U mnie dzisiaj to samo wyskoczyło... Jutro jadę podpiąć kompa i jak będę wiedział gdzie jest problem to dam znać. Póki co z młotkiem do belli nie podchodzę![]()
U mnie dzisiaj to samo wyskoczyło... Jutro jadę podpiąć kompa i jak będę wiedział gdzie jest problem to dam znać. Póki co z młotkiem do belli nie podchodzę![]()
Jeśli jeździsz fiatem, lub iveco, nie wybieraj się daleko...
Ja wczoraj mialem ten sam problem słuchałem muzy ze 3h przy woskowaniu noi pierwsza diagnoza słaby aku zapaliła bez problemu pojezdziłem chwile podpiołem kompa zero błędów. Zgasiłem zapaliłem jeszcze raz i problem minął z hill holderem choć nie dokońca z VDC bo po wymianie opon wywala mi go cały czas musze czujnikowi najpierw sie przyjzec
Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)
Moje Paniehttp://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html
Miałem problem z VDC/HH od ponad roku, co pewien czas wywalało komunikaty jak Wam. Wreszcie podpiąłem pod kompa i wyskoczyły dwa błędy: czujnik pedału hamulca i pompy ABS. Po wymianie czujnika pedału problem pojawiał się nieco rzadziej, więc zastosowałem metodę kolegi lukasz159 „na młotek” – obstukałem pompę solidnie małym młoteczkiem i od dobrego tygodnia błędów nie maOby na zawsze...
pytanie: w spiderze wymieniłem kompletną pompe ABS z centralką (z powodu pojawiającego się sporadycznie błędu VDC/Hill Holdera) i po założeniu nowej pompy błąd sie świeci i nie da się go skasować.
Czy trzeba coś programować? Czy to oznaka że pompa podmieniona / centralka jest niesprawna ? Jakieś sugestie co można zrobić prócz wspomnianego młotkaDzięki za info.
Jaki kod błędu? U mnie po kodzie błędu doszedłem do tego że niezbędna jest wymiana (wadliwa pierwsza seria pomp).
nie pisal ktos kiedys, ze przyczyna moze byc tez czujnik na pedale hamulca/sprzegla?Mi ostatnio wali tym bledem dosc czesto ale po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu wraca wszystko do normy. Mam zamiar wymienic czujnik tylko jeszcze nie wiem ktory. Pytanie-po podpieciu pod kompa da sie to zdiagnozowac ktory czujnik nawala o ile to czujnik, a mam nadzieje, ze to on bo koszt niewielki-jakies 35-50 zl?
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
U mnie jest "wadliwa: centralka, która może dawać błędy VDC przy kilkukrotnym, następującym zaraz po sobie, ostrym, hamowaniu. Problem ten wyszedł u mnie przy okazji częstego wyłączania się ABS/VDC, którego przyczyną była walnięta piasta i łożysko koła. Po wymianie jak dotąd (było to ok.1,5 roku temu) nie miałem problemów z ABS/VDC. Może nie zawsze przyczyną jest centralka i pompa ABS? Pzdr.
Oczywiście, że nie zawsze to pompa i bez kodów błędów to można wróżyć z fusów. U mnie był błąd czujnika ciśnienia, ale to czujnik zintegrowany z pompą i procedura serwisowa mówiła o gwarancyjnej wymianie pompy na nową, pozbawioną błędu konstrukcyjnego.