a co pokazuje komputer.
- jeśli rozrząd przeskoczył na wałku to ECU pokazę zmianę parametrów, błąd będzie dopiero po jakimś czasie.
- jeśli zaś mechanik upchał filtr w obudowę a potem odskoczył zaczep od obudowy filtru to mamy fałszywe powietrze.
a co pokazuje komputer.
- jeśli rozrząd przeskoczył na wałku to ECU pokazę zmianę parametrów, błąd będzie dopiero po jakimś czasie.
- jeśli zaś mechanik upchał filtr w obudowę a potem odskoczył zaczep od obudowy filtru to mamy fałszywe powietrze.
Nie będzie żadnego fałszywego powietrza (bo i tak przepływomierz je zmierzy) tylko zanieczyszczone. Co to znaczy "co do świec to jakies 2 chyba były robione z miesiac temu." - w TSie jest 8 świec...
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Co tzn.?ops: bo nie wiem czy to były świece, mechanik coś mówił, że świece, kable WN, zostały wymienione dwa, a dwa pozostałe dostałam do domu, żebym trzymała na zapas jak się pozostałe spala.To są takie czarne grube rurki, a w środku krażek metalowy ,który był przepalony w tych 2-óch, które zostały wymienione
.Ale auto po wymianie tych 2-óch sprawowało się dobrze.Z mocy opadło tydzień temu.Na kompie nie byłam, bo w ASO w Bydgoszczy i tak mi powiedzą, że komp nic nie wykazał.
witam!!!więc podjedź do tego "majstra" jescze raz,niech ci dokładnie sprawdzi świece i przewody. :>>
jeśli świece mają najechane kilkadziesiąt tysięcy km,to ich efektywność spada i to też może być przyczyną spadku mocy.
pozdrawiam!!!
moja druga ulubienica...
zrobię trochęmałego off-topa ale coś te przepływki chyba ostatnio nie bardzo robią... wymieniałem swoją w wakacje, dałem 350zł za oryginał i powiem wam szczerze że kultura pracy silnika była dużo wyższa na starej przepływce niż na nowej, na nowej chociażby zaczęły obroty falować. Owszem pewnie zaraz wielu z was stwierdzi że trzeba szukać przyczyny gdzieś indziej, że może sonda, lewe powietrze itp ale notabene coś nie halo z tymi nowymi przepływkami.. ale niech będzie że to tylko moje zdanieNapisał Izabela
albo po prostu taka mi się trafiła zastanawiam się nawet czy jej nie oddać na reklamacje....
a co do tematu to może warto sprawdzić te świeczki i kable, też ostatnio miałem podobny problem, a później zająłbym się tym druciarstwem - filtrem, swoją drogą nie prościej było wymienić na właściwy niż wpychać na siłę?
izabela,
ile pali teraz alfa - wiecej, mniej niz wczesniej?
czuc zapach benzyny z rury wydechowej na zimnym silniku?
bylas pod komputerem, wykazal jakies bledy?
jakies wtyczki sie nie poodpinaly przy ktorejs naprawie?
jaka jest temperatura pracy nagrzanego silnika przy jezdzie w trasie?
wariator nie halasuje (dzwiek "diesla" przy uruchamianiu)?
tankowalas na pewno dobre paliwo, a nie jakies cichociemne?
ile ma przebiegu pompa/filtr paliwa?
dlaczego na boga mechanik wymienil tylko 2 kable o_O? na jakie wymienil (NGK, Bosch, inne), i czy dobrze wymienil?
mnie to pachnie trybem awaryjnym, ale rozne sa opcje
[quote="v4l4r"]izabela,
ile pali teraz alfa - wiecej, mniej niz wczesniej?
na to nie zwrociłam jeszcze uwagi, chyba bez zmian, ale ręki sobie uciąć nie dam
czuc zapach benzyny z rury wydechowej na zimnym silniku?
czułam ostatnio zapach benzyny w trakcie jazdy w środku auta
bylas pod komputerem, wykazal jakies bledy?
dzis odbieram auto, przez telefon mi powiedzieli, ze pokasowali wszystkie bledy
jakies wtyczki sie nie poodpinaly przy ktorejs naprawie?
tego nie wiem
jaka jest temperatura pracy nagrzanego silnika przy jezdzie w trasie?
temp jest ok, chlodnica jest nowiutka
wariator nie halasuje (dzwiek "diesla" przy uruchamianiu)?
caly rozrzad wymieniony z wariatorem w ASO torun
tankowalas na pewno dobre paliwo, a nie jakies cichociemne?
tankuje tylko na schellu v-power'a
ile ma przebiegu pompa/filtr paliwa?
pompa nie wiem, filtr paliwa przebiegu malo bo wymieniony łącznie z olejem na selenie chyba we wrzesniu
dlaczego na boga mechanik wymienil tylko 2 kable o_O? na jakie wymienil (NGK, Bosch, inne), i czy dobrze wymienil?
nie wiem czemu dwa, na boscha, na ręce nie patrzyłam ale ufam, ze dobrze było zrobione
No więc tak, pokasowano błędy, wymieniono złącze elastyczne wydechu i odłączono sprężarkę klimatyzacji, ponoć sprężarka padnięta i zabierała konie dla autka,chodzi o włanczanie klimy (klima chodzi cały czas, sama się załancza itd),ze jak ją wyłącze to sprężarka chodziła cały czas. Mam teraz obserwowac jak sie auto teraz zachowuje czy wrociła moc, czy nie szarpie itp. jak jest ok to beda dzialac dalej.Ta sprężarka izłącze było tez związane z tymi piekielnymi świstami, piskami, świerszczami itd o ktorych pisałam wcześniej.Ale powiem, ze niunka chodzi zupełnie inaczej-jakby ucichła.Powiedzieli mi, ze w tym wydechu wszytsko latało, i świstało.narazie to tyle. teraz bede obserwowac jak z mocą.Ale wyjazd przede mną więc bedę miała duuuuzo czasu zeby posłuchac i zobaczyc czy wszytsko działa jak powinno. dzięki wielkie za sugestie, jakby co bedę pisacpozdrawiam
pytanie nooba, ale co to oznacza jak cuchnie?czuc zapach benzyny z rury wydechowej na zimnym silniku?
ale pali się wtedy kontrolka od klimy?Napisał Izabela