Czy wie ktoś dlaczego na wskaźniku jest zupełnie inna temp niż na kompie ? Wskaźnik zawyża mi ją około 30 stopni. Da się jakoś to naprawić aby wskaźnik normalnie pokazywał ?
156 2.4jtd 2000r
Czy wie ktoś dlaczego na wskaźniku jest zupełnie inna temp niż na kompie ? Wskaźnik zawyża mi ją około 30 stopni. Da się jakoś to naprawić aby wskaźnik normalnie pokazywał ?
156 2.4jtd 2000r
Przy TS raczej zaniża.Jak masz aż tak dużą różnicę to wymień czujnik temperatury,bo to bardziej prawdopodobna przyczyna niż sam wskaźnik.
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
No właśnie jestem po wymianie czujnika i takie rzeczy się dzieją. I nie wiem co na to poradzić.. Wszystko jest ok, tylko głupio tak patrzeć ciągle na temp 120 stopni.. ;(
Jaki kupiłeś czujnik oryginalny??
Nie pamiętam jakiej firmy czujnik, ale więcej zapłaciłem niż są ceny na allegro. Na wcześniejszym raz pokazywał 70, raz 90, wentylatorów nie załączał i już był rozwalony, plastik odłamywał się nad nakrętką. To już drugi założony nowy czujnik i na obu jest tak samo, więc to nie wina czujnika.
Mój mi pokazuje 110, FES widzi 90, wiatraki się nie załączają (są sprawne, bo jak w upał przycisnę, to się włączą) więc to możliwe. Specjalnie się nie przejmuję, taki urok Alfy - nic nie działa jak powinno
Jak to naprawić? Idź do dobrego elektryka, powinien ogarnąć. Inna sprawa czy warto.
U mnie w jtd wiatrak włącza się przy 97 stopni. Czujnik mam nowy oryginalny. Stary czujnik ma większe przekłamania na wskaźniku ale działa identycznie jak nowy. Zymelka jak byś kupił ricambi to byłby pewnie dokładniejszy ale kosztuje 100.
Ostatnio edytowane przez norbert007 ; 20-06-2014 o 20:29
Po założeniu nowego czujnika temp. firmy vernet - wskaźnik pokazywał zamiast 90 - ponad 130, ten oddałem a stary założyłem, a to że jest mało dokładny już mnie nie wzrusza, (termostat sprawny)
![]()