Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Przedłużenie gwarancji na Alfa Romeo 159

Użytkownik Rowerzysta Avatar por.Jaszczuk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW JTDm 2007 & VW Passat 2018 2.0TDI

Domyślnie Przedłużenie gwarancji na Alfa Romeo 159

We wrześniu kończy się standardowa dwu-letnia gwarancja na moją AR159. Auto jest w leasingu i zastanawiam się czy nie przedłużyć na najbliższy rok gwarancji. Otrzymałem ofertę na kwotę 1950 pln na "przedłużenie gwarancji" ... przynajmniej tak myślałem dopóki nie przeczytałem "szczegółowych warunków ubezpieczenia".
    Okazało się że jest to ubezpieczenie od "awarii elektromechanicznej" a produkt ten nazywa się "Przedłużona Gwarancja" i posiada sporo ograniczeń i wyłączeń:
    - wartość jednej szkody 14 tys pln a łączna wartość szkód to 28 tys pln [oczywiście brutto],
    - maksymalny przebieg to 200 tys km [jest w warunkach ubezpieczenia],
    - serwis i ewentualne naprawy mają być realizowane w ASO lub w wskazanym przez ubezpieczyciela warsztacie,
    - tylko oryginalne części tak w trakcie przeglądów okresowych jak i przy ewentualnej naprawie,
    - oczywiście jakiekolwiek modyfikacje auta [np. chip] nie wchodzą w grę,
    - zgłoszenie szkody ubezpieczycielowi w terminie max 3 dni i 3 dni na ewentualna ocenę awarii auta przez ubezpieczyciela i wydanie autoryzacji lub też i nie.

http://www.alfaromeo.pl/pl/#/uslugi/uslugi-posprzedazne/gwarancja-i-assistance/gwarancja-rozszerzona

Ponieważ rozważam dalsze użytkowanie/leasingowanie Alfy zastanawiam się nad zakupem tego ubezpieczenia od awarii ale moje pytanie brzmi czy warto?
    Czy któryś z kolegów forumowiczów miał do czynienia z tym ubezpieczycielem tj. London General Insurance Company Limited lub z podmiotem zarządzającym ubezpieczeniem i likwidacją szkód tj. TWG Services Limited Sp. z o.o.?
    Ostatnio edytowane przez por.Jaszczuk ; 15-06-2014 o 10:42

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Coś na ten temat kiedyś znalazłem w dziale o Julci. Long story short - komuś moduł multisrer za 3900 zł wymienili w ramach przedłużonej, ale schowek za 300 zł był w wyłączeniach przedłużonej gwarancji. Ponadto, mam wrażenie, że ograniczenie do 200 kkm dotyczy samochodów fiat professional, a nie alf i zwykłych amatorskich fiacików.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał por.Jaszczuk Zobacz post
    We wrześniu kończy się standardowa dwu-letnia gwarancja na moją AR159. Auto jest w leasingu i zastanawiam się czy nie przedłużyć na najbliższy rok gwarancji. Otrzymałem ofertę na kwotę 1950 pln na "przedłużenie gwarancji" ... przynajmniej tak myślałem dopóki nie przeczytałem "szczegółowych warunków ubezpieczenia".
    Okazało się że jest to ubezpieczenie od "awarii elektromechanicznej" a produkt ten nazywa się "Przedłużona Gwarancja" i posiada sporo ograniczeń i wyłączeń:
    - wartość jednej szkody 14 tys pln a łączna wartość szkód to 28 tys pln [oczywiście brutto],
    - maksymalny przebieg to 200 tys km [jest w warunkach ubezpieczenia],
    - serwis i ewentualne naprawy mają być realizowane w ASO lub w wskazanym przez ubezpieczyciela warsztacie,
    - tylko oryginalne części tak w trakcie przeglądów okresowych jak i przy ewentualnej naprawie,
    - oczywiście jakiekolwiek modyfikacje auta [np. chip] nie wchodzą w grę,
    - zgłoszenie szkody ubezpieczycielowi w terminie max 3 dni i 3 dni na ewentualna ocenę awarii auta przez ubezpieczyciela i wydanie autoryzacji lub też i nie.

http://www.alfaromeo.pl/pl/#/uslugi/uslugi-posprzedazne/gwarancja-i-assistance/gwarancja-rozszerzona

Ponieważ rozważam dalsze użytkowanie/leasingowanie Alfy zastanawiam się nad zakupem tego ubezpieczenia od awarii ale moje pytanie brzmi czy warto?
    Czy któryś z kolegów forumowiczów miał do czynienia z tym ubezpieczycielem tj. London General Insurance Company Limited lub z podmiotem zarządzającym ubezpieczeniem i likwidacją szkód tj. TWG Services Limited Sp. z o.o.?
    Hej, akurat kiedyś interesowałem się zbliżonymi produktami i ten od fiata wyszedł najlepiej na rynku. Firma wspolpracuje ze wszystkimi ASO w kraju. A jak masz w leasingu to w te 2k w koszty wrzucisz i aż tak bardzo nie zaboli
    Swiety spokoj jest bardzo wazny czasem
    Btw jaki masz przebieg teraz ?
    Ostatnio edytowane przez pieta ; 16-06-2014 o 08:52

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

tylko dokładne OWU coś da
    bo gołe slogany to w sumie nic

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Hej, akurat kiedyś interesowałem się zbliżonymi produktami i ten od fiata wyszedł najlepiej na rynku. Firma wspolpracuje ze wszystkimi ASO w kraju. A jak masz w leasingu to w te 2k w koszty wrzucisz i aż tak bardzo nie zaboli
    Swiety spokoj jest bardzo wazny czasem
    Btw jaki masz przebieg teraz ?
    Przebieg 95 tys km.

Dodano po 14 minutes:

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    tylko dokładne OWU coś da
    bo gołe slogany to w sumie nic
    OWU_Gwarancja Serwisowa
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	OWU_Gwarancja Serwisowa_01.jpg
Wyświetleń:	437
Rozmiar:	86.6 KB
ID:	135153   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	OWU_Gwarancja Serwisowa_02.jpg
Wyświetleń:	304
Rozmiar:	91.2 KB
ID:	135163   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	OWU_Gwarancja Serwisowa_03.jpg
Wyświetleń:	302
Rozmiar:	92.0 KB
ID:	135164   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	OWU_Gwarancja Serwisowa_04.jpg
Wyświetleń:	304
Rozmiar:	62.0 KB
ID:	135165  
    Ostatnio edytowane przez por.Jaszczuk ; 16-06-2014 o 12:04 Powód: Dodano

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

hmm, to chyba nie cale owu, w AS cos tam pisali ostatnio

http://www.auto-swiat.pl/eksploatacj...warancje/k6mwz

wspomniany watek o julce

http://www.forum.alfaholicy.org/mito...gwarancja.html

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto

Domyślnie

zadałem sobie trud żeby to przeczytać. Ogolnie z kluczowych elementow psujących się które mogą cie pociagnac po kieszeni a nie sa jednocześnie wymienione to z mojego rozeznania :
    turbina
    zerwanie paska rozrządu i związane z tym obrazenia
    dwumas
    zapchanie dpf
    skrzynia biegow
    klapy wirowe

Teraz musisz sobie przeanalizować co mogę Cie jeszcze spotkać przy twoim przegiegu. Najszybciej chyba klapy wirowe ale w 2.0 raczej ten problem nie wystepuje . No i ewentualnie problemy z filtrem, ale z tego co piszesz to sporo jeździsz wiec ma się kiedy wypalić

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

hmm, to chyba nie cale owu, w AS cos tam pisali ostatnio

http://www.auto-swiat.pl/eksploatacj...warancje/k6mwz

wspomniany watek o julce

http://www.forum.alfaholicy.org/mito...gwarancja.html
    Całe OWG to jest 4 strony z cennikiem które otrzymałem w salonie AR.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto

Domyślnie

4 strony to naprawdę nie jest zle jak na produkt ubezpieczeniowy Napisalem ze mało bo najpierw tylko 1 kartka była, teraz sa 4 wiec jest ok. A co do zasadności to sam musisz sobie przekalkulować. Może ktoś mądrzejszy się wypowie jeszcze

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto

Domyślnie

4 strony to naprawdę nie jest zle jak na produkt ubezpieczeniowy Napisalem ze mało bo najpierw tylko 1 kartka była, teraz sa 4 wiec jest ok. A co do zasadności to sam musisz sobie przekalkulować. Może ktoś mądrzejszy się wypowie jeszcze
    może warto jednak ? Komuś się pasek urwał

http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._rozrzadu.html