster ; 11-06-2014 o 13:22