najłatwiej dostać się do filtra przez zdjęcie koła prawego a nie od spodu
najłatwiej dostać się do filtra przez zdjęcie koła prawego a nie od spodu
tak jak pisze mikell ,zdjęcie koła jest lepszym pomysłem plus klucz nasadowy który ściśnie mały filtr i problemu faktycznie nie ma. Ale, debilnym jest rozwiązanie tego tak żeby do wymiany filtra potrzebne było zdjęcie koła.
Przez zdjęcie prawego koła i nadkola jest najłatwiej. Ale od spodu niewiele trudniej. Fakt pierwszy raz jest rzeźnia ale kolejne wymiany są już bezproblemowe. Miejsca jest idiotycznie mało - niestety taka konstrukcja. Ale spokojnie odkręcam kluczem paskowym z rączką. Małymi ruchami i idzie. Jeżeli chodzi o wielkość filtra to chyba nie ma znaczenia jakie V6. Ale jeżeli nawet to i do tego i do drugiego mogą być filtry zarówno wysokie jak i niskie. Zależy od producenta. Poza tym dojście jest takie samo. Jak mam kanał to lepiej jest od spodu a jak trawnik to przez koło. Drugi raz będziesz już to spokojnie robić![]()
Ja pojechałem to warsztatu i mi odkręcili zwykłym kluczem do filtrów. Łatwo nie mieli bo silnik rozgrzany byłkoszt wymiany 30zł.
Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
Wcześniej:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Lancia Delta 1.8 8V
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
Dzisiaj wymieniłem olej no i oczywiście filtr... to jest jakaś masakra jak się nie ma tego klucza paskowego i kanału.
Zdjąłem koło, osłony nadkola a i tak mi się nie udało... dopiero po zdjęciu alternatora udało mi się wsadzić ręce i odkręcić to małe oślizgłe dziadostwo(w ostatecznym rozrachunku wbiłem w niego śrubokręt) zdemontować i przykręcić nowy. Na trzeźwo lepiej do tego nie podchodzić
Sorry za odgrzebywanie tak starych wątków ale przed zdjęciem koła wolałem się tutaj upewnić czy wam też tak źle szło![]()
Mam 2.5 v6 ale problem wymiany filtra jest chyba podobny. Odkręciłem filtr bez klucza za pomocą starego paska wielorowkowego, o tak:
1. Bierzemy pasek i rozcinamy .
2. Odwracamy na gładką stronę .
3. Wiążemy na nim pętlę i zakładamy na filtr.
4. Ciągniemy /wieszamy się na pasku .
W ten sam sposób da się dokręcić nowy filtr.
Nowy kolego przykręca się ręką.... Właśnie po to żeby potem przy kolejnej wymianie się nie umęczyć. Są też takie klucze "na pasek" i świetnie zdają egzamin.