We wrześniu kończy się standardowa dwu-letnia gwarancja na moją AR159. Auto jest w leasingu i zastanawiam się czy nie przedłużyć na najbliższy rok gwarancji. Otrzymałem ofertę na kwotę 1950 pln na "przedłużenie gwarancji" ... przynajmniej tak myślałem dopóki nie przeczytałem "szczegółowych warunków ubezpieczenia".
Okazało się że jest to ubezpieczenie od "awarii elektromechanicznej" a produkt ten nazywa się "Przedłużona Gwarancja" i posiada sporo ograniczeń i wyłączeń:
- wartość jednej szkody 14 tys pln a łączna wartość szkód to 28 tys pln [oczywiście brutto],
- maksymalny przebieg to 200 tys km [jest w warunkach ubezpieczenia],
- serwis i ewentualne naprawy mają być realizowane w ASO lub w wskazanym przez ubezpieczyciela warsztacie,
- tylko oryginalne części tak w trakcie przeglądów okresowych jak i przy ewentualnej naprawie,
- oczywiście jakiekolwiek modyfikacje auta [np. chip] nie wchodzą w grę,
- zgłoszenie szkody ubezpieczycielowi w terminie max 3 dni i 3 dni na ewentualna ocenę awarii auta przez ubezpieczyciela i wydanie autoryzacji lub też i nie.
http://www.alfaromeo.pl/pl/#/uslugi/uslugi-posprzedazne/gwarancja-i-assistance/gwarancja-rozszerzona
Ponieważ rozważam dalsze użytkowanie/leasingowanie Alfy zastanawiam się nad zakupem tego ubezpieczenia od awarii ale moje pytanie brzmi
czy warto?
Czy któryś z kolegów forumowiczów miał do czynienia z tym ubezpieczycielem tj. London General Insurance Company Limited lub z podmiotem zarządzającym ubezpieczeniem i likwidacją szkód tj. TWG Services Limited Sp. z o.o.?