Strona 26 z 44 PierwszyPierwszy ... 161718192021222324252627282930313233343536 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 437

Temat: MP3 do ICS - prosty Line in, AUX

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bussoholik
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 166 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO.

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    dołączam się do apelu
    chętnie usłyszę wrażenia z porównania loudlink / audiostrada / AUX tudzież zmieniarka
    Zrobiłem takie porównanie, z wyłączeniem loudlinka/audiostrady. W przypadku loudlinka/audiostrady takie porównanie też nie będzie miarodajne bo sprawdzamy na skompresowanych plikach.

Metodologia
    Mam w swojej 166 DSP i zmieniarkę.
    Nagrałem płytę CD z plików FLAC - JmLab Audiophile CD3 i wrzuciłem do zmieniarki.
    Następnie tę samą płytę w formie FLAC wrzuciłem na swój telefon - Galaxy S3 z Boeffla Sound i włączoną opcją DAC direct (pominięcie wszelkich "upiększaczy" dźwięku w telefonie).

Ustawienia Audio : Loudness - Off, Korektor - Off, Bass - 0 (środek skali) , Treble - 0 (środek skali), DSP - Hi-Fi , Position - Left, głośność w telefonie 2/3 skali - dwa skoki poniżej punktu przesterowania dla tej płyty.
    Miernik organoleptyczny - ukończona szkoła muzyczna, maniak audio.
    Punkt odniesienia - Sennheser HD650 + Przedwzmacniacz Hi-Fi Man, Monitory studyjne KRK 8 + Fiio D2.

Odsłuchałem kilka kawałków na postoju i dźwięk ze zmieniarki jest znacznie lepszy, ma mniej szumów własnych i inną charakterystykę, wszystko brzmi czyściej i separacja instrumentów jest znacznie lepsza (słychać więcej szczegółów i scena się nie zlewa).

Spróbuję pożyczyć jakiś dobry mikrofon studyjny i zrobić pomiary w aucie, przeanalizować spektrum wtedy będę mógł przedstawić konkrety bez insynuacji, które na pewno będą pod tym postem o autosugestii i placebo.

Konstrukcja przedwzmacniacza kaseciaka różni się zasadniczo od przedwzmacniacza zmieniarki CD. Oba układy są dedykowane do pracy z zupełnie innymi urządzeniami Audio, przy innej impedancji i odsłuchowo wiele je dzieli. Na pewno wlutowanie się w przedwzmacniacz kaseciaka to lepsze rozwiązanie od adaptera kasetowego czy transmitera FM, ale z naszych Alf da się wycisnąć więcej.

Jak wpiąć się bezpośrednio do DSP z wejściem AUX ? Wiem że kilka osób ma takie rozwiązanie ale przez szukajkę nie mogłem znaleźć.

PS. Szacun dla Marka za moda z DSP
    Ostatnio edytowane przez bussoholik ; 13-06-2014 o 08:22

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Widzę profeska. Czekam na wyniki.
    W moim temacie na stronie 18 masz schemat gdzie i w co się wpiąć. Przełącznik audio możesz zrobić na mikro przekaźnikach. Też na schemacie.
    http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._4hp20-18.html

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał bussoholik Zobacz post
    Zrobiłem takie porównanie, z wyłączeniem loudlinka/audiostrady. W przypadku loudlinka/audiostrady takie porównanie też nie będzie miarodajne bo sprawdzamy na skompresowanych plikach.
    Tu nie miałem wątpliwości, że CD zagra lepiej - w końcu tor kaseciaka na pewno ma gorsze elementy... bardziej mnie interesuje porównanie audiostrada/loulink vs CD. Przypuszczam, że CD będzie jednak lepszy, w końcu to format bezstratny. Największa wada loulinka/audiostrady to właśnie brak wsparcia dla FLAC.

Tak naprawdę rozwiązanie Marka daje największe pole manewru - można użyć własny odtwarzacz + własny przetwornik C/A i w ten sposób uzyskać najlepszy możliwy dźwięk w naszym aucie.

ALE, Audiostrada posiada też line-in i tu pojawia się pytanie, jak to zagra, gdyby podpiąć tam swoje źródło? Teoretycznie powinno to pomijać wszelkie DAC'i itp. i dawać sygnał bezpośrednio na wzmacniacz. Jak znajdę jakiś przenośny odtwarzacz CD to zapodam jakąś dobrą płytę i posłucham jaki jest efekt.

Bussoholik - też jestem maniak audio, tylko teraz niestety z dodatkiem "brak czasu na zabawy". Na studiach to się człowiek bawił kabelkami

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Te filtry tomaz nie pomogą. Mam i prawie nie widać różnicy.
    Obyś nie miał racji, bo już kupiłem
    Napiszę po montażu co i jak.
    Ostatnio edytowane przez tomaz ; 13-06-2014 o 09:44
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 JTD 2001

Domyślnie

Panowie ja mam natomiast problem z tym auxem wlutowanym w radio. Wszystko się udało za pierwszym razem i ogólnie działa super tylko jak puszczam muzykę z telefonu to po kilku minutach w głośnikach słychać dźwięki typowe przy przyłożeniu telefonu do głośników takie zakłócenia od telefonu. Telefon trzymam w tunelu środkowym pod podłokietnikiem. Kabel kupiłem dobry słuchawkowy. Co to może być?

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Rozumiem, że chodzi o tzw. "patataj". Przypuszczam, że kabel którym to połączyłeś go "łapie". Miałem to samo jak odtwarzałem z telefonu przez adapter/kasetę. Spróbuj skombinować kabel ekranowany (koncentryk) ale dwużyłowy (albo dwa) tak żeby ekran podłączyć bezpośrednio pod masę auta.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Mieszka w
    Białystok
    Auto

Domyślnie

Raczej chodzi o "tyt typryp prypyp pryp pryp pyrp" Tak jak napisał Tomaz, ekranowany kabel to podstawa ja użyłem kabla mikrofonowego, czterożyłowego. Lewy +, prawy +, lewy - i prawy -, do tego ekran. Wszystko zakończyłem gniazdem minijack stereo firmy neutrik. Wyprowadziłem sobie ten kabel i gniazdo przy konsoli środkowej na dole od strony kierowcy. Dopiero w gniazdo wpinam kabel mini jack stereo - mini jack stereo, ekranowany do podłączenia telefonu.

Dodano po 14 minutes:

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    bardziej mnie interesuje porównanie audiostrada/loulink vs CD.
    nie mam dostępu do audiostrady / loudlinka ale podejrzewam że jakość będzie taka sama jak w przypadku zmieniarki zakładając że:

- użyjesz wejścia line - in audiostrady /loudlinka / nie SD/USB !
    - źródło dźwięku podłączone do wejścia line in audiostrady /loudlinka będzie dysponować sensownym przedwzmacniaczem i konwerterem C/A.
    - dźwięk urządzenia wejściowego będzie nieskompresowany : CD, WAW, FLAC, APE ....

Jestem pewien że audiostra / loudlink w trybie line in działa dokładnie tak samo jak emulator zmieniarki z wejściem AUX więc nie będzie tu żadnej degradacji jakości dźwięku. Powiem więcej,jeśli urządzenie zewnętrzne wpięte do audiostrady / loudlinka będzie miało naprawdę dobry przedwzmak i przetwornik C/A to na pewno usłyszysz poprawę w jakości dźwięku. Zmieniarka która siedzi w naszych AR (bodaj Sony) nie jest szczytem techniki.

Jedyną różnicą może być dłuższy kabel i większa ilość połączeń, bo przeca nie będziesz trzymał np. telefonu w bagażniku tylko zapewne przeciągniesz kabel z loudlinka /audiosfery w wygodniejsze i bardziej dostępne miejsce. Teoretycznie każda złączka, każdy metr kabla to jakieś zniekształcenia, ale w przypadku zestawu car audio nie jest to jakoś specjalnie istotne i pewnie nie będzie można zauważyć żadnej różnicy w jakości dźwięku, nawet na pomiarach przeprowadzonych super dokładnym sprzętem.

Jeśli naprawdę chcesz poprawić dźwięk w swojej Alfie to zainwestuj w marmurowe energetyczne podstawki pod kable oraz w złącza z szczerego złota jak również w "koncydjowane" przewody. Więcej info znajdziesz na : http://audiovoodoo.org/ Zrzucamy się ? Kupując grupowo będzie taniej !
    Ostatnio edytowane przez bussoholik ; 14-06-2014 o 22:26 Powód: Dodano

Mieszka w
    Białystok
    Auto

Domyślnie

Myślę nad kolejnym modem audio w swojej Belli.

W sprzedaży pojawiły się adaptery Bluetooth działające na dwóch profilach jednocześnie: telefon + A2DP z obsługą kodeka APT-X. Standard APT-X pozwala na bezstratną transmisję dźwięku po bluetooth w przeciwieństwie do stratnego kodeka SPC ograniczającego pasmo transmisji do 384 kbps na dwa kanały. Profil telefonu załatwia też temat zestawu głośnomówiącego bluetooth.
    Jakiś czas temu próbowałem z adapterem Bluetooth Logitech-a , ale efekty były niezadowalające - beznadziejna jakość dźwięku.

Link do adaptera: http://allegro.pl/adapter-odbiornik-...316784237.html

Recenzje w sieci są bardzo pozytywne, jakość dźwięku doskonała, mikrofon zbiera bardzo dobrze, cena też jest do przełknięcia.

Plusy:
    - wbudowany akumulator, adapter będzie działać nawet do 10h po wyłączeniu zapłonu
    - wszystko czego potrzeba w jednym małym urządzeniu
    - wbudowany przycisk pozwalający na odbiór i obsługę połączeń, sterowanie muzyką
    - bardzo dobry przedwzmacniacz
    - bezstratna, bezprzewodowa transmisja dźwięku
    - wbudowane wejście AUX na jack 3.5 mm

Minusy:
    - nie da się tego całkowicie schować pod deską rozdzielczą
    - to wciąż 169 zł + przesyłka
    - dodatkowe kable
    - wymaga urządzenia z obsługą APT-X

Pytanie brzmi: Czy ktoś ma pomysł na sensowne zamontowanie tego adaptera ? Gdzie, jak ?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

To trochę nie jest temat na to. Moim zdaniem to może być jako dodatkowy gadget. Ale po co?
    Ma dwie funkcje.
    1. ODtwarzacz mp3. Tylko po co jak i tak będziesz musiał połączyć kabelkiem? Jaka różnica czy kabelek wtykniesz w to czy w telefon?
    2. Zestaw głośnowmówiący. TYlko po co jak możesz kupić tańszy, łatwy do ukrycia i automatycznie rozłączający audio na czas rozmowy?

Tak więc ja nie widzę tu sensu ale może komuś to podejdzie.

Ja swoje rozwiązanie trochę modyfikuję bo do znanej wszystkim mojej navi w schowku wstawiam navi z BT. Mam w ten sposób w jednym. Nawigację, odtwarzacz multimediów, telefon (z książką telefoniczną, wiadomościami itd.). Wyjście audio podłączasz np pod aux albo pod DSP. Do tego modzę moduł który automatycznie będzie mi audio przełączał na komunikaty navi i telefon. Rozwiązanie prawie idealne. Jedyny minus że nie działa to pod ICS i multifunkcji. No ale takiego rozwiązania nie ma

A tak poza tym widzę że robisz trochę więcej niż tylko tankujesz to może byś założył temat o swoim aucie? Wypadało by raczej.....
    Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 15-06-2014 o 10:37

Mieszka w
    Białystok
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    1. ODtwarzacz mp3. Tylko po co jak i tak będziesz musiał połączyć kabelkiem? Jaka różnica czy kabelek wtykniesz w to czy w telefon?
    2. Zestaw głośnowmówiący. TYlko po co jak możesz kupić tańszy, łatwy do ukrycia i automatycznie rozłączający audio na czas rozmowy?
    Ad 1. No właśnie nic nie muszę wpinać mam jakość taką jak po kablu ale BEZPRZEWODOWO czyt wchodzę do samochodu i telefon paruje mi się sam na dwóch profilach z odbiornikiem. Mogę nawet nie wyciągać go z marynarki. Po to jest bezprzewodowo żeby było wygodnie. Zaznaczam że zaproponowane rozwiązanie jest dedykowane do pracy z telefonem, olewam urządzenia zewnętrzne tj. nawigację itd. bo w dzisiejszych czasach to przeżytek. Najlepsza navi jest w Googlach, a jak komuś nie pasuje to na Androida jest już Automapa.

Ad 2. Odbiornik który zaproponowałem sam rozłączy audio podczas rozmowy ale na poziomie urządzenia czyt. Jeśli muzyka leci z telefonu to automatycznie włączy się pauza i zostanie aktywowany Tel. podczas połączenia wychodzącego lub przychodzącego. Fakt - to nie będzie działało z innymi źródłami ICS-a takimi jak zmieniarka czy Radio, ale mi to nie potrzebne bo w radiu nie ma czego słuchać a zmieniarka traci sens w przypadku bezstratnej bezprzewodowej transmisji dźwięku.

Ponad to sam odbiornik bluetooth daje świetne możliwości integracji z nowoczesnymi telefonami takie jak: możliwość ustawienia dowolnej akcji po podłączeniu z danym urządzeniem bluetooth. Przykład: otwieram auto, przekęcam zapłon telefon automatycznie znajduje i paruje się na dwóch profilach z odbiornikiem bluetooth, następnie automatycznie włącza się w telefonie tryb samochodowy, odpala Yanosik (świetna aplikacja, doskonale zastępuje CB Radio) oraz odtwarzacz muzyki wznawia ostatni kawałek z playlisty. Telefon zawsze mam przy sobie i tam mam wszystkie niezbędne dobra multimedialne. Denerwuje mnie po prostu że muszę za każdym razem gdy wsiadam do samochodu wyjmować go , ustawiać i podłączać pod kabel jack. Jutro odbieram Avantree Cara BTCK 200 z EuroAGD, podłączę i dam znać jak to wszystko działa.

PS. Marku masz rację, trochę za daleko pojechałem z pomysłem w tym temacie. Jeśli będzie dalsze zainteresowanie to poproszę o usunięcie i założę oddzielny temat w innym dziale, bo głupio mi robić śmietnik na forum.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Moim zdanie jednak to nie jest trafione. Co z tego że sam Ci się połączy skoro do jakiejkolwiek obsługi musisz wyciągnąć telefon. Żeby zobaczyć co gra, kto dzwoni, żeby zadzownić, przewinąć itd.... Odtwarzanie w ciemno na zasadzie "mam ciągle podłączone i leci po kolei" to słabe rozwiązanie w dzisiejszych czasach. To jak zmieniarka albo audiostrada. Nie wiesz co leci. Ciągle tylko przewijasz w tonach utworów gubiąc się już gdzie co masz. Ale przy tym chociaż masz to w ICSie a tu nie.
    Jeżeli chodzi o rozłączanie audio to z telefonu rozłączy. Nic poza tym.
    Tak więc z tego co widzę rozwiązanie całkiem spoko ale dla kogoś kto słucha radia, mp3 tylko z telefonu a do nawigacji wiesza go na szybie. Wtedy ok. Ale do mnie to nie trafia zupełnie.
    W dodatku tak czytam że tym ani głośności nie zmienisz, utworu też nie. Stały akumulator będzie dobry przez rok. Potem będziesz ciągle walczył z zasilaniem. Pomijając fakt dyndających kabli. Chyba żeby to gdzieś dobrze skitrać (np schowek) a zasilanie przez stabilizator wrzucić od razu na płytę tego czegoś.
    No ale ta funkcjonalność to też nie dla mnie.

A temat to załóż o swoim aucie.
    Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 15-06-2014 o 12:24